Pálcikaemberrel toboroz katonákat a Facebookon a honvédség

Publikálás dátuma
2019.07.29. 15:58

Fotó: Népszava
Teodor okos, és a honvédtisztképzőben fog tanulni – hívogat a bakák közé a kis erőbefektetéssel összehozott mém.
A kevesebb néha több - gondolhatták a Magyar Honvédség hivatalos Facebook-oldalának szerkesztői, akik minimalista hirdetéssel keresnek jelentkezőket a Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára (HHK). 
Konkrétan egy honvédsapkás pálcikaemberrel, Teodorral reklámozzák a kart, azzal a briliáns érvelési lánccal, hogy Teodor megadott határidőig a HHK valamelyik szakára fog jelentkezni= Teodor az egyetem után rögtön munkához jut =Teodor okos, és érdemes követni a példáját.
Tény, hogy egy paint-ben megrajzolható mémet egyszerűbb összedobni, mint leforgatni egy milliós költségvetésű, lenyűgözőnek szánt bevetési videót – kérdés, hogy van-e olyan hatékony. Teodor mindenesetre egy nap alatt több mint 500 lájkot és 76 megosztást kapott a közösségi oldalon. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.29. 16:16

Az OLAF vizsgálatot indított Microsoft-ügyben

Publikálás dátuma
2019.07.29. 15:34

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor.
Lapunk megkeresésére az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megerősítette, hogy vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor. Az OLAF sajtóirodája közölte, hogy jelenleg ennél több információt nem adhat, mivel egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó. Az a tény, hogy az OLAF vizsgálja az ügyet, nem jelenti azt, hogy az érintett személyek, illetve szervezetek szabálytalanságot vagy csalást követtek el – áll a nyilatkozatban.
A magyar hatóságok nem találtak bűncselekményt
Fotó: Soós Lajos / MTI
Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai vizsgálat szerint a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak. Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a különböző termékek árát, a jelentős extraprofiból pedig meg nem nevezett magyar döntéshozókat kentek meg, akik így érdekeltek voltak a vásárlásban. Az ügy pikantériája, hogy a szoftverbeszerzések körül felmerült Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak – időközben végelszámolás alatt lévő – vállalkozásának a neve is. Korábban ráadásul Microsoft viszonteladó volt az a Humansoft is, amely időközben Mészáros Lőrinc-közelbe került. Jelenleg ugyanis az oligarcha jobbkezeként jellemzett Jászai Gellért tulajdonában lévő 4iG leányvállalata lett. A Microsoft végül vállalta, hogy 25,7 millió dollár bírságot fizet az amerikai államnak, így nem kerül bíróság elé a korrupciós ügy. Az amerikai külügy közleményéből kiderül: a bírság korrupcióért kirótt büntetőjogi részét, 8,7 millió dollárt teljes egészében a Microsoft magyar leányvállalatának kell kifizetnie.

Lapunk szombaton számolt be arról: Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjeként tavaly novemberben nyújtott be panaszt az EU Csalás Elleni Hivatalához (OLAF), mert úgy ítélte meg, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (Köfop) végrehajtása során a magyar hatóságok nem tartották be a közösségi források felhasználásának szabályait. 

Frissítve: 2019.07.29. 15:38

Azonnali vizsgálatot indít a kormány a Ryanair szombati botránya miatt

Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:50
Képünk illusztráció
Fotó: Maud Dupuy / AFP
Az ammáni járat Budapest helyett Pozsonyban szállt le, a magyar utasoknak saját költségen kellett onnan hazajutniuk.
Azonnali vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Kormányhivatalnál Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a Ryanair egyik járatán történtek miatt - közölte hétfőn a Miniszterelnökség az MTI-vel.    A vizsgálatot a július 27-iki, 5096-os (Ammán-Budapest) járata miatt indították, a fogyasztóvédelmi vizsgálat során a hatóság feladata feltárni, hogy a légitársaság megfelelően tájékoztatta-e az ügyfeleit és eleget tett-e a segítségnyújtási kötelezettségének. 
Az Index.hu-nak nyilatkozó egyik utas azt mondta, a viharos időjárás miatt a gép Budapest helyett Pozsonyban szállt le, az utasoknak azt mondták, busszal szállítják át őket Budapestre, de ez végül nem történt meg, az utasoknak egyénileg kellett Budapestre utazniuk a szlovák fővárosból - a hírportál szerint volt, aki gyerekekkel tette meg ezt az utat. A Miniszterelnökség közleményében hangsúlyozta, minden esetben szigorúan fellép az utasok megtévesztése, illetve a velük szemben tanúsított jogszerűtlen magatartással szemben. 
Szerző