Többfelé káoszt okozott a hirtelen lezúduló eső

Publikálás dátuma
2019.07.27. 18:11
A hirtelen lezúduló eső miatt összegyűlt vízben halad egy jármű a debreceni Benczúr Gyula utcában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
házakat, pincéket és garázsokat öntött el a csapadék szombaton. Nagymaros és Szob között napokig csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok.
Közlekedési fennakadásokat is okozott a nagy eső szombaton Debrecenben, a városban és környékén számos épületet és pincét öntött el a lezúduló bő csapadék. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletese az MTI-vel közölte, hogy a nagy esőzések miatt változásokat kellett bevezetni Debrecen közösségi közlekedésében szombat délután. Magyarné Csohány Andrea tájékoztatása szerint a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső miatt a Köztemető-főkapu fordulóban megállt a víz, ezért a 3-as és az 5-ös trolibuszok csak rövidebb útvonalon, a Kassai útig közlekednek. A nagy eső miatt a 2-es villamos külső szakaszán, a Thomas Mann utcán megállt a víz a villamos pályán, ezért a villamosok csak a Szent László Görögkatolikus Gimnáziumig közlekednek. A gimnázium és a Doberdó utca között autóbuszok szállítják az utasokat. Az utazás megkezdésekor érvényesített vonaljegy átszállás után is érvényes, de azt átszállás után is érvényesíteni kell – tette hozzá. A katasztrófavédelem azt közölte, hogy Debrecenben a tűzoltóknak számos helyre kellett kivonulniuk az eső miatt. A víz rövid időn belül a város északi részének több társas- és családi házait, azok pincéit, garázsait árasztotta el.

Hordalék zúdult egy vágányra a szobi vonalon

Nagymaros és Szob között az egyik vágányra nagy mennyiségű hordalék zúdult a szombat délelőtti viharban, ezért néhány napig csak egy vágányon közlekednek a vonatok – közölte a Mávinform. A közlemény szerint a szobi vonalon Dömösi átkelés megállóhely közelében az egyik vágányt 400 méter hosszan le kellett zárni, mert a vihar után lezúduló csapadék nagy mennyiségű sarat és hordalékot mosott a vasúti pályára, a hordalék eltávolítása pedig várhatóan több napig tart majd. Emiatt Nagymaros és Szob között csak egy vágányon, sebességkorlátozással közlekedhetnek a vonatok, a menetidő pedig 10-20 perccel megnőhet – tették hozzá. 

Dió nagyságú jég hullott Zalában

Később a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján azt közölte, hogy főleg Zalaegerszegen kaptak sok riasztást a viharkárok miatt. Vízeltávolításhoz, vízben elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget a tűzoltóktól. Zalaistvándon szétverte a jégeső egy ház tetejét, Zalaszentgróton egy kitört fa dőlt az elektromos vezetékre, egy másik helyen pedig 60-70 centiméteres víz állt egy ház udvarán. A zaol.hu beszámolója szerint a jégverés miatt félbeszakadt a ZTE FC – al-Ittihad Kalba labdarúgó-mérkőzés. A megye több településén is pusztított a vihar, nem egy helyen dió nagyságú vagy még azt is meghaladó méretű jég hullott.

Több mint 100 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem munkatársait

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte: Budapesten, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kérték a legtöbbször a tűzoltók segítségét a vihar miatt. Mukics Dániel azt mondta, hogy szombaton 18 óráig 140 helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Budapesten elsősorban letört faágakhoz, kidőlt fákhoz, Hajdú-Bihar megyében pedig a felgyülemlett csapadék okozta a legtöbb gondot. Hajdúsámsonban egy ház lakhatatlanná vált, amikor fa dőlt rá, az ott élő ember rokonokhoz költözött. A szóvivő közölte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein is végigsöpört a felhőszakadással járó viharos idő. Kisvárdán egy nagy fenyőfa dőlt meg és veszélyeztet egy házat, Nyírlugoson kidőlt egy távközlési oszlop, valamint megrongálódott egy ház teteje, Nyírlugos és Nyírbéltek között pedig négy fa dőlt az útra. Mukics Dániel kitért arra is, hogy a vihar pénteken is sok munkát adott a tűzoltóknak, 168 esetben kellett beavatkozniuk főleg Budapesten, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, elsősorban kidőlt fákhoz riasztották őket, valamint a felgyülemlett csapadék kiszivattyúzásában kérték a segítségüket. A szóvivő felhívta a lakosság a figyelmét arra, hogy a pincékben lehetőleg ne tároljanak elektromos eszközöket, amelyekben kárt tehet a víz, valamint vihar esetén vigyék fedett helyre a kerti szerszámokat és bútorokat, hogy ne tudja őket felkapni a szél. 

Témák
eső közlekedés
Frissítve: 2019.07.27. 21:29

Világháborús lövedéket találtak Csolnokon - 22 házat és egy uszodát kellett kiüríteni

Publikálás dátuma
2019.07.27. 17:51

Fotó: Shutterstock
Összesen 56 embert telepítettek ki, a helyszínt még vizsgálják.
Második világháborús tüzérségi lövedéket találtak a Komárom-Esztergom megyei Csolnokon szombaton, 56 embert kitelepítettek - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.
A 15 centiméter átmérőjű lövedék a Kossuth Lajos utcában egy építkezésen, földmunkák közben került elő.

Az utcát 300 méter hosszan lezárták, 22 családi házat és egy uszodát kiürítettek, a helyszínt még vizsgálják.

