Vakáció a négy fal között: 3,7 millió magyar felnőtt sohasem nyaral

Publikálás dátuma
2019.07.31. 06:45

Fotó: H. SZABÓ SÁNDOR / ORFK
Több mint ötmillióan ritkán vagy sohasem tudnak elmenni nyaralni, a többiek általában 50 és 100 ezer forint közötti összeget szánnak fejenként az utazásra.
Mintegy 3,7 millió magyar felnőtt sohasem nyaral – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített. Kézenfekvő módon a kor és az anyagi helyzet dönti el, ki hogyan vakációzik. A közvélemény-kutatás szerint minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy otthon tölti a nyári pihenését: a 60 év felettiek majdnem 70 százaléka (ez hozzávetőleg 1,4 millió embert jelent) nyaral a négy fal között, a 45-59 éves korosztálynak pedig 37 százaléka nem engedhet meg magának sem belföldi, sem külföldi kiruccanást. Félreértés ne essék, az otthonmaradás nem írható a kor vagy az érdektelenség számlájára: a ritkán vagy egyáltalán nem nyaralóknak (több mint 5 milliós tömeg) mindössze 31 százaléka hivatkozott együttesen három okra – egészségi állapot és kor, a társ hiánya, más pihenési módokat favorizál – amikor arról kérdezték, miért nem mozdul ki. A legtöbben azonban a pénz hiánya miatt kénytelenek otthon maradni a középkorúak és az idősek közül.
Mivel a Fidesz, a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP szavazóbázisában markánsan vannak jelen az idősek és az alacsonyabb végzettségűek (utóbbi általában megfeleltethető a rosszabb vagyoni helyzetnek), így e három párt hívei pihennek nyáron a legkevesebbet belföldön vagy külföldön. A szocialista szimpatizánsok 73 százaléka kénytelen kihagyni a nyaralást, a Demokratikus Koalíció esetében ez az arány 52 százalék, míg a kormánypárt híveinek 48 százalékának nincsenek nyári úti élményei. Értelemszerűen a Momentum képzettebb, zömmel nagyvárosi támogatói nyaralnak a legtöbbet a pártszimpatizánsok közül: 38 százalékuk évi több belföldi vagy külföldi lazulást is beiktat, 38 százalékuk pedig legalább egyszer nyaral egy esztendőben. A magyarok egyébként belföldön szeretnek nyaralni. Hogy ebben mekkora része van a honfiúi elköteleződésnek, azt csak találgatni lehet, de nem vitás: a környező országok fizetőeszközeihez képest (legyen szó a lengyel złotyról, a horvát kunáról vagy éppen a cseh koronáról) évről évre 1- 5 százalékot gyengül a forint, és az euró ára is beállt 325-330 forint közé). Mindenesetre kizárólag külföldön csak a magyarok 12 százaléka nyaral, és 24 százalékuk pihen több-kevesebb rendszerességgel külhonban és idehaza egyaránt. A kizárólag belföldön nyaralók aránya 55 százalék – pontosabban ez az a tömeg, amelyik fizetős szállást vesz igénybe. További 5 százalék saját vagy családi nyaralóban élvezi a nyári semmittevést, míg az emberek 4 százalékának a rokonok biztosítanak elhelyezést. Utóbbi kategóriába korábban szinte kizárólag belföldi nyaralók tartoztak, ám most ennek a körnek harmada-fele külföldön munkát vállaló családtagjainál regenerálódik.
Annak a mintegy 6 millió embernek, aki jár nyaralni (köztük azok is, akik csak néhány éve vakációznak) a költési szokásai meglehetősen eltérőek. Ötven százalékuk több mint 300 ezer forintot költ a családi pihenésre. Ez azt jelenti, hogy egy egyerekes família esetében fejenként 100 ezer, egy kétgyermekes család esetében pedig fejenként 85 ezer forintból kell kijönni. Ami nem sok – de még ezt is kevesen engedhetik meg maguknak: mindössze az emberek 10 százaléka állította, hogy egy egyhetes nyaralásra fejenként 101- 150 ezer forinttal kalkulál. A legtöbben (42 százalék) úgy számolnak, hogy egy hét napos pihenésre 51-100 ezer forint jut személyenként, de a magyarok 40 százaléka még ennél is alacsonyabb nyaralási kerettel számol: fejenként 26-50 ezer forinttal). Mindezekből adódóan a legtöbben nem szállodába vagy panzióba mennek (ilyen típusú szálláshelyen a nyaralók 27 százaléka tölti a vakációt, zömmel belföldön), a legnépszerűbbek (39 százalék) az apartmanok. A kempingek szocialista virágkora végképp letűnt, a hazai nyaralók 3 százaléka alszik sátorban vagy lakókocsiban. Továbbá van körülbelül 30 százalék, aki nem dönti el előzetesen milyen szálláshelyet foglal, hanem a helyszíni lehetőségek alapján határoz (az azonban elmondható, hogy ebben a körben is az apartman dominál).
A nyaralók egyébként nemcsak a szálláson spórolnak, hanem a legnagyobb tételek egyikén, az evésen is. Olyan elszánt nyaraló, aki kizárólag a szálláson főz, kevés akad, mindössze 6 százalék. Ám azok aránya már 20 százalék, akik általában a szálláshelyeken készítik el a napi betevőt, és étkezéseiket egy-két éttermi látogatással színesítik. Utóbbiak majdnem kétszer annyian vannak, mint azok akik csakis különböző vendéglátóhelyeken ebédelnek, vacsoráznak (az „étteremfanatikusok” aránya 11 százalék). A prímet azonban a „klasszikus félpanzió” viszi: a magyarok 33 százaléka olyan szállás választ, ahol koszt is jár a kvártélyhoz. (Azok aránya 29 százalék, akiknek nincs bevett táplálkozási gyakorlatuk, hanem minden nyaralás előtt mérlegre teszik, miképp menedzselik étkezésüket).

