Szabad szemmel: Szijjártó külföldön is szépen fel tudja mondani a leckét, Orbánt meg besorolták a rombolók közé

Publikálás dátuma
2019.07.30. 06:57

Nemzetközi sajtószemle, 2019. július 30.
Euractiv A magyar külügyminiszter azt hangoztatta a portálnak adott interjúban, hogy az Európai Néppártnak jobbra kell fordulnia, és a jövőben nem szabad megengednie, hogy az EU szocialistái szabják meg politikáját. Szerinte a kérdés hamarosan eldől, de az EPP-nek ismét a kereszténydemokráciát kell képviselnie. Magyar szemszögből döntő lehet a migrációs politika. Utóbbit Szijjártó Péter vörös vonalnak nevezte. A végső szót Budapest mondja majd ki, a pártcsalád messze legsikeresebb tagjaként – tette hozzá. De szeretnének maradni, az alternatívákat még nem értékelték ki. Von der Leyent szövetségesnek tekinti, mivel jó vele a személyes kapcsolat, Szijjártó szerint mindig tisztelettel szólt a magyarokról. Mert a lényeg a kölcsönös megbecsülés.
A miniszter roppant veszélyesnek tartja az EU migrációs politikáját, hiszen az utóbbi 4 évben 33 terrormerénylet történt az unió területén. A migráns hátterű tettesek 330 ember haláláért felelősek. Nyugaton sorra jönnek létre párhuzamos társadalmak, fokozódik a válság a Földközi-tengeren. Európa szomszédságában 35 millióan állnak készenlétben, hogy igen hamar ide tegyék át székhelyüket. A nemzeteknek azonban meg kell őrizniük a jogukat, hogy eldöntsék, kiket engednek be. Magyarország nem kíván vegyes társadalom lenni, számára a migráció nem jó válasz a népességben végbemenő változásokra. Szijjártó megismételte, hogy az erős EU-hoz erős tagállamok szükségesek. Ennek megfelelően a döntő szónak továbbra is az Európai Tanácsnál kell maradnia, ideértve a jelölés jogát a fő tisztségekre. Fontos, hogy a kiszemeltek tisztelettel viszonyuljanak a tagokhoz, ám Weber és Timmermans esetében nem ez volt a helyzet. A Bizottság alelnöke pl. hazugságokat terjesztett Közép-Európáról. Amikor pedig a Néppárt csúcsjelöltje kifejtette, hogy nem szeretne a Fidesz támogatásával győzni, akkor gyakorlatilag kinyilvánította, hogy a magyarokat kevésbé fontosnak tekinti, mint más nemzeteket. Csakhogy ez elfogadhatatlan.
Die Welt A jobboldali újság olyan egykori barátoknak nevezi Orbánt, illetve a CSU-t, akik mára már kerülik egymást. Pedig a bajor tartományi párt sokáig a legfontosabb szövetséges volt Németországban a magyar kormányfő számára. Ám amióta a politikus segített megakadályozni Manfred Weber bizottsági elnökké választását, azóta München dühös, és ennek vannak következményei mindkét országban. Méginkább viszályokkal telített a miniszterelnök és a CDU viszonya, de a bajor keresztényszociálisok lelki társaknak számítottak. A migránsválságban teljesen egy követ fújt Horst Seehofer és magyar kollégája, ám a bajor pártelnök négyszemközt azért így is erősen a másik figyelmébe ajánlotta a jogállamiságot, valamint a demokratikus alapszabályok betartását. Ám utána jött, hogy Weber a Néppárt csúcsjelöltje lett az európai választáson. Nyilvánvalóan úgy kalkulált: ha elég támogatót akar a liberálisktól, szociáldemokratáktól és/vagy a zöldektől, akkor élesen el kell határolódnia a jobboldali-nemzeti Orbántól. Utóbbi ezt a magyar nép megsértésének nyilvánította és látványosan ejtette a bajor politikust, aki a végén tényleg a Fidesz, a V4-ek, továbbá Macron ellenállásának köszönhette bukását. Ebből következően a hangulat alaposan elromlott. Orbán legnagyobb baja az uniópártokon belül immár nem a CDU, hanem a CSU. Olyannyira, hogy a hónap elején a két oldalról egyetlen miniszter sem vett részt a magyar-bajor kormányközi bizottság müncheni