Előfizetés

A választás tisztaságáért tüntettek Moszkvában, több mint ezer embert előállítottak a rendőrök

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 15:05

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
A hatóságok már jó előre őrizetbe vették az ellenzék több ismert tagját.
Példátlan léptékű rendőrségi megtorlással reagáltak az orosz hatóságok szombaton az ellenzék engedély nélkül megtartott moszkvai választási tüntetésére, százakat állítva elő a több mint fél napja tartó akcióban. Az orosz belügyminisztérium késő esti közlése szerint estére már az ezret is meghaladta a tüntetés résztvevői közül előállított személyek száma. A tüntetők egy részének sikerült kitörnie a rendőrség zárógyűrűjéből, és tiltakozó tüntetésüket szétszórodva folytatták, más belvárosi helyszíneken.
A délelőtt 11 órára meghirdetett megmozdulást azért hívták össze, hogy folytassák tiltakozásukat, amiért az illetékes hatóságok elutasították a fővárosban szeptember 8-ra kiírt helyhatósági választások független képviselőjelölt-aspiránsainak bejegyzését. A választási bizottságok az elmúlt hetekben összesen 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását tagadták meg, azzal az indoklással, hogy – meglátásuk szerint – többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka nem volt hiteles.
Sokezer ember ment el a szombati demonstrációra – a rendőrség visszafogott becslése szerint 3500-an jelentek meg –, annak ellenére, hogy azt előzőleg betiltották. A Reuters korábban azt írta, kíméletlen rendőri fellépés fogadta a tüntetőket:
délutánra rengeteg embert gumibottal vertek össze a rendőrök, és több mint 638-at már akkor őrizetbe vettek.

A hatóságok egyébként már jó előre őrizetbe vették az ellenzék több ismert tagját, hogy eltántorítsanak mindenkit a nem engedélyezett tüntetésen való részvételtől. Az újabb megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt
Navalnijt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A moszkvai ügyészség emellett adminisztratív eljárást indított további 15 elutasított jelöltaspiráns ellen is, és többüknél házkutatást is tartottak.

Navalnij egyik szövetségese, Ilja Jasin szombaton a Facebookon közölte, hogy az éjjel átkutatták moszkvai lakását, majd őrizetbe vették őt, és az orosz főváros területén kívülre szállították. Kira Jarmis, Navalnij szóvivője pedig a Twitteren azt írta, hogy szombat reggel előállították őt egy másik aktivistával együtt. Több más aktivista is arról számolt be, hogy a házkutatást tartottak náluk.
Szergej Szobjanyin, Putyin gyengülőfélben lévő pártjának moszkvai polgármestere a közösségi médiában arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség keményen fel fog lépni a közrend fenntartása érdekében. Szobjanyin egyúttal azt hangoztatta, hogy a hatóságok szerint az eseményen a résztvevők életét veszélyeztető súlyos provokációkra kell számítani.

A sikolyát is hallhatták a rendőrök, mégsem mentették meg az elrabolt lányt - botrány van Romániában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 15:02
illusztráció
Fotó: Silas Stein / AFP
Már leváltották az országos rendőrfőkapitányt és a megyei rendőrségi vezetőt is.
Leváltotta az országos rendőrfőkapitányt Nicolae Moga román belügyminiszter, miután felmerült annak az alapos gyanúja, hogy a hatóságok sorozatos mulasztások miatt nem tudták megakadályozni egy 15 éves lány meggyilkolását. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre pénteken derült fény. Nicolae Moga azzal indokolta péntek este bejelentett döntését, hogy drasztikus intézkedésekre van szükség. A belügyminiszter az Olt megyei prefektust (a kormány területi képviselője) is leváltotta, akinek a belügyminiszter szerint együtt kellett volna működnie a rendőrséggel. Pénteken már leváltották az Olt megyei rendőrség vezetőjét is.
A leváltások sora azt követően történt, hogy pénteken Klaus Iohannis államelnök átfogó vizsgálatot kért az ügyben, és közölte: a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén kérni fogja hivatalosan is a vizsgálat elvégzését, hiszen
annak az alapos gyanúja merült fel, hogy a hatóságok nem végezték a feladatukat, és elmulasztották megmenteni az elrabolt lány életét.

A román közvéleményt sokkolta a kegyetlen gyilkosság. A 15 éves lány a caracali iskolából akart hazajutni szülőfalujába, Dobroslovenibe, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. Egy szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt elrabolta a férfi, majd elvitte egy házhoz.
Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra.

A rendőrök és speciális telekommunikációs hatóság sem tudták beazonosítani a helyszínt. A rendőrök végül úgy azonosították a férfit, hogy visszanézték az utcai videokamerák által rögzített képeket, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételt, hogy kiszálltak három helyszínre, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt.
A közvélemény felháborodását csak fokozta, hogy a rendőrök már péntek hajnalban megtalálták a házat, ahol állítólag több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt. 
A román média információi szerint a rendőrök annak ellenére sem hatoltak be a házba, hogy hallották a lány sikoltozását.

