Lakner Zoltán szerint Orbán gondolata Rákositól származik, Havasi állítja, a miniszterelnök a Bibliát idézte

Publikálás dátuma
2019.07.29. 13:04

Fotó: Draskovics Ádám
Egyik kézben szerszám, másikban kard?
"Úgy éltük meg az elmúlt kilenc-tíz évet, hogy az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban pedig a kard" – mondta Orbán Viktor hétvégén a Bálványosi Szabadegyetemen, miközben az illiberális "keresztény szabadság" építgetéséről szőtte a szót. Csakhogy ez a gondolat egyszer már elhangzott a magyar politikában. A Magyar Narancs szúrta ki: Lakner Zoltán politológus Facebook bejegyzésében emlékeztet arra, hogy
ezt a metaforát Rákosi Mátyás használta 1948-ban.

"Hogyha csak tőlünk függne, mi az újjáépítést úgy végeznők, hogy mind a két kezünkben kalapács vagy szerszám volna. Sajnos, a magyar reakció rákényszerít bennünket arra, hogy csak az egyik kezünkben legyen építő szerszám és a másik kezünkben kardot, vagy egyéb védő - és ha szükséges - támadó fegyvert tartsunk" - hangzott el annak idején a metafora Rákosi szájából.

„A Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére”

A kőfalon munkálkodók közül a tehernek hordói egyik kezökkel, a mely a munkát végezé, rakodának, másik kezök pedig a fegyvert tartja vala, a kik pedig építének, azoknak fegyverök derekokra vala felkötve és így építének.” (Nehémiás 4,17-18) Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ezzel az idézettel reagált Lakner Zoltán szavaira. Havasi hozzátette: „Lakner úrnak javasoljuk, hogy a »Rákosi összes művei« mellé a Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére.”

Szerző
Frissítve: 2019.07.29. 16:29

Gyertyákkal világítanak a fóti orvosi rendelőben, mert 20 órája nincs áram

Publikálás dátuma
2019.07.29. 12:44

Fotó: Michčle Constantini / AFP/PhotoAlto
Jó nagy áramszünet van Fóton, az orvosi rendelőben 20 órája nincs áram, így kénytelenek gyertyákkal világítani - írja az Index egy olvasó beszámolója alapján. A portál megpróbált rákérdezni az esetre a Fót Város Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézményének vezetőjénél, de az áramszünet miatt nem tudták kapcsolni. Az Elmű amúgy már a helyszínen dolgozik a hiba elhárításán.  
Szerző
Témák
áramszünet

A természet is segített, de folytatódik a szúnyogirtás

Publikálás dátuma
2019.07.29. 12:16

Fotó: Népszava
Az elmúlt hetek szárazabb időjárása miatt csökkent a vérszívók utánpótlása, de most a sok eső miatt újra szaporodásnak indulhatnak.
Vízparti térségekben folytatódik a szúnyogirtás a következő napokban, bár az elmúlt hetekben csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre a közleményben azt írta, a tervek szerint a héten a turisztikai szempontból kiemelten fontos helyek közül a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Fertő-parti településeken, a Duna mentén a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, továbbá a Dráva mentén végeznek beavatkozásokat. A rovartani szakértők megvizsgálják azt is, hol lehet szükség a lárvák biológiai gyérítésére, mert a heves esőzések miatt sok helyen gyűlt össze jelentősebb mennyiségű víz, amelyek ideálisak a csípőszúnyogok szaporodásához - tudatta. Hozzátette, a hétvégi szeles, esős időjárás miatt elmaradt kezeléseket is várhatóan a következő napokban pótolják. Kitért arra is, az elmúlt hetekben azért csökkent a szúnyogok elleni beavatkozások száma, mert a száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok. Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, Baja, Mohács, Komárom környékén, a Velencei-tónál, a fővárosban és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat. Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon sok, korábban nem kezelt településen is voltak beavatkozások - ismertette. Az érintett települések értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint a katasztrófavédelem honlapján is nyomon lehet követni, hogy mikor és hol lehet számítani szúnyogirtásra - írta a helyettes szóvivő.
Szerző
Témák
szúnyogirtás