tanácskozásán, mert a házigazdák így kívánták. Egészen másként zajlott a hasonló ülés csaknem két hónapja Budapesten Magyarország és Baden-Württemberg között, olyannyira, hogy a tartományi zöldek ma már magasabb szinten tárgyalnak a magyarokkal, mint a CSU. A Maccabi Játékok politikailag nagy siker az Orbán-kabinet számára, hiszen azt nyugaton szívesen vádolják antiszemitizmussal. Az ügy német részről problematikus, mert Berlin szívesen nyilvánítja ki szolidaritását a zsidó világgal, ám nem szeretné felértékelni a magyar felet. Így a belügyi tárca keresztény szociális parlamenti államtitkárát küldi el Budapestre, de az hangsúlyozottan nem találkozik egyetlen magyar hivatalossággal sem. A CDU viszont folytatja a párbeszédet a Fidesszel. Merkel pártja megmondja a véleményét a magyar partnernek, de a hangulat nem romlott, ám mindkét oldal rendkívül ideges és bizalmatlan. A lap úgy tudja, hogy augusztus 19-én a kancellár Sopron vendége lesz a Vasfüggöny lebontásának emlékünnepségén – Orbán társaságában.
Politico Orbán csütörtökön találkozik Ursula von der Leyennel, és tusványosi beszéde alapján a magyar kormányfő már nagyon várja, hogy a német politikus végre átvegye a Bizottság irányítását. A magyar politikus azt állította, kulcsszerepe volt abban, nehogy „ideológiai gerillák” kerüljenek az uniós intézmények élére. Egyébiránt azt fejtegette a hosszadalmas értekezésben, hogy Magyarország biztató úton halad, mind pénzügyi, mind szociális értelemben. Visszatért intim témájához, a migrációhoz. Azon kívül sajnálkozását fejezte ki a finn demokrácia állapota miatt. Véleményét azóta visszhangozzák kormány közeli sajtókörökben, de felkapta azt a magyar EU-nagykövet is, aki pár hete azzal lepte meg kollégáit, hogy kijelentette: Helsinkiben nem minden megy jól, bár ez ügyben Magyarország inkább magányos álláspontot képvisel.
Wall Street Journal A világpolitikában most a rombolók ideje jött el, mutat rá a konzervatív lap, amely néven is nevezi az megjelölt kategória legújabb tagjaként Boris Johnsont, akiaz EU-t összetartó kötelékeket tépi szét. De ugyanide tartozik legfőképpen az amerikai elnök, aki büszkén, bontókalapáccsal esett neki a fennálló rendszernek, továbbá Orbán Viktor, az indai, a francia és a brazil elnök, valamint Matteo Salvini. Az a közös bennük, hogy részben hasonló ideológiát vallanak. Többségük populista és nacionalista, bár a címke nem illik Emmanuel Macronra, aki antipopulistának tekinti magát. De valamennyien képesek tőkét kovácsolni a lakosság bajaiból és a hagyományos politikai szerkezet vélt kudarcaiból. Nem kétséges, hogy a felemelkedésük közvetlen kapcsolatban áll a globalizáció miatt érzett félelmekkel, ideértve, hogy a győztes-mindent-visz-versenyben a határok elmosódása, valamint a migráció csak ront a gazdasági biztonságérzeten, lenyomja az életszínvonalat. Az új technológia még inkább súlyosbít a helyzeten. Sokan úgy érzik, védtelenül magukra maradtak. Az erősödő aggodalmak a másik oldalon táplálják a nacionalizmust. Kevéssé észlelt tényező, hogy a hideg háború elmúltával az embereknek elegük volt a tömbökből, így kaphatóak radikális és elképzelhetetlen alternatívákra is. Ennek példája, hogy az egykori szocialista Magyarország Orbán alatt szélsőjobbos fordulatot vett. Az összes rombolónak sokat segített az érzés, hogy az eddigi politikai rendszerek már nem adnak érdemi válaszokat a gondokra. Ám az ilyen vezetők részben megcsontosodott struktúrákba lehelnek új életet. Közülük egy páran régi típusú erős emberek, akik inkább a régi paradigma elrontásában jeleskednek, semmint új alternatívák megalkotásában.
Szerző
Témák
lapszemle

