Két hét fogságra is ítélhetik a moszkvai tüntetés résztvevőit

Publikálás dátuma
2019.07.29. 20:05
Kormányellenes tüntetőt vonszolnak el az orosz rohamrendőrök Moszkvában, 2019. július 27-én
Fotó: Kirill Kudrjavcsev / AFP or licensors
Több száz ember ellen hozhatnak ítéletet az orosz törvényszékek, van, akit mentőautó megzavarása miatt büntetnek. Eközben hetven tüntetőt gumibottal, sokkolóval vertek össze a rendőrök.
 Megkezdődött hétfőn a szombati moszkvai ellenzéki megmozdulás törvény- vagy szabálysértéssel megvádolt részvevőinek bírósági felelősségre vonása.   Az OVD Info civil szervezet szerint a hét folyamán az orosz főváros 22 bíróságára 70 rendőrőrszobáról szállítják majd ki a gyanúsítottakat. Az Interfax hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy a törvényszékek elé 203 ügy került. Sajtóértesülések szerint az érintetteket 15 napig tartó elzárásra és pénzbírságra ítélhetik - írja az MTI.
Az első, 15 ezer rubeles bírságról szóló ítéletet "életmentő objektum (egy mentőautó) működésének megzavarása"címén Ivan Garasukra szabták ki.

(A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.) A Baza elnevezésű Telegram-csatorna értesülése szerint büntetőeljárás indult a 48 éves Jevgenyij Kovalenko ellen, aki "hivatalos személy elleni politikai gyűlölettől vezérelve szeméttartállyal dobott meg egy rendőrt.

Lecsukták az ellenzék polgármester-jelöltjeit is

Az illetékes bíróságok Ilja Jasint, a moszkvai Krasznoszelszkij kerület képviselőtestületének elnökét és be nem jegyzett jelöltaspiránst 10 napi, Konsztanytin Jankauszkasz be nem jegyezett jelöltaspiránst pedig 7 napi adminisztratív letartóztatásra ítélte a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó jogszabályok megsértése címén. A helyi hatóságoknál előre be nem jelentett akció részvevői a hétvégén az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette. Az érintettek közül központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak és a nem egyeztetett utcai tiltakozás eszközét választották, a hatósági figyelmeztetés dacára. A történteket a központi tévécsatornák, amelyek csak utólag számoltak be az eseményekről, "provokációnak" minősítették, egyebek között arra hivatkozva, hogy az elutasított jelöltaspiránsok a Központi Választási Bizottságnál és bíróságon is megpróbálhattak volna jogorvoslatot nyerni. 

Több mint ezer tüntetőt vittek be az utcákról

Az elutasított ellenzéki jelöltaspiránsok melletti szombati moszkvai belvárosi megmozdulás-sorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info szerint pedig 1373 embert vettek őrizetbe. Közülük hivatalos források mintegy 150, ellenzékiek szerint pedig 262 embert tartottak bent éjszakára. A tüntetők közül mintegy hetvenen sérültek meg gumibot-ütéstől vagy sokkolótól, de több rendőr is ápolásra szorult. 
A tüntetők közül mintegy hetvenen sérültek meg gumibot-ütéstől vagy sokkolótól, de több rendőr is ápolásra szorult.

A rendőrség szerint az őrizetbe vettek közül mintegy 600-an nem voltak moszkvai illetékességűek. A moszkvai régió gyerekjogi biztosa, Jevgenyij Bunyimovics hétfőn kijelentette, hogy a tüntetésen 47 kiskorút állítottak elő, később valamennyijüket elengedték. A tüntetésre eredetileg felszólító Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, akit szerdán 30 napos elzárásra ítéltek, vasárnap allergiásnak mondott tünetekkel kórházba került, ahonnan hétfőn visszavitték a börtönbe. Egy Navalijt korábban kezelő orvos, Anasztaszija Vasziljeva közölte, hogy az aktivista pólóját és néhány hajszálát elküldték egy meg nem nevezett európai országba, hogy ott független szakértői vizsgálat állapítsa meg, nem mérgezés történt-e.  A történtek nyomán az orosz elnöki emberi jogi tanács javaslatot készít elő a gyülekezési törvény módosítására.  Az ellenzék a bejegyzések elutasítása ellen tiltakozva augusztus 3-án újabb tüntetésre készül, amelynek megrendezéséről ezúttal egyeztetni kívánnak a hatóságokkal.
Szerző

Megdőlt a melegrekord, 38,7 fokot mértek a múlt héten Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2019.07.29. 19:51

Fotó: BEN STANSALL / AFP
Ez kevéssel, de meghaladja az eddigi 38,5 fokos rekordot, amelyet 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében.
Megdőlt az abszolút országos melegrekord Nagy-Britanniában a Nyugat-Európát múlt héten sújtó hőhullámban – közölte utólag a brit meteorológiai szolgálat. Az intézmény hétfői tájékoztatása szerint július 25-én a Cambridge-i Egyetem botanikus kertjében 38,7 Celsius-fokot mértek. Ez kevéssel, de meghaladja az eddigi 38,5 fokos rekordot, amelyet 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében. A rekord bejelentése amiatt késlekedett, hogy a meteorológiai szolgálat munkatársait vissza kellett küldeni a helyszínre, hogy ellenőrizzék a méréshez használt eszközök pontosságát, és ezáltal megerősítsék a csúcshőmérséklet hitelességét. Cambridge déli részén 1904 óta végeznek méréseket. A brit meteorológiai szolgálat múlt héten már közölte, hogy megdőlt a júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában. A hőhullám elsősorban Londont és térségét sújtotta, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mértek. A kánikula a hét végére megszűnt a szigetországban, a napokban 22 fok körül volt a napi csúcshőmérséklet. A múlt heti hőhullám során Franciaországban, Németországban és Hollandiában is megdőltek hőmérsékleti rekordok. 
Szerző

Több mint 50 rab meghalt egy brazíliai börtönlázadásban

Publikálás dátuma
2019.07.29. 19:47
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
Két börtönőrt túszul ejtettek, őket később elengedték.
Legalább 52 rab meghalt hétfőn egy börtönlázadásban az észak-brazíliai Pará államban. A helyi büntetés-végrehajtás az EFE spanyol hírügynökségnek megerősítette, hogy a bűnbandák közötti összecsapások következtében legalább 52 fogoly halt meg, akik közül 16-ot lefejeztek a társaik. A halálos áldozatokon kívül több ember megsebesült, és a lázadók túszul ejtettek két börtönőrt, igaz, őket később elengedték. Brazíliában májusban volt a legutóbb börtönmészárlás, amely során 55 ember halt meg egy büntetés-végrehajtási intézetben Amazonas államban. A dél-amerikai ország börtöneiben körülbelül 708 ezer fogoly raboskodik, közel 300 ezerrel többen, mint ahány rab számára jut férőhely hivatalosan.
Szerző