Előfizetés

A Kúria szerint törvénysértő volt az ukrán hajóskapitány óvadéka

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:01

Fotó: Erdős Dénes
A Kúria döntése csak elvi döntés, egyelőre emiatt nem kell emiatt visszamennie Jurij C.-nek a börtönbe. Kérdés, hogy az ügyészség ezután most újra indítványozza-e az őrizetbevételt.
Törvénysértő volt, ahogy az első -és másodfokú bíróság óvadékot szabott ki a Hableány tragédiája ügyében indított büntetőeljárásban a baleset miatt meggyanúsított Jurij C. ukrán hajóskapitánynak - mondta ki a Kúria helyt adva ezzel a Polt Péter legfőbb ügyész törvényességi felülvizsgálatának, amit a gyanúsított szabadlábra helyezése ellen nyújtott be. A tárgyaláson  Jurij C. nem vett részt. Törvénysértő volt az első és másodfokú határozat, mivel a terhelttel szemben úgy rendelt el bűnügyi felügyeletet, hogy annak törvényi feltétele nem volt meg – állapította meg a Kúria. Ráadásul az első és másodfokú bíróság annak ellenére is óvadék mellett szabadlábra helyezte a kapitányt, hogy közben elfogadta az ügyészség letartóztatás fenntartását kérő indokait. Ugyanakkor a mostani Kúria-döntésből nem következik, hogy Jurij C.-nek vissza kellene mennie a börtönbe, mivel a Kúria döntése elvi jelentőségű, a kapitánnyal szemben korábban hozott bírósági döntés pedig jogerős. A Kúria döntése nyomán csak a terhelt javára lehet eltérni a korábbi, jogerős döntéstől. Ugyanakkor a Kúria indoklásában utalt rá: az ügyész indítványozhatja az őrizetbe vétel újbóli elrendelését. Mint arról beszámoltunk, pontosan két hónapja, május 29-én egyelőre pontosan tisztázatlan okokból a Dunán hegymenetben, nagy sebességgel érkező 1500 tonnás Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd pillére alatt utolérte, majd felborította a kis méretű kirándulóhajót, fedélzetén két fős személyzettel illetve 33 utassal. A hideg, áradó vízben a balesetet csak heten élték túl, az utolsó áldozatot, egy dél-koreai nőt még mindig keresnek. Az ügyben a hatóságok a Viking Sigyn 64 éves kapitányát, az ukrán Jurij C.-t vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés vétségével gyanúsították, majd május 31-én az ügyészség elrendelte Jurij C. előzetes letartóztatását. A Budai Központi Kerületi Bíróság  június elsején úgy döntött, hogy Jurij C. 15 milliós óvadék mellett szabadon védekezhet, ugyanakkor Budapestet csak külön engedéllyel hagyhatja el, illetve elektromos nyomkövetővel szerelték fel. Ezzel szemben az ügyészség fellebbezést nyújtott be. A Fővárosi Törvényszék (FT) végül június közepén csak annyiban szigorított, hogy Jurij C.-nek heti két alkalommal kell megjelenni a nyomozók előtt.  

Könnyen elillanhat

Az ügyészség szerint azonban Jurij C. szabadlábra helyezése törvénysértő volt, mivel a kapitánynak Magyarországon nincs bejelentett lakhelye, azaz a hatóságok nehezen érik el, Európában jelentős helyismerettel bír, továbbá az igazságügyi szakértő megállapította, hogy a a kapitány mobiltelefonjáról több mindent töröltek a baleset után. Ráadásul a kapitányt súlyos, 2-8 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ami elég komoly büntetés ahhoz, hogy megpróbáljon elszökni előle, pláne úgy, hogy Ukrajnából a kiadatás meglehetősen problémás. Ezek alapján a Legfőbb Ügyészség indítványozta, a Kúria állapítsa meg, hogy a BKKB illetve az FT törvénysértően fogadta el az indítványt és rendelte el az óvadékot. Tóth M. Gábor védőügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke felvetette, hogy Jurij C.ből „közellenséget” csináltak, így utalt arra, hogy a sajtóban számos, azóta valótlannak bizonyult hír jelent meg, így a BRFK nyomozói sorra cáfolták, hogy Jurij C. ittas lett volna, vagy éppen szelfizett volna a telefonjával a baleset idején. Szerinte az sem igaz, hogy a mobiltelefonról adatokat töröltek volna le, mivel szerintük a szakértői vizsgálat tisztázta, hogy a baleset idején nem is volt használatban Jurij C. telefonja, azaz a utólagos adattörlés nem a balesettel illetve a büntetőüggyel kapcsolatban történhetett.

Lakner Zoltán szerint Orbán gondolata Rákositól származik, Havasi állítja, a miniszterelnök a Bibliát idézte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 13:04

Fotó: Draskovics Ádám
Egyik kézben szerszám, másikban kard?
"Úgy éltük meg az elmúlt kilenc-tíz évet, hogy az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban pedig a kard" – mondta Orbán Viktor hétvégén a Bálványosi Szabadegyetemen, miközben az illiberális "keresztény szabadság" építgetéséről szőtte a szót. Csakhogy ez a gondolat egyszer már elhangzott a magyar politikában. A Magyar Narancs szúrta ki: Lakner Zoltán politológus Facebook bejegyzésében emlékeztet arra, hogy
ezt a metaforát Rákosi Mátyás használta 1948-ban.

"Hogyha csak tőlünk függne, mi az újjáépítést úgy végeznők, hogy mind a két kezünkben kalapács vagy szerszám volna. Sajnos, a magyar reakció rákényszerít bennünket arra, hogy csak az egyik kezünkben legyen építő szerszám és a másik kezünkben kardot, vagy egyéb védő - és ha szükséges - támadó fegyvert tartsunk" - hangzott el annak idején a metafora Rákosi szájából.

„A Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére”

A kőfalon munkálkodók közül a tehernek hordói egyik kezökkel, a mely a munkát végezé, rakodának, másik kezök pedig a fegyvert tartja vala, a kik pedig építének, azoknak fegyverök derekokra vala felkötve és így építének.” (Nehémiás 4,17-18) Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ezzel az idézettel reagált Lakner Zoltán szavaira. Havasi hozzátette: „Lakner úrnak javasoljuk, hogy a »Rákosi összes művei« mellé a Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére.”

Gyertyákkal világítanak a fóti orvosi rendelőben, mert 20 órája nincs áram

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 12:44

Fotó: Michčle Constantini / AFP/PhotoAlto
Jó nagy áramszünet van Fóton, az orvosi rendelőben 20 órája nincs áram, így kénytelenek gyertyákkal világítani - írja az Index egy olvasó beszámolója alapján. A portál megpróbált rákérdezni az esetre a Fót Város Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézményének vezetőjénél, de az áramszünet miatt nem tudták kapcsolni. Az Elmű amúgy már a helyszínen dolgozik a hiba elhárításán.