Vadállatok nehezítik hármas gyilkosság utáni nyomozást

Publikálás dátuma
2019.07.28. 12:45
Two suspects sought in three Canada murders, including of US-Australian couple
Fotó: - / AFP
Két eltűnt tizenéves fiú a gyanúsított az utóbbi idők egyik legrejtélyesebb gyilkossági ügyében.
Jegesmedvét láttak a kanadai Gillam északi részén, éppen ott, ahol a meggyilkolt turisták, az ausztrál Lucas Fowler és amerikai barátnője, Chynna Deese ügyében nyomoznak. A helyiek szerint a nyomozók fekete medvékkel, farkasokkal és különböző rovarokkal is könnyedén találkozhatnak majd munkájuk során – írja a Guardian. A hajsza a 19 éves Kam McLeod és a 18 éves Bryer Schmegelsky után folyik, akik az ügy első számú gyanúsítottjai. Aki élénken követte az elmúlt hetek nemzetközi bűnügyi híreit, bizonyára találkozott azzal a megdöbbentő történettel, amelynek csak a kezdete volt, hogy megtalálták a Fowler és Deese holttestét egy kanadai országút mellett július 15-én reggel. A két világjáró fiatal testén lőtt sebek voltak, a kék Chevrolet mikrobuszuktól pár méterre hevertek. A szemtanúk beszámolói szerint lerobbant az autójuk és sokáig ácsorogtak mellette segítségre várva, az utolsó felvétel pedig, amelyen láthatóak, egy benzinkúton készült, két nappal korábban. A rejtélyes ügybe az FBI is egészen korán bekapcsolódott, ám még mielőtt bármiféle nyomra akadtak volna az elkövető kilétét illetően, pár nap múlva, 300 mérföldre a pár holttestétől, újabb gyilkosság helyszínére bukkantak. Az áldozat ezúttal egy idős, szakállas férfi volt, a 64 éves kanadai Leonard Dyck. Tőle nem messze pedig egy felgyújtott lakókocsit találtak, amelynek tulajdonosai McLeod és legjobb barátja, Schmegelsky – ám őket azóta sem találják. A fiúkról a családjuk éppen június 13-a óta nem hallott semmit. Sőt, Schmegelsky apja, Alan azt nyilatkozta a sajtónak, hogy utolsó üzenete az volt a fiától, hogy Albertába indulnak, és nem lesz internetük egy ideig. „Öngyilkossági küldetésen van. Véget akar vetni a fájdalmának” – mondta a könnyek között a fiú apja – „Ma, vagy holnap már halott lesz. Tudom. Nyugodj békében, Bryer. Szeretlek. Sajnálom, hogy ennek kellett történnie”.  Alan Schmegelsky szerint fia nagyon rossz lelkiállapotba került hányatott családi életük miatt, azért tehetett ilyesmit.  A fiúk hozzátartózói állítják, egyikük sem erőszakos természetű, sosem fogyasztottak kábítószert, viszont rajonganak a háborús témájú számítógépes játékokért. A két fiatalt június 18-án látták utoljára, észak-Saskatchewanban egy Toyotában. 
Szerző

Már régen nem mértek ilyen meleget a skandináv országokban

Publikálás dátuma
2019.07.28. 11:42
Képünk illusztráció!
Fotó:
Norvégiában 20 körzetben is „trópusi éjszakákat” jegyeztek fel.
A skandináv országokat vette célba az Európán végigvonuló melegfront: még Svédország északi részén is harminc fok fölötti hőmérsékleteket mértek - számolt be a svéd meteorológiai intézet szombaton. A Svédország északi részén található Markusvinsában pénteken rekordértéket, 34,8 Celsius fokot mértek. Idén eddig ez volt a legmagasabb hőmérséklet a skandináv országban. Jon Jorpeland meteorológus elmondta, hogy
1945 óta nem volt ilyen meleg a térségben, és ez volt a harmadik legnagyobb érték azóta, hogy lejegyzik a hőmérsékleti adatokat.

A hét eleje óta Svédország több körzetében fordultak elő úgynevezett trópusi éjszakák, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet éjjel sem csökkent 20 Celsius fok alá. Jorpeland rámutatott: az ország déli részén nem számít szélsőségesnek a 30 fok feletti hőmérséklet nyáron, de a jelenlegi értékek az átlag fölött vannak. A svéd meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy augusztusban az ország 21 megyéjéből 15-ben vízhiányra lehet számítani.
Norvégiában is hasonló hőségről számoltak be: az ország déli részén 20 körzetben jegyeztek fel trópusi éjszakákat.

Svédországban, Norvégiában és Finnországban is hőségriadót adtak ki. A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése alapján a meleg levegő Grönland felé vonul, ami felgyorsítja a szigetet borító jégtakaró olvadását. A dán meteorológiai intézet szerint a jégolvadás idei mértéke elérheti a 2012-es rekordot. Akkor csaknem teljesen eltűnt a Grönlandot borító jég.
Szerző
Frissítve: 2019.07.28. 13:54

Egyelőre öten indulnak az IMF vezető posztjáért

Publikálás dátuma
2019.07.28. 11:28
Illusztráció
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az Európai Unió kormányai megkezdték az egyeztetést, hogy ki legyen az a jelölt, akit majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére javasolnak. Egyelőre öten jelezték indulásukat a posztért.
Az IMF eddigi vezérigazgatója, Christine Lagarde azután távozott a szervezet éléről, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték. A washingtoni székhelyű IMF-et hagyományosan egy európai, míg annak testvérintézményét, a Világbankot egy amerikai szokta vezetni. Lagarde 2011. július 5-én vette át az IMF irányítását. Ő a szervezet 11. vezérigazgatója és egyben az első női irányítója, akit 2016. július 5-én választottak újra öt évre. Posztjáról hivatalosan szeptember 12-én távozik. Bruno le Maire francia gazdasági miniszter koordinálja a jelöltállítást az európai kormányok között. Francia bejelentés szerint jelenleg öt indulóról tudni: a holland Jeroen Dijsselbloem, az euróövezet pénzügyminiszterei fóruma, az eurócsoport volt vezetője, Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter, a portugál Mario Centeno, az eurócsoport jelenlegi elnöke, Olli Rehn, a finn jegybank elnöke és Krisztalina Georgieva, a Világbank vezérigazgatója, korábbi uniós költségvetési biztos. Bruno le Maire tervei szerint július végére megszületik az európai jelölt személyéről a döntés. Egy EU-s illetékes szerint ha mégsem, akkor a G7-ek augusztus 24-26. között Franciaországban zajló csúcsértekezletének idején döntenek az illetékesek. Az IMF pénteki közleményében jelezte: július 29-én kezdődik és szeptember 6-áig tart a jelöltállítás az IMF élére. Jelöltek bármelyik tagország indíthat. Az új vezérigazgatót legkésőbb október 4-éig tervezi megválasztani a tagországokat képviselő Kormányzótanács, még azelőtt, hogy október 14-20. között megtartanák az IMF és a Világbank szokásos éves közgyűlését Washingtonban.
Szerző