A lány telefonos segélyhívásától számítva összesen 19 óra telt el, amíg a rendőrök behatoltak. A helyszínen azonban már csak emberi maradványokat találtak, a lány ékszereit és ruháit is megtalálták. A férfi állítólag savval akarta eltüntetni a holttestet.
Áprilisban ugyanazon a környéken egy 19 éves lány is eltűnt, a hatóságok ezért nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy sorozatgyilkosról van szó. A férfit szombaton reggel őrizetbe vették.

195-en kerültek börtönbe egy békét kérő török petíció miatt - tíz ítéletet alkotmányellenesnek mondtak ki

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 12:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 784 perbe fogott aláíró közül, akiket Erdogan hazaárulónak tart, jelenleg 35-en ülnek börtönben.
A török alkotmánybíróság tíz értelmiségi esetében a szólásszabadság megsértésének minősítette, hogy "terrorpropaganda" címén elítélték őket, miután 2016 januárjában aláírtak egy, a török-kurd béke mellett állást foglaló petíciót - írta szombaton a Cumhuriyet kormánykritikus napilap. Az alkotmánybíróság 16 tagjából 8-an gondolták úgy, hogy jogsértés történt, míg 8-an vélték úgy, hogy nem. A törvény értelmében ilyen helyzetben a testület elnökének szavazata dönt, aki szerint jogsértés valósult meg.
Az alkotmánybíróság elrendelte, hogy az érintettek ügyeit tárgyalják újra, az illetékes bíróságok szüntessék meg a jogsértéseket, a jogorvoslat kérelmezői pedig kapjanak egyenként 9 ezer líra (mintegy 465 ezer forint) kártérítést.
A Nem veszünk részt ebben a bűncselekményben című dokumentumot értelmiségiek azután fogalmazták meg, hogy a török biztonsági erők 2015 decemberében, fél évvel a kurd szakadárokkal kötött fegyverszünet összeomlását követően, átfogó hadműveletet indítottak a délkeleti országrészben a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen. A hónapokig tartó intenzív harcokban több ezren, köztük civilek vesztették életüket, emellett számos településen kijárási tilalmat rendeltek el, a helyi lakosság egy része pedig elmenekült.
Az aláírók elítélték a kormány által folytatott "szándékos és tervezett mészárlást", amely szerintük "a török törvények és a Törökország által aláírt nemzetközi egyezmények semmibe vételével" zajlott.

A petícióhoz számos török és külföldi egyetem oktatója adta a nevét, kezdetben 1128, majd végül 2212 ember, köztük a neves gondolkodó, Noam Chomsky is. A dokumentum egyúttal sürgette a katonai műveletek befejezését, a kijárási tilalmak feloldását, valamint a tárgyalóasztalhoz való visszatérést.
A rákövetkező napokban több török aláírót letartóztattak, és "terrorpropaganda" miatt eljárást indítottak ellenük. Az eset Törökországban és külföldön egyaránt felzúdulást keltett. Recep Tayyip
Erdogan török elnök nem sokkal később árulásnak nevezte a petíciót, majd figyelmeztette az aláírókat, hogy megfizetnek az "árulásukért".

A Sözcü legfőbb török ellenzéki napilap értesülése szerint a folytatódó perekben eddig 195 egyetemi oktatót ítéltek börtönre, akik közül jelenleg 35-en büntetésüket töltik. A BirGün török ellenzéki napilap kiemelte, hogy az alkotmánybíróság szombati határozata precedensértékűnek minősül a vonatkozó összes per érintettjei, összesen 784 értelmiségi számára. A döntés megnyitja az utat a vádlottak felmentése vagy a fellebbviteli bíróságokon a már meghozott ítéletek hatályon kívül helyezése előtt.

Újabb 34 kurd fegyveres "semlegesítésével" büszkélkedik Törökország

Szombaton jelentette be a török védelmi minisztérium, hogy július 17. és 19. között több légicsapás során összesen 34 kurd fegyverest, a PKK állítólagos tagjait "semlegesítették", írja a Reuters. A kifejezés utalhat elfogásra vagy megsebesítésre is, de a légicsapások természetéből adódóan, itt arról lehet szó, hogy meghaltak.
Májusban indította el legújabb hadjáratát Erdogan az észak-iraki kurdok ellen, mely célpontjai jobbára a korábban az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló SDF szíriai demokratikus koalíció YPG nevű kurd fegyveres szárnyának tagjai. Ők Erdogan propagandája szerint a PKK kurd szakadár terrorszervezet emberei, és következetesen összemossák őket. Május óta hivatalosan 255 "PKK-fegyveressel" végeztek török katonák, avagy "semlegesítették őket".