A gyerek egyedül is, de nyaral

A gyerekek 50 százaléka többet nyaral a szüleinél, illetve van, amikor egyedül a gyerek nyaral az egész családból. Utóbbi helyzet esetében nyer értelmet az a szám, miszerint van aki 0-100 ezer forintot szán a család teljes nyaralásra. Ez a summa ugyanis egy magyarországi nyári tábor díját fedezi – márpedig a famíliától függetlenül nyaraló gyerekek 70 százaléka így szerez élményeket. A rokonoknál, ismerősöknél a gyerekek 35 százaléka vakációzik, és mindössze 7 százalékuk szülei engedhetik meg maguknak, hogy külföldi útra küldjék csemetéjüket. (Technikai megjegyzés: az arányszámok azért haladják meg a 100 százalékot, mert a válaszadók egyszerre több lehetőséget is megjelölhettek.)

Szerző
Témák
nyaralás

Lemondta budapesti útját a német külügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.07.31. 06:00
Finnországban fogadták Heiko Maas német külügyminisztert
Fotó: KAY NIETFELD / AFP
Heiko Maas a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna a magyar fővárosba, de Szijjártó Péter nem ért rá találkozni vele.
Bár be volt tervezve, végül lemondta Budapesti látogatását Heiko Maas német külügyminiszter – értesült németországi forrásból a Népszava. Információink szerint a szociáldemokrata politikus a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna Magyarországra és találkozott volna Szijjártó Péterrel is. A magyar külügyminisztérium viszont több mint egy hete jelezte: a miniszternek más programja van, a két politikus nem tud majd találkozni. Emiatt viszont már Maas sem akart jönni, helyette – mint a Privátbankár előzetesen megírta – Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára jött. Németország küldte egyébként a legnépesebb, háromszáz fős delegációt a sporteseményre. A rendezvényt Orbán Viktor kormányfő is köszöntötte, kiemelve, hogy „Budapest a világ egyik legbiztonságosabb városa”, így a zsidó sportolókat itt semmilyen veszély nem fenyegeti.
A Jüdische Allgemeine nevű lap szerint ugyanakkor a németországi zsidó sportegyesület, a Makkabi Deutschland politikai jelzésnek is tartja a részvételt, amivel „egyértelmű jelzést” akart küldeni a Magyarországon terjedő jobboldali populizmus miatt, amelyhez a Soros György elleni kormányzati kampány is hozzájárult. Bár német forrásunk szerint Heiko Maas látogatásának lemondása mögött nem politikai konfliktus áll, mégis jól jelzi a német-magyar kapcsolatok jelenlegi állapotát, hogy Szijjártó Péter „nem ért rá” egy négyszemközti beszélgetésre német kollégájával. Pedig a következő hetekben-hónapokban eldőlhet egyebek mellett az is, hogy Magyarországnak, a magyar kormánynak milyen pozíciói lesznek az éppen most formálódó új európai uniós szervekben. Az EU új csúcsvezetőinek megválasztásával, a formálódó új Európai Bizottsággal jelentős átrendeződés várható az elmúlt öt évhez képest, ennek alakításában pedig az Unió legnagyobb gazdaságának számító Németországnak jelentős befolyása lesz.