Azonosították a kaliforniai fokhagymafesztivál mészárosát

Publikálás dátuma
2019.07.29. 21:48
Gépkarabélyos rendőr figyeli a gilroyi lövöldözés helyszínét
Fotó: Neal Waters / 2019 Anadolu Agency
Santino William Legan Kalasnyikovval kezdett tüzelni a rendezvény vendégeire, háromnál is több emberrel végezhetett volna, ha nem lövik agyon szinte azonnal.
Azonosították a kaliforniai fokhagymafesztiválon hétfőre virradóra lövöldöző férfit - jelentette be hétfői sajtókonferenciáján Scot Smithee, a fesztiválnak otthont adó Gilroy városka rendőrfőnöke.  Mint elmondta, a tettes a 19 éves Santino William Legan volt, aki AK47-es típusú támadófegyvert használt. A fegyvert jogszerűen vásárolta július elején Nevada államban. Legant, alighogy lövöldözni kezdett, a rendőrök egy percen belül agyonlőtték – írja az MTI.
A rendőrfőnök megismételte a korábbi értesüléseket: szemtanúk szerint volt egy másik személy is, aki lövöldözött, de a rendőrség egyelőre hajtóvadászatot folytat az említett személy után, nem tudni, hogy volt-e nála fegyver vagy valamilyen más módon segített az elkövetőnek. Egyelőre nem derült fény Legan tettének indítékaira sem. 
Scot Smithee szerint a fesztiválon még nagyobb lett volna a vérfürdő, ha a rendőrök nem lépnek közbe azonnal. Megerősítette, hogy a támadásnak három halálos áldozata és 15 sebesültje van. Az ABC televízió Los Angeles-i szerkesztősége felkereste családjának Gilroytól nem messze eső házát is, ahol a szüleivel élt. A szomszédok elmondták, hogy már egy éve nem lakott otthon, amúgy a családtagokat "nagyon kedves, rendes" embereknek írták le.  A CNN hírtelevízió értesülései szerint az elkövető neve alatti Instagram-bejegyzésekben a lövöldözés előtt fehér fajgyűlölők könyvét említették, illetve fotót közöltek a fokhagymafesztiválon hömpölygő tömegről.  
A tragédia vasárnapról hétfőre virradó éjjel történt. Mivel a vendégek csakis fémdetektorokkal felszerelt ellenőrzőpontokon keresztül juthattak be a helyszínre, feltételezések szerint Legan a parkoló melletti patak felől érkezve valószínűleg átvágta magát az egyik kerítésen. Ám ahogy lövöldözni kezdett, a rendőrök agyonlőtték. A fesztiválon óriási pánik tört ki. Gilroy városkában - amely az észak-kaliforniai San Franciscótól mintegy 130-140 kilométernyire délre fekszik - tíz év óta évente tartják meg a fokhagymafesztivált. A háromnapos rendezvénysorozaton bemutatókat, főzőversenyeket és koncerteket is rendeznek. Átlagosan 100-150 ezer vendég vesz részt, a bevételek jó részét pedig különböző jótékonysági célokra, alapítványoknak ajánlják fel.  Donald Trump amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i mentésben résztvevők megsegítéséről szóló törvény aláírásakor hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében "ördögi gyilkosnak" minősítette az elkövetőt, és az áldozatok hozzátartozóinak a részvétét, a sebesülteknek az együttérzését fejezte ki, megköszönve egyben a rendfenntartók munkáját is. 
Szerző

Johnson nem hajlandó találkozni uniós vezetőkkel, míg nem kerül ki az ír határkérdés a Brexit-megállapodásból

Publikálás dátuma
2019.07.29. 20:57
Boris Johnson
Fotó: RUI VIEIRA / AFP
Pedig már Merkel és Macron is találkozóra hívta az új brit kormányfőt.
Boris Johnson addig nem hajlandó találkozni uniós vezetőkkel, míg nem vállalják, hogy elhagyják a blackstop-záradékot a brit európai uniós tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásból – derül ki a Guardian cikkéből. A hírt elsőként az Index vette észre. A lap szerint már Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is találkozóra hívta az új brit kormányfőt.    A backstop az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás.

