Előfizetés

Hőség, zivatarok, felhőszakadás – Az egész országra figyelmeztetést adtak ki keddre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 17:13

Fotó: Varga György / MTI
A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű.
A következő napokban már valamivel kevesebb csapadékra számíthatunk, de így se várható országszerte száraz idő. Pénteken egy hidegfront érkezhet, újabb jelentős mennyiségű csapadékkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Kedden a napsütés mellett a Dunántúlon és a középső tájakon kevesebb, az északkeleti megyékben pedig több gomolyfelhő képződik. Elsősorban ott fordulhat elő szórványosan zápor, zivatar felhőszakadással kísérve, míg máshol csak helyenként lehet csapadék. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, az Alpokalján időnként megerősödik, zivatar környékén pedig viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű. A zivatarok veszélye és a hőség miatt az egész országra elsőfokú riasztásokat adtak ki. Négy megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg) felhőszakadások miatt figyelmeztetnek.
Szerdán a sok napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, sőt az Alföldön délutánra átmenetileg összefüggőbb felhőtakaró is kialakulhat. Keleten nagy eséllyel, a Dunántúlon kisebb valószínűséggel alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Az északnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között alakul. 
Csütörtökön a több órás napsütés mellett időszakosan erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Éjszaka is előfordulhat csapadék, de délután van nagyobb esély zápor, zivatar kialakulására. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.
Pénteken erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Kiadós, akár országos csapadékra is lehet számítani. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 30 fok között alakul.
Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható. A felhőkből elsősorban keleten, északkeleten alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között várható.
Vasárnap kevés gomolyfelhő, sok napsütés várható. Legfeljebb néhány helyen fordulhat elő futó zápor. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között valószínű.

Megdőlt a szélrekord

Megdőlt a széllökés napi rekordja, és sokfelé annyi eső hullott, mint a júliusi havi átlag – közölte az OMSZ a Facebook-oldalán.      Vasárnap délután Kunmadarason heves zivatar vonult át, amelyet orkánerejű (több mint 115 kilométer/órás sebességű) széllökések kísértek. 144 kilométer/óra volt a maximum, ezzel megdőlt a július 28-ai rekord (138 kilométer/óra), amelyet 2004-ben Balatonmáriafürdőn mértek. Péntektől mozgalmasabbra, ezzel együtt csapadékosabbra fordult az időjárás. Három nap leforgása alatt nem volt olyan csapadékmérő, amely ne mutatott volna legalább pár milliméter csapadékot. Bár akadtak olyan állomások, ahol csupán 3-4 milliméter fordult elő (például Baján és Hegyeshalomban), országos átlagban nagyjából 31 milliméter esett, sőt nem egy helyen a júliusi átlagos csapadékmennyiség (62 milliméter) is lehullott. A legtöbb eső Nyírlugoson zúdult le, ott három nap alatt 104 millimétert mértek.

Rendőrségi helikopterrel sietett alapkövet letenni Szijjártó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 16:39

Fotó: Kovács Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium
Minisztériuma szerint közfeladatnak számított a nyergesújfalui gyárlátogatás.
Nem magáncég, hanem a rendőrség helikopterével sietett Nyergesújfalura, hogy letehesse a japán tulajdonú Zoltek Zrt. helyi üzemének alapkövét -írja 24.hu A hírportál Demeter Márta (LMP) parlamenti levelezését idézve számol be a fejleményről: a képviselőnő arra volt kíváncsi, hogy milyen magyar vagy külföldi céggel szerződött helikopteres szolgáltatásokra a külügy, mennyibe került ez az út (Demeter számlamásolatot is kért erről) és mi alapján döntik el, hogy a külügyminiszter milyen járművel utazik egy eseményre. 
Főnöke megbízásából Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy Szijjártó Péter
rendőrségi helikopterrel utazott, mint minden olyan korábbi esetben, amikor a közfeladatok ellátása ezt indokolta.

Hozzátette, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak egyébként pedig nincs szerződése semmilyen helikopteres szolgáltatást végző céggel. Azt, hogy a közpénzből fizetett út mennyibe került, Menczer nem tartotta fontosnak elárulni.  Szijjártó helikopterezéséről korábban az Index írt először, ők azt is megjegyezték, hogy a Zoltek épülő üzeme autóval csak egy órára lett volna a minisztérium épületétől.

