Gyertyákkal világítanak a fóti orvosi rendelőben, mert 20 órája nincs áram

Publikálás dátuma
2019.07.29. 12:44

Fotó: Michčle Constantini / AFP/PhotoAlto
Jó nagy áramszünet van Fóton, az orvosi rendelőben 20 órája nincs áram, így kénytelenek gyertyákkal világítani - írja az Index egy olvasó beszámolója alapján. A portál megpróbált rákérdezni az esetre a Fót Város Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézményének vezetőjénél, de az áramszünet miatt nem tudták kapcsolni. Az Elmű amúgy már a helyszínen dolgozik a hiba elhárításán.  
Szerző
Témák
áramszünet

A természet is segített, de folytatódik a szúnyogirtás

Publikálás dátuma
2019.07.29. 12:16

Fotó: Népszava
Az elmúlt hetek szárazabb időjárása miatt csökkent a vérszívók utánpótlása, de most a sok eső miatt újra szaporodásnak indulhatnak.
Vízparti térségekben folytatódik a szúnyogirtás a következő napokban, bár az elmúlt hetekben csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre a közleményben azt írta, a tervek szerint a héten a turisztikai szempontból kiemelten fontos helyek közül a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Fertő-parti településeken, a Duna mentén a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, továbbá a Dráva mentén végeznek beavatkozásokat. A rovartani szakértők megvizsgálják azt is, hol lehet szükség a lárvák biológiai gyérítésére, mert a heves esőzések miatt sok helyen gyűlt össze jelentősebb mennyiségű víz, amelyek ideálisak a csípőszúnyogok szaporodásához - tudatta. Hozzátette, a hétvégi szeles, esős időjárás miatt elmaradt kezeléseket is várhatóan a következő napokban pótolják. Kitért arra is, az elmúlt hetekben azért csökkent a szúnyogok elleni beavatkozások száma, mert a száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok. Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, Baja, Mohács, Komárom környékén, a Velencei-tónál, a fővárosban és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat. Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon sok, korábban nem kezelt településen is voltak beavatkozások - ismertette. Az érintett települések értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint a katasztrófavédelem honlapján is nyomon lehet követni, hogy mikor és hol lehet számítani szúnyogirtásra - írta a helyettes szóvivő.
Szerző
Témák
szúnyogirtás

Lassan formát ölt az új rend az Országos Onkológiai Intézetben

Publikálás dátuma
2019.07.29. 12:11

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy papírlap már arról tájékoztatja a korábban hajnali 5-től sorban álló, sorszámot maguknak készítő betegeket, hogy csütörtöktől 6-kor nyit az intézet épülete.
Zárt ajtók előtt, olykor már hajnali öttől állnak sorba a kemoterápiára váró betegek az Országos Onkológiai Intézetben azért, hogy egyáltalán sorszámhoz jussanak. Miután a 24.hu megírta a lesújtó és méltatlan helyzetet, az index.hu még videót is készített arról, hogy a lehetetlen helyzetbe került betegek már maguk gyártanak maguknak sorszámot, a Népszava pedig úgy értesült az ombudsmantól, hivatalból vizsgálatot indít az ügyben.
Az onkológiai intézet főigazgatója, Polgár Csaba korábban lényegében "a közvéleményt tendenciózusan félrevezető politikai megnyilvánulásnak" nevezte a hírt, és leszögezte, hogy a váró csak 7-kor nyit, az ellátás 7:30-kor kezdődik, valamint jelenleg is folyik a teljes elektronikus előjegyzés fejlesztése. A 24.hu most azt írja, kifüggesztették az új rendet az onkológiai intézetben:
"tájékoztatjuk kedves betegeinket, hogy az Intézet bejáratainak a nyitása 2019. 08. 01-től reggel 6 óra"

– olvasható az OOI Kékgolyó utcai bejáratára kiragasztott papíron. A Polgár által aláírt kétmondatos közleményben szerepel az is, hogy az intézetben a "betegellátás reggel 7 órakor, illetve a szakrendelő ajtaján feltüntetett rendelési idő szerint történik".
Augusztussal vezetik be az új előrejelzési rendszert, írja a portál, de fogalma sincs senkinek, hogy az a gyakorlatban milyen lesz. A hétfőn az ambulanciára érkezők mindenesetre meglepődve és kétkedve fogadták az új szabályt, jelentős javulásban nem bíznak. Az sem világos, hogy a főépület előtt kell-e majd várakozniuk a korábban érkezőknek, vagy beengedik őket az udvarra és az ambulancia előtt várhatják meg, hogy kinyíljon az ajtó. Merthogy azt biztosra veszik a betegek: így is lesznek olyanok, akik már 6 előtt megérkeznek.
Szerző