Előfizetés

Hajótörést szenvedett a korábbi német államfő

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 12:29

Joachim Gauck egyedül tartózkodott a hajóján a szerencsétlenség idején. A mentőegységek sértetlenül kimentették.
Hajótörést szenvedett Joachim Gauck korábbi német államfő vitorlásával a Balti-tengeren pénteken, de sértetlenül kimentették – közölte a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA). A mecklenburg-elő-pomerániai Wustrow kikötőjében történtekről az Ostsee-Zeitung című lap jelentett elsőként. A BKA szóvivője szerint Gauck egyedül tartózkodott a hajóján a szerencsétlenség idején. Azt mondta, hogy több mentőegységet is bevetettek, és senki sem sérült meg. Külön hangsúlyozta, hogy a 79 éves Gauck jól van. Az Ostsee-Zeitung úgy tudja, a Német Társaság a Hajótöröttek Mentéséért (DGzRS) tengeri mentőszervezet vette fedélzetre az egykori államfőt. Gauck 2012 és 2017 között töltötte be a német elnöki tisztséget. Wustrowban nőtt fel a Balti-tenger partján.

Brazília arra kérte Washingtont: hagyja jóvá Bolsonaro fiának nagyköveti kinevezését

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 12:11

„Nem egy olyan elnök fia vagyok, akit a semmiből emelnek erre a tisztségre” – közölte Eduardo Bolsonaro.
A brazil vezetés arra kérte az Egyesült Államokat, hogy hagyja jóvá Jair Bolsonaro brazil elnök fiának, Eduardo Bolsonarónak a nagyköveti kinevezését Washingtonba – jelentette be pénteken Ernesto Araújo brazil külügyminiszter. A tárcavezető, akit az Agencia Brasil helyi hírügynökség idézett, hangsúlyozta: „eléggé biztos” abban, hogy meglesz a kinevezés és „nagyszerű nagykövet” lesz Eduardo Bolsonaróból. Jair Bolsonarót heves bírálatok érték, amiért fiát jelölte a latin-amerikai ország egyik legfontosabb külképviseleti tisztségére. Az elnök ugyanakkor visszautasította a vádakat, hogy döntését pusztán arra alapozta volna, hogy Eduardo a fia. Eduardo Bolsonaro szintén igyekezett eloszlatni a kételyeket személyével kapcsolatosan.
„Nem egy olyan elnök fia vagyok, akit a semmiből emelnek erre a tisztségre (...) (a képviselőház) külügyi bizottságának elnöke vagyok, van tapasztalatom a világ dolgaiban”

– hangoztatta Eduardo Bolsonaro még áprilisban, a washingtoni tisztség megüresedésekor.

Eduardo Bolsonaro éppen akkor töltötte be a 35. életévét, vagyis a nagyköveti kinevezés alsó korhatárát, amikor apja bejelentette a washingtoni nagyköveti tisztséggel kapcsolatos terveit. A brazil sajtó diplomáciai forrásoktól úgy tudja, előnyére válhat, hogy közeli barátja az amerikai elnök lányának, Ivanka Trumpnak, aki tanácsadói szerepkörben dolgozik apja, Donald Trump mellett. Jair Bolsonaro elnök több családtagját is kinevezte hivatalos tanácsadójának. Legidősebb fia, Flávio szenátor és apjának szociális ügyekben ad tanácsot, Carlos nevű fia pedig Rio de Janeiró-i önkormányzati képviselő és apja kommunikációját szervezi a közösségi médiában. Utóbbi botrányt okozott azzal, hogy támadta a kormány több tagját. Eduardo a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, és a külügyek terén ad tanácsot apjának. Miután Jair Bolsonarót tavaly októberben megválasztották elnöknek, Eduardo volt az egyik első brazil tisztségviselő, aki Washingtonba látogatott, és találkozott Trump vejével, tanácsadójával, Jared Kushnerrel. Steve Bannon, aki szintén Trump tanácsadója volt, amíg az elnök tavaly meg nem vált tőle, Eduardo Bolsonarót nevezte ki jobboldali nacionalista mozgalmában a latin-amerikai részleg vezetőjének. Amikor Trump márciusban találkozott Jair Bolsonaróval a washingtoni Fehér Házban, Eduardo Bolsonaro is ott volt – sok dicséretet kapott az amerikai elnöktől –, a brazil külügyminiszter és Brazília washingtoni nagykövete azonban nem volt jelen – jegyezte meg a Reuters és az AFP hírügynökség.

Szabadkereskedelmi megállapodást ígért a briteknek Trump a Brexit utánra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 10:30

Az amerikai elnök szerint eddig az EU akadályozta a megállapodást.
Átfogó szabadkereskedelmi megállapodást helyezett kilátásba Donald Trump amerikai elnök Boris Johnson brit kormányfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében - közölte a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal. Trump arról beszélt, hogy Nagy-Britannia európai uniós tagsága jelenleg megakadályozza egy ilyen megállapodás létrejöttét, de
a britek kiválását (Brexit) követően a bilaterális kereskedelem jelentősen bővülhet.

A két vezető ezenfelül egyetértett abban, hogy amint az Egyesült Királyság uniós tagsága megszűnik, a lehető leghamarább megkezdik a tárgyalásokat. "Megállapodtak, hogy a Brexit páratlan lehetőségeket kínál az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok gazdasági partnerségének erősítésére" - olvasható az állásfoglalásban. Az amerikai elnök már korábban is felvetette egy szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségét, ugyanakkor szakértők azzal érvelnek, hogy
az ilyen szerződések megkötése hosszadalmas folyamat, ráadásul Nagy-Britanniának sokkal gyengébb a tárgyalási pozíciója, mint a teljes Európai Uniónak.

A Downing Street tájékoztatása szerint Trump és Johnson megvitatták Washington és London együttműködésének kilátásait is az Irán által lefoglalt brit tanker ügyében.
A nap folyamán a brit kormányfő Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is egyeztetett telefonon. Trudeau ígéretet tett, hogy együtt fog működni Nagy-Britanniával egy brit-kanadai szabadkereskedelmi egyezményre történő zökkenőmentes átmenet érdekében. A Downing Street közleménye szerint Boris Johnson, Justin Trudeau és Donald Trump a franciaországi Biarritzban augusztusban megrendezendő G7-csúcson fognak találkozni.