Orbán Viktor a „védelmező” – Riport Tusnádfürdőről

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.07.29. 16:28

Fotó: Draskovics Ádám
Az idei bálványosi divat: hogyan írjuk ki magunkra változatosan, hogy rajongunk Orbán Viktorért?
– Csak neked mondom, de az Ursus jobb – székely kalapban álló sráctól ezt azért igazán nem vártuk volna Tusnádfürdőn, amikor arról érdeklődtünk, a „tiltottnak” becézett (valójában persze bárhol szabadon árusítható) csíki sört, vagy a már neve alapján is jól hallhatóan echte román (valójában viszont már japán tulajdonban álló) „medvés” nedűt fogyasztják-e szívesebben. Íz Ursus egyébként bevette Tusnádot, bár a csíkinek is van több standja, ezek száma össze sem mérhető a konkurens márkát árusító helyekkel. 
Egyébként az étel és italkínálatot haladva Tusnádfürdő is ezerrel halad az általános fesztivál-uniformizálódás útján: gyros, pizzaszelet, sült krumpli, grillezett húsok – egyre inkább ez a vonal határozza meg a kínálatot, bár itt azért még lehet „székely lángost” és „székely hot dogot” is kapni. Mindkettőt kipróbáltuk, egyik sem volt rossz, a lángos tésztája könnyebb volt mint a zsírban tocsogó balatoni párjáé, a hot dog pedig természetesen csak azért hívták „székelynek”, mert székely kolbász volt benne. Ami viszont hamisítatlan helyi hangulatot áraszt még mindig, az a bejáratnál főtt kukoricát árulók sora: a gázfőzős forralók ma is úgy néznek ki, mint húsz éve – nyilván ugyanazokról a darabokról van szó.
Ha már a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz való hasonlítgatás (először akkor jártam Tusnádon, még autóstoppal): a vasútállomáson és a közlekedő szerelvényeket is látva mintha megállt volna az idő, minden másban azonban hatalmasat fejlődött a település és egész Erdély, elég csak a felújított, vagy újonnan felhúzott szállodákra vagy éppen az utak állapotára gondolni. Az árakat tekintve szerencsére hasonló „fejlődésről” azért még nem beszélhetünk, a közeli Csíkszeredán 13 ezer forintért találtunk apartmant két főre két éjszakára (igaz, a város szélén), Tusnádon egy sör öt lejbe, egy lángos 7-8-ba, egy üdítő hat lejbe került, 70 forintos középárfolyammal számolva ez nem veszélyes, főleg a hazai fesztivál-árakhoz számítva. Ma már szerencsére szinte természetesnek hat, hogy a román rendőr angolul igazít útba (már ha az „itt nem állhat meg, keressen magának parkolóhelyet, ahol tud a városban” ennek értelmezhető), és az is, hogy a rendőri jelenlét kimerül három-négy a forgalmat terelni próbáló egyenruhásban.
Színpadon Lovasi és a Kiscsillag
Fotó: DRaskovics Ádám
– Ez napközben egy Fidesz-tábor, este pedig ugyanolyan fesztivál, mint bármelyik más – ezt már egy Csíkszeredából származó, ma már az Orbán-kormány apparátusában dolgozó lány mondta péntek este, miközben a tömeg a Kiscsillagra tombolt. Ha megnézzük, hogy este hányan buliztak olyan egy kormánypárti újságíró által „liberálisnak” nevezett előadókra, mint a Kiscsillag, a Quimby, vagy éppen az Anna And The Barbies, és hányan látogatták napközben a programokat, vagy akár azt, hogy hányan ültek ki a tűző napra meghallgatni a nagyszínpadon Orbán Viktort, akkor amellett, hogy igazat adhatunk neki, azt is megállapíthatjuk, hogy a táborozók többsége inkább csak a buli kedvéért jött. A programról már korábban írtunk, megállapítva, hogy szinte teljesen eltűnt a vita, szinte teljesen eltűntek az ellenzéki politikusok, a kormánykritikus megszólalók, ahogy egy régi fesztiválózó megfogalmazta (láthatóan már túl néhány sörön, legyen az csíki vagy Ursus): „előbb a román politikusok tűntek el Tusnádról, majd a magyarországi ellenzékiek, mostanra a Fidesz magának beszél a fesztiválon”. Ha azt nézzük, hogy „Tusványosi köménymag” címmel például három pesti srácokos és egy 888.hu-s újságíróval lehetett szombaton pódiumbeszélgetést hallgatni, a PestiSrácok főszerkesztőjének moderálásában, akkor igaznak tűnik a látlelet. Ez persze láthatóan senkit nem zavart, az egyik legnépszerűbb tusványosi divatcikk például az Orbán Viktor iránti feltétlen rajongást világgá kürtölő, a miniszterelnök képével díszített „Defender of Europe” (Európa védelmezője), vagy a Trump-szlogent parafrazáló „Orbán Makes Europe Great Again” (Orbán Újra Naggyá Teszi Európát) póló volt. A maga részéről Orbán Viktor legfőbb vágya (mint ezt ő maga mondta el szombaton), hogy ez még legalább tizenöt évig így is maradjon – nem csak Tusnádon.