Új megállapodást sürgetett skóciai látogatásán

Boris Johnson hétfőn,skóciai látogatásán új Brexit-megállapodást sürgetett. Az MTI összefoglalója szerint hangsúlyozta, hogy mindent megtesz ennek érdekében, de újfent kijelentette, hogy az Európai Unióval az előző, Theresa May vezette kormány által elért megállapodás, amelyet a brit parlament háromszor is elutasított, „halott”. A szerda óta hivatalban lévő politikus, aki kormányfőként először látogatott az uniós tagságot pártoló Skóciába, sürgette az Európai Unió vezetőit, hogy változtassanak álláspontjukon, és tárgyalják újra a Brexit-megállapodást. Mint mondta,
bízik abban, hogy az Egyesült Királyság EU-tagsága rendezett módon szűnik meg, de helyesnek nevezte, hogy a kormány fokozza az előkészületeket a megállapodás nélküli kiválásra.

Skóciai programjában két fontos találkozó is szerepelt, az egyik Ruth Davidsonnal, a kormányzó Konzervatív Párt skóciai vezetőjével, a másik a Skót Nemzeti Pártot vezető Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel. Mindketten határozottan ellenzik a megállapodás nélküli Brexitet, amelynek lehetőségét Boris Johnson egyáltalán nem veti el, és nyilatkozataiban mereven ragaszkodik ahhoz, hogy a brit európai uniós tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár lesz megállapodás, akár nem. Ruth Davidson a találkozót követően úgy fogalmazott, konstruktív megbeszélést folytatott a kormányfővel arról, hogy mindent megtesznek a rendezett kiválásért. A kormányfő látogatása előtt kijelentette, támogatja Boris Johnson erőfeszítéseit a megállapodás elérésére, de a rendezetlen kiválást nem tudja elfogadni. Emlékeztetett arra, hogy a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás kampányában – amelyben ő a bennmaradás mellett érvelt – szóba sem került, hogy az Egyesült Királyság esetleg úgy „zuhan ki” az Európai Unióból, hogy nem születik megállapodás a közösséghez fűződő létfontosságú kereskedelmi kapcsolatainak fenntartásáról. Ruth Davidson nem támogatta Boris Johnson megválasztását a Konzervatív Párt vezetőjévé. Szakértők szerint a két konzervatív politikus között az elmúlt napokban nőtt a feszültség azáltal, hogy Davidson tanácsát hanyagolva az új kormányfő leváltotta David Mundellt a Skócia ügyeiért felelős tárca éléről, és helyére egy Brexit-párti politikust nevezett ki Alister Jack személyében. Boris Johnson azután a londoni parlamentben helyet foglaló skóciai képviselőket figyelmen kívül hagyva egy angliai körzet képviselőjét tette meg államtitkárrá a Skóciáért felelős minisztériumban. Nicola Sturgeon Edinburghban fogadta a kormányfőt, akit a skót miniszterelnök rezidenciája előtt összegyűlt tömeg egy része pfujolva várt. Nicola Sturgeon úgy vélekedett,
az új brit kormányfő Brexittel kapcsolatos tervei ártanak a gazdaságnak Skóciában, amely a bennmaradás mellett voksolt a három évvel ezelőtti referendumon.

Boris Johnson brit kormányfő és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök
Fotó: DUNCAN MCGLYNN / AFP
A skót miniszterelnök nyomatékosította, hogy folytatja az országrész függetlenné válásáról szóló második népszavazással kapcsolatos előkészületeket. Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenné válásról, a többség azonban arra szavazott, hogy Skócia ne szakadjon ki az Egyesült Királyságból.
Szerző