világzene;

Az elmúlt évezredek slágerei

A kalotaszegi Méra negyedszer ad otthont „csűrfesztiváljának”, amely a régió gazdag magyar, román, cigány öröksége mellett ezúttal szamaritánus és mexikói muzsikát is kínál.

Az elmúlt időszakban a kelet-közép-európai régió is felkerült a rangos népzenei és world music-fesztiválok térképére: Ljubljana és Bled, Prága és Ostrava, Krakkó és Poznan, Trencsén és Temesvár egyaránt kedvelt helyszínek. A Méra World Music két főszervezőjétől, Bethlendi Andrástól és Varga Zoltántól ezért elsősorban azt kérdeztem, miként tudják megkülönböztetni magukat a többiektől. Szerintük Kalotaszeg regionális identitása, Méra sajátos zenei múltja és jelene már önmagában érdekes lehet, s ehhez társítják azt a programszerkesztést, amely „az elmúlt évezredek legnagyobb slágereiből válogat.” Fontos szempont, hogy a Méra World Music kis fesztivál szeretne maradni, s ezért összesen ezer jegyet kínálnak, hogy megmaradjon a családias hangulat. Összművészeti fesztivál sem szeretnének lenni: minden kísérőprogram – tematikus filmek, tárlatvezetések, mesemondás, közösségi szövés – a helyszínhez és az aktuális fellépőkhöz kapcsolódik. „A koncertek után DJ-kkel nem szolgálunk, viszont erdélyi táncházzal és interkontinentális jam sessionnel annál inkább” – mondja Bethlendi András.

Magyar, román, lengyel, norvég zenekarok mellett idén különösen távolról is érkeznek fellépők. A Sirani Guevara például több mint 10 ezer kilométert utazik, hogy bemutassa a Mexikói-öböl partján fekvő Veracruz jellegzetes zenei stílusát (son jarocho). Történelmi korokon is átível a program: a szamaritánus származású Sofi Tsedaka zenekara több mint 3000 éves zenei hagyomány letéteményese. Új kezdeményezés, hogy összefogtak a Pannonica Folk Festtel: ugyanazzal a négynapos bérlettel mindkét fesztivál látogatható. A Pannonica érdekessége, hogy bár neve ellenére Lengyelország legdélibb részében, Barcicében található, programjának fókuszában a Kárpát-medence és a Balkán zenéje áll, s mindig vannak magyar fellépők is.

Varga Zoltán elmondta: a fesztiválnak Budapest két emblematikus népzenei intézménye, a Fonó és a Hagyományok Háza is szakmai partnere, s utóbbi határon túli hálózatának köszönhetően tudják ismét megrendezni a kalotaszegi prímásversenyt. Ezúttal a legendás bánffyhunyadi prímás, Varga Ferenc „Csipás” játékát kell életre hívni. Két nagyszerű néptáncos, Mátyás István „Mundruc” és Fekete János „Poncsa” művészetére is emlékeznek a Türe 50 elnevezésű legényesversenyen, amire profi és amatőr táncosokat is várnak. A név Martin György kiemelkedő jelentőségű 1969-es türei gyűjtésére utal. 

Infó:

Méra World Music

Méra, Szarka-telek,

augusztus 1.–4.

Teljes program: www.meraworldmusic.com 

A mikrokörnyezetA Kolozsvártól mindössze 14 kilométerre, a Zilahra vezető főút mentén, a Nádas-patak közelében fekvő Mérán a kommunizmus sötét évtizedeiben, az erőszakos románosítás ellenére is megmaradt a magyar népzene és néptánc szeretete. Az 1972-ben indult magyarországi táncházmozgalom is felfigyelt Mérára: többek között Sebő Ferenc és Halmos Béla is gyűjtött dallamokat a faluban. Az 1980-as években, Tötszegi András „Cucusnak” köszönhetően a tánc az általános műveltség része lett, s minden korosztályt megmozgatott. A legutóbbi népszámláláson a falu mintegy 1400 lakosának 76 százaléka vallotta magát magyarnak.