kisajátítás;Hős utca;

2019-07-29 08:00:00

Csak aprópénz jár a kisajátítás után a Hős utca lakóinak

A lebontás előtt álló társasházban általában négy-hatmillió forint körüli összegeket kínál az önkormányzat az ingatlanokért, azonban ezt – néhány kivételtől eltekintve – a lakók nem fogadják el.

A fővárosi kormányhivatal döntése alapján a kőbányai önkormányzat mindössze 5,5 millió forintos kártalanítás mellett kisajátíthatja az egyik Hős utcai tulajdonos 25 négyzetméteres lakását. A hírhedté vált, lebontás előtt álló társasházban általában négy-hatmillió forint körüli összegeket kínál az önkormányzat az ingatlanokért, azonban ezt – néhány kivételtől eltekintve – a lakók nem fogadják el. Eddig négy esetben indult kisajátítási eljárás, de a másik három ügyben még nincs döntés.

A helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesület szerint elfogadhatatlan az összeg, 5,5 millió forintból ugyanis legfeljebb olyan hátrányos helyzetű településen lehet ingatlant venni, ahol a közelben biztosan nincs munkahely. A szervezet szerint ráadásul az indoklás is sántít: a kártalanítás összegét ugyanis egyebek mellett 2017-es ingatlanárak alapján határozták meg, mert „nem állt rendelkezésre” friss adat a hasonló adottságokkal rendelkező Diószegi utcából. (Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő oldal adatai szerint egyébként a Diószegi utcában 15 millió forintot kell fizetni egy 25 négyzetméteres ingatlanért.) A szervezet szerint a kormányhivatal indoklása arra is kitért: az ingatlan rossz műszaki állapotú, magas a környéken a bűnözési ráta, valamint hogy a társasházban nagy „a munkanélküliek aránya”. Utóbbinak azonban az egyesület szerint semmi köze sincs az ingatlanok árához.

A fővárosi kormányhivatal lapunknak küldött válaszában csak azt hangsúlyozta, hogy a kártalanítás összegét ingatlanforgalmi szakértő bevonásával határozták meg. – Ez sok esetben az előzetesen felajánlottnál magasabb végösszeget jelent – írták.

A 15-ös szám alatt található két társasházban összesen 300 lakás található, ennek a fele önkormányzati, a másik fele magántulajdonban volt, amikor meghozták a bontásról szóló döntést. Az állam 2,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott a terület rendezésére, amelyből több mint 1,1 milliárd forint költhető lakásvásárlásra és kártalanításra, azaz legalább 7 millió forint jutna minden magánkézben lévő ingatlanra.

A törvények szerint csak bizonyos esetekben lehet kisajátítani egy ingatlant, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az állam vagy az önkormányzat igazolja a lépést indokló közcélt. A Kontúr Közhasznú Egyesület szerint viszont ez vitatható a Hős utcában, ahol a dózerolás után egy olyan sportpályát építenek a területen, amely máshol is megvalósulhatna. A kiürítéssel jövő év végéig kell végezni. 

A kisajátításról szóló határozatot egyébként nem fogadja el az érintett lakó, ezért bírósághoz fordul. A Kontúr Közhasznú Egyesület szerint a döntést vissza kellene vonni, de a kormányhivatalnál ezzel kapcsolatban azt közölték, hogy ezt csak az önkormányzat tehetné meg. A kerületi vezetés lapzártánkig nem reagált kérdéseinkre.