Hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Túlfogyasztás Világnapja Tavaly még augusztusra esett ez a nap, idén azonban már kevesebb mint hét hónap alatt elhasználjuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait - innentől kezdve bolygónk csak hitelez nekünk.
Ma lépi át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni - a Global Footprint Network adatai szerint. 1970-ben még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, azóta csaknem öt hónappal korábban használjuk el bolygónk egy évre elegendő erőforrásait. Fogyasztásunkat tekintve jelenleg ugyanis úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre - pedig csak ez az egy van. "Ez azt jelenti, hogy minden évben túlhasználjuk a Földet, amely így kénytelen >>hitelezni<< nekünk. Most még eltart bennünket a természeti tőke, de az extrém időjárási jelenségek, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése mind azt jelzik, hogy az ökoszisztémák összeomlása nincs messze" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Ma a világ népességének 80 százaléka olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani. Európa még a globális átlagnál is rosszabbul teljesít: az európai túlfogyasztás napja idén május 10-ére esett. Bár az uniós tagállamok ökológiai lábnyoma között nagyok az eltérések, egy dolog minden országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten. Magyarország az európai és a világátlag között helyezkedik el: hazánkban a túlfogyasztás határát ebben az évben június 14-én értük el. "Hazánkban az energiafogyasztás jelenti a legnagyobb környezetterhelést, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozókból biztosítjuk. Ez teszi ki az ország ökológiai lábnyomának csaknem kétharmadát. Jókora részt foglal el emellett az élelmezésünk, amely a lábnyomunk egyötödéért felelős. Ennek legfőbb oka a haszonállatok tartása, mivel számukra jelentős legelő- és gabonaterületet kell biztosítani" - mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás programvezetője. A rekorder ahogy tavaly, idén is Katar, ahol mindössze másfél hónap alatt, már február 11-én elérték a túlfogyasztás napját. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.  Lábnyom Harmat Ádám Hazánkban az energiafogyasztás jelenti a legnagyobb környezetterhelést, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozókból biztosítjuk

A túlfogyasztás napja

Katar, február 11. Luxemburg, február 16. Egyesült Arab Emírségek, március 8. Bahrein, március 10. Kuvait, március 11. Amerikai Egyesült Államok, március 15. Kanada, március 18. Dánia, március 29. Ausztrália, március 31. 

Szerző