Oktatás;

2019-07-29 08:30:00

Tájékoztatással tiltakoznak: összefogják a gyerek-szülő-pedagógus hármast

Országos lakossági tájékoztató kampányt indított a ReSuli – Megújuló Oktatásért Alapítvány azután, hogy a parlament július 12-én elfogadta a köznevelési törvény módosításához benyújtott kormánypárti javaslatokat.

A változtatások – mint például a magántanulói státusz eltörlése, a rugalmas iskolakezdés megszüntetése, az államitól eltérő oktatási módszereket alkalmazó alternatív iskolák tanterveinek kiüresítése – szakmai és civil körökben is nagy felháborodást keltettek.

– Sokan nem olvasták a törvényt, többekhez pedig csak félinformációk jutottak el, pedig ez most garantáltan mindenkit érint – magyarázta Rózsa Ildikó, a ReSuli elnöke, miért indították el a kampányt. Először egy részletes, ám könnyen érthető összefoglalót készítettek a törvénymódosítás legfontosabb pontjairól, azok várható hatásáról. Készültek plakátok és egy Facebook-esemény is indult, bővebb információkat a ReSuli oldalán vagy a #tégedisérint címszó alatt lehet találni.

A kampány nem csak az interneten zajlik: Budapest számos kerületében és több tucat vidéki városban is lesznek tájékoztatók. A lakosság mind szélesebb körű tájékoztatásán túl a cél az, hogy párbeszéd induljon az érintettek között.

– Vegyük észre, hogy a gyerek-szülő-pedagógus hármas egy csapat. Az oktatásban egyik sem tud jól működni a másik nélkül. Ez a törvénymódosítás még az eddiginél is jobban elszigetelheti a társadalmi csoportokat. Ezért is fontos, hogy most összefogjunk, hiszen egy hajóban süllyedünk – fogalmazott Rózsa Ildikó, aki emlékeztetett, hogy mindez nem áll messze a ReSuli eredeti küldetésétől, hiszen a 2017 szeptemberében indult szervezet célja a hazai oktatási szemlélet megújítása.