Kendernay szerint Orbán fél a jövő kihívásaitól, Kocsis úgy véli: az ellenzékre „nem lehet számítani”

Publikálás dátuma
2019.07.27. 17:36

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Újabb ellenzéki reakciók érkeztek a miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédére. A Fidesz frakcióvezetője válaszul közölte: az ellenzéknek nincs komolyan vehető jövőképe.
Kendernay János, az LMP társelnöke kifogásolta, hogy a miniszterelnök tusnádfürdői beszédében nem foglalkozott a klímaváltozással. Kendernay sajtótájékoztatóján Orbán Viktor beszédére reagálva azt mondta: várták, hogy a miniszterelnök szól majd erről a magyarok létét is súlyosan befolyásoló problémáról, de ő nem kívánt rá megoldást nyújtani, programot felvázolni. Az ellenzéki politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök fél a jövő kihívásaitól, fél a következő 15 évtől. Kendernay János azt MTI összefoglalója szerint kifogásolta, hogy Orbán Viktor a következő 15 évet saját sorsaként mutatta be, arról beszélt, mi várható az ő aktív politikai ciklusában ahelyett, hogy a nemzet jövőjével, sorsával foglalkozott volna. Véleménye szerint Orbán Viktor nem vesz tudomást a mélyszegénységben maradókról, az oktatástól és egészségügyi ellátástól elesőkről, valamint az országot az elmúlt 30 évben elhagyókról, mert szerinte ők nem a közösség javát szolgálják. Az LMP társelnöke kijelentette: a nemzet fennmaradása érdekében ideje lenne a problémákra koncentrálni és olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek „valamennyiünk érdekeit szolgálják határon innen és túl”.

„Egyetlen igaz mondat volt”

„Orbán Viktor teljes tusványosi beszédében egyetlen igaz mondat volt: amikor azt mondta, nem bontja ki az igazság minden részletét” – ezt már Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közölte a Facebook-oldalán. Szerinte a miniszterelnök legnagyobb mellébeszélése az volt, amikor arról beszélt: az ő oldalukon van az, amit „szépnek, szabadnak és igazságosnak” lehet mondani, és amit „keresztény szabadságként” lehet összefoglalni. „Orbán Viktor évek óta arra használja a tusványosi beszédeit, hogy újabb és újabb módon próbálja becsomagolni, elrejteni, hogy 10 éve szétlopja az országot. Orbán »keresztény szabadsága« 2019-ben Tiborcz István terepjáróját, Orbán Ráhel 15 milliós karóráját, a magánrepülőket, a luxusjachtozást jelenti” – tette hozzá. Mint írta, „ma Magyarországnak nem arra van szüksége, hogy a miniszterelnöke keleti ideológiákon merengjen és magyarázza a magyarázhatatlant – hanem arra, hogy megoldásokat kínáljunk a társadalom legsúlyosabb problémáira”. Szél Bernadett független képviselő egyebek mellett hangsúlyozta: az illiberális államépítés lényege a hatalomgyakorlás módja, a teljes hatalmi megszállás és nem a kultúrharc. „Az igazság az, hogy a kormányfő csapataival kiszívta és egy kézbe összpontosította a gazdaság erőforrásait, megszállta a független intézményeket és szélsőséges mértékben centralizálta a hatalmat. Ez az oka annak, hogy mára Magyarország egy belső és külső függésbe taszított ország: belül a hatalom tartja függésben a társadalmat, felszámolva lassan minden maradék autonómiáját, kívülről pedig azok a gazdasági erők, amelyeknek végletesen kiszolgáltatott a magyar gazdaság” – fogalmazott.
Korábban Ujhelyi István Orbán tusnádfürdői beszédével kapcsolatban közölte: a miniszterelnök zavaros indoklása nem tudta elfedni a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. Jakab Péter azt mondta, Orbán Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson. Gréczy Zsolt pedig úgy vélte, a kormányfő vagy hazudik, vagy nem érti a világot. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor évi rendes tusványosi eszmefuttatása idén a fáradás jeleit mutatta, unalomig ismert panelekből összerakott beszéd volt. Szerinte csak egy nagy igazságot azért mondott a miniszterelnök: kormányzásának nagyján túl van már.

Kocsis is reagált

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek az Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét kommentáló ellenzéki pártokra reagálva úgy összegzett: azért kell szembefordulni a liberális ellenzékkel, mert nem a magyar családok, hanem a külföldiek érdekeit képviselik Magyarországon. Betelepítenék a bevándorlókat, újra eladnák a közműcégeket a külföldieknek, megemelnék a rezsiköltségeket és a brüsszeli bürokrácia érdekeit szolgálnák itthon – sorolta. Kocsis Máté kijelentette: a Fidesz készen áll a liberálisokkal szembeni küzdelemre. „Van kellő erőnk és bátorságunk, hogy megvívjuk az előttünk álló csatákat a keresztény szabadságért, Magyarországért, és az eddigi eredmények megvédésért” – szögezte le. A frakcióvezető értékelése szerint az ellenzéki nyilatkozatok két dolgot is egyértelművé tettek. Egyrészt azt, hogy az ellenzéknek nincs komolyan vehető jövőképe Magyarországról. Másrészt szolgai módon követik és védik azt a liberális, bevándorláspárti politikát, amely az elmúlt években folyamatosan támadta Magyarországot – fejtette ki. „Mai reakcióik ismét bizonyították, hogy az ország megvédésében és megerősítésében rájuk nem lehet számítani” – mutatott rá a fideszes politikus.
Szerző
Frissítve: 2019.07.27. 18:45