Macron meghívta Putyint Franciaországba

Publikálás dátuma
2019.07.28. 14:20

Fotó: Iliya Pitalev / AFP/Sputnik
Emmanuel Macron francia elnök meghívta Franciaországba Vlagyimir Putyin orosz államfőt.
A francia köztársasági elnök a Földközi-tenger partján fekvő rezidenciáján, Fort Bréganconban fogadja Putyint augusztus 19-én, a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő csoport (G7) csúcstalálkozója előtt - írta az AFP francia hírügynökség. A francia elnök feleségével, Brigitte-tel együtt ott tölti nyári szabadságát. A G7-ek következő csúcstalálkozóját Biarritzban rendezik meg augusztus 24-e és 26-a között. A csoport egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban (G8) is működött, de a Krím-félsziget 2014-es Oroszország általi bekebelezését követően nem tartottak több találkozót a G8-ak. A G7-nek Franciaországon kívül Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok a tagja. Jelenleg Franciaország látja el a G7-ek elnöki tisztségét, és Macron lényegesnek tartja, hogy a legfontosabb kérdéseket és konfliktusokat illetően egyeztessen Oroszországgal. A Kreml a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek megerősítette, hogy zajlanak Putyin franciaországi útjának előkészületei. 
Szerző

Navalnijt súlyos allergiás tünetekkel szállították börtönkórházba

Publikálás dátuma
2019.07.28. 13:41

Fotó: Maxim ZMEYEV / AFP
Felduzzadt, vörös arccal vitték át a terápiás osztályra.
Börötönkórházba szállították Alekszej Navalnij-t, szóvivője Kira Yarmysh elmondása alapján azért, mert „súlyos allergiás tünetei”  voltak : az arca fel volt duzzadva, a bőrén pedig vörös foltok voltak láthatók – írja a TV Rain. A kórház egyelőre nem nevezte meg, pontosan mi miatt kezelik az orosz ellenzéki politikust.  A politikusnak korábban - szóvivője szerint -  soha nem volt allergiás reakciója.  Mint azt már korábban megírtuk, az engedély nélkül megtartott moszkvai választási tüntetést múlt szombatra Navalnij hirdette meg. Emiatt az ellenzéki aktivistát már szerdán 30 napi elzárásra ítélték. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.28. 17:41

Vadállatok nehezítik hármas gyilkosság utáni nyomozást

Publikálás dátuma
2019.07.28. 12:45
Two suspects sought in three Canada murders, including of US-Australian couple
Fotó: - / AFP
Két eltűnt tizenéves fiú a gyanúsított az utóbbi idők egyik legrejtélyesebb gyilkossági ügyében.
Jegesmedvét láttak a kanadai Gillam északi részén, éppen ott, ahol a meggyilkolt turisták, az ausztrál Lucas Fowler és amerikai barátnője, Chynna Deese ügyében nyomoznak. A helyiek szerint a nyomozók fekete medvékkel, farkasokkal és különböző rovarokkal is könnyedén találkozhatnak majd munkájuk során – írja a Guardian. A hajsza a 19 éves Kam McLeod és a 18 éves Bryer Schmegelsky után folyik, akik az ügy első számú gyanúsítottjai. Aki élénken követte az elmúlt hetek nemzetközi bűnügyi híreit, bizonyára találkozott azzal a megdöbbentő történettel, amelynek csak a kezdete volt, hogy megtalálták a Fowler és Deese holttestét egy kanadai országút mellett július 15-én reggel. A két világjáró fiatal testén lőtt sebek voltak, a kék Chevrolet mikrobuszuktól pár méterre hevertek. A szemtanúk beszámolói szerint lerobbant az autójuk és sokáig ácsorogtak mellette segítségre várva, az utolsó felvétel pedig, amelyen láthatóak, egy benzinkúton készült, két nappal korábban. A rejtélyes ügybe az FBI is egészen korán bekapcsolódott, ám még mielőtt bármiféle nyomra akadtak volna az elkövető kilétét illetően, pár nap múlva, 300 mérföldre a pár holttestétől, újabb gyilkosság helyszínére bukkantak. Az áldozat ezúttal egy idős, szakállas férfi volt, a 64 éves kanadai Leonard Dyck. Tőle nem messze pedig egy felgyújtott lakókocsit találtak, amelynek tulajdonosai McLeod és legjobb barátja, Schmegelsky – ám őket azóta sem találják. A fiúkról a családjuk éppen június 13-a óta nem hallott semmit. Sőt, Schmegelsky apja, Alan azt nyilatkozta a sajtónak, hogy utolsó üzenete az volt a fiától, hogy Albertába indulnak, és nem lesz internetük egy ideig. „Öngyilkossági küldetésen van. Véget akar vetni a fájdalmának” – mondta a könnyek között a fiú apja – „Ma, vagy holnap már halott lesz. Tudom. Nyugodj békében, Bryer. Szeretlek. Sajnálom, hogy ennek kellett történnie”.  Alan Schmegelsky szerint fia nagyon rossz lelkiállapotba került hányatott családi életük miatt, azért tehetett ilyesmit.  A fiúk hozzátartózói állítják, egyikük sem erőszakos természetű, sosem fogyasztottak kábítószert, viszont rajonganak a háborús témájú számítógépes játékokért. A két fiatalt június 18-án látták utoljára, észak-Saskatchewanban egy Toyotában. 
Szerző