A német-magyar kapcsolatok ehhez képest régóta nem látott mélységekben vannak, mint a múlt héten megírtuk, Berlinben egyáltalán nem értik Orbán Viktor külpolitikáját, és nem látják, hogy bármilyen stratégia lenne mögötte. Ráadásul a CDU-val már hónapok óta folyó úgynevezett „strukturált párbeszéd” (amelynek lényege, hogy a Fidesz és a német kereszténydemokraták képviselői rendszeresen találkoznak – legutóbb július elején a Comói-tó partján egy üdülőhelyen – és minden konfliktusos ügyet nyíltan megvitatnak, de ha nem sikerül megoldást találni, továbblépnek egy következőre) eddig nem sok eredményt hozott, ráadásul a bajor kereszténydemokrata európai néppárti frakcióvezető, Manfred Weber európai bizottsági elnöki ambícióinak megfúrása miatt a CSU-val még rosszabb a viszony. Utóbbi esetében egyelőre esély sem mutatkozik a javulásra, így már nagyon messzinek tűnik az az időszak, amikor – mint legutóbb tavaly januárban – a CSU még frakcióülésére is meghívta a magyar miniszterelnököt. A jelek szerint ugyanakkor a vasfüggöny lebontásának emléke még mindig bír akkora szimbolikus jelentőséggel, hogy a német politika félretegye az ellentéteket: még tavasszal írtuk meg, hogy a Páneurópai Piknik évfordulójára szervezett megemlékezésre Angela Merkelt is meghívták, a kancellár stábja egy "elvi igent" mondott, a Die Welt értesülései szerint most megérkezett a gyakorlati is, Merkel augusztusban Sopronba látogat.

Heiko Maas mondta le a budapesti látogatást

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás reagált cikkünkre: nem Szijjártó Péter, hanem Heiko Maas nem ért rá a találkozóra. Cikkünk megjelenése után Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tagadta forrásaink információját. Menczer azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: „A német külügyminiszter belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le budapesti látogatását, nem azért, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem ért rá találkozni vele. Amit a Népszava ír, az hazugság. Folyamatos egyeztetésben voltunk a német külügyminisztériummal, a nagykövetünk is többször tárgyalt az ügyben, jeleztük a német félnek, hogy egész héten, bármikor örömmel látjuk a német külügyminisztert. Ezt követően végül a német fél belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le a látogatást”. 

Frissítve: 2019.07.31. 13:45

Keresztény kultúra: idős, rokkant hajléktalant zártak be a rendőrök Budapesten

Publikálás dátuma
2019.07.30. 20:40

Fotó: Népszava
Fél napon belül el is kellett engedniük, mivel olyan rossz állapotban volt, hogy nem tarthatták tovább őrizetben.
Hétfő éjszaka a 15. kerületi rendőrök őrizetbe vették H. Bélát, életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt – írja a Mérce. Az esetről az Utcajogász szerzett tudomást, és rögtön oda is siettek az elzárás helyszínére, ahol kiderült, hogy éppen akkor engedik ki az idős hajléktalan embert a zárkából, mert az orvosi vizsgálat szerint egészségi állapota olyannyira rossz, hogy nem tartható őrizetben.
A hírportál érdeklődésére az Utcajogász társelnöke, Kalota Ágnes közölte, hogy azért is érdekes ez az eset, mert a hajléktalanokat célzó törvény értelmében ha nem lehet végrehajtani valakivel szemben a büntetést (elzárás vagy közérdekű munka), akkor meg kell szüntetni ellene az eljárást. Az Utcajogász álláspontja pedig az, hogy H. Béla 
„olyan állapotban van, ami kizárja az elzárást és a közérdekű munkát is.”

Ezt alátámasztani látszik az a tény, hogy a férfit már kedden kora délután orvosi utasításra kiengedték a fogdáról. Ennek ellenére az