Több mint duplájára nőtt a tigrisek száma Indiában

Publikálás dátuma
2019.07.29. 17:00

Fotó: Valter Bernardeschi / AFP/Biosphoto
A 2018-as felmérés során már 2967 csíkos bundájú ragadozót számoltak össze.
Másfél évtized alatt több mint kétszeresére nőtt és csaknem elérte a háromezret a tigrisek száma Indiában, amely ezzel „a világ egyik legbiztonságosabb és legnagyobb élőhelyévé” vált a veszélyeztetett nagymacskák számára – jelentette be hétfőn Narendra Modi indiai miniszterelnök, ismertetve a legutóbbi – négyévente tartott – tigrisszámlálás eredményét. Indiában 14-15 éve mindössze 1400 tigris élt, számuk 2014-re 2226-ra emelkedett, a 2018-as felmérés során pedig már 2967 csíkos bundájú ragadozót számoltak össze, ami „történelmi eredmény” a miniszterelnök szerint. A globális tigrispopuláció háromnegyede immár Indiában él – jegyezte meg Modi. A tigris India nemzeti állatának számít, a helyi természetvédelmi törvény pedig veszélyeztetett fajként tartja számon. Narendra Modi hangsúlyozta, hogy India négy évvel a határidő előtt teljesítette a Szentpéterváron 2010-ben tartott első globális tigris-csúcstalálkozó célkitűzését, a tigrisek számának megkétszerezését 2022-re. India már az 1970-es években elindította saját tigrisvédelmi akciótervét, amelynek részeként bűncselekménnyé nyilvánította a tigrisek megölését és védett területeket jelölt ki a faj számára. A tigrisrezervátumok száma tavaly 860-ra emelkedett a 2014-es 692-ről. A múlt évi tigris-népszámlálás minden korábbinál kiterjedtebb és alaposabb volt – reagált a kormány bejelentésére Belinda Wright, az újdelhi központú Indiai Természetvédelmi Társaság (WPSI) alapítója. A tigrisek megmentése szempontjából az egyik legfőbb kihívást jelenleg az állat és ember közti konfliktus okozza a túlnépesedett ázsiai országban – mutatott rá a természetvédő aktivista. A kormány adatai szerint Indiában minden nap megöl egy embert tigris vagy elefánt.
Szerző
Témák
India tigris

Veresegyházon találtak otthonra a cirkuszi oroszlánok

Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:47

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az állatok egy román vándorcirkusz „fellépői” voltak és a nagyragadozók cirkuszi bemutatásának ottani tiltása miatt kerültek Érdre, ott azonban nem volt mód a tartásukra.
A Veresegyházi Medveotthonban leltek végleges otthonra romániai cirkuszi oroszlánok. A nyolc felnőtt és a két kölyök oroszlán Magyarország legnagyobb nagymacska-kifutóját vehette birtokba hétfőn. Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója az oroszlánok hétfői bemutatkozása alkalmából az MTI-nek elmondta, hogy az állatok egy román vándorcirkusz „fellépői” voltak és a nagyragadozók cirkuszi bemutatásának ottani tiltása miatt kerültek Érdre. Ott azonban nem volt mód a tartásukra, így a medveotthon fogadta be őket. Az állatokat vasárnap szállították át új lakóhelyükre. A nagymacska-kifutó külső része 1700 négyzetméteres, a belső 200. A kéthónapos kölyköket elkülönítve nevelik egy gondozó segítségével, a nagyközönség péntektől találkozhat a Veresegyházi Medveotthon új lakóival – tette hozzá.
Szerző

Már régen nem mértek ilyen meleget a skandináv országokban

Publikálás dátuma
2019.07.28. 11:42
Képünk illusztráció!
Fotó:
Norvégiában 20 körzetben is „trópusi éjszakákat” jegyeztek fel.
A skandináv országokat vette célba az Európán végigvonuló melegfront: még Svédország északi részén is harminc fok fölötti hőmérsékleteket mértek - számolt be a svéd meteorológiai intézet szombaton. A Svédország északi részén található Markusvinsában pénteken rekordértéket, 34,8 Celsius fokot mértek. Idén eddig ez volt a legmagasabb hőmérséklet a skandináv országban. Jon Jorpeland meteorológus elmondta, hogy
1945 óta nem volt ilyen meleg a térségben, és ez volt a harmadik legnagyobb érték azóta, hogy lejegyzik a hőmérsékleti adatokat.

A hét eleje óta Svédország több körzetében fordultak elő úgynevezett trópusi éjszakák, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet éjjel sem csökkent 20 Celsius fok alá. Jorpeland rámutatott: az ország déli részén nem számít szélsőségesnek a 30 fok feletti hőmérséklet nyáron, de a jelenlegi értékek az átlag fölött vannak. A svéd meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy augusztusban az ország 21 megyéjéből 15-ben vízhiányra lehet számítani.
Norvégiában is hasonló hőségről számoltak be: az ország déli részén 20 körzetben jegyeztek fel trópusi éjszakákat.

Svédországban, Norvégiában és Finnországban is hőségriadót adtak ki. A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése alapján a meleg levegő Grönland felé vonul, ami felgyorsítja a szigetet borító jégtakaró olvadását. A dán meteorológiai intézet szerint a jégolvadás idei mértéke elérheti a 2012-es rekordot. Akkor csaknem teljesen eltűnt a Grönlandot borító jég.
Szerző
Frissítve: 2019.07.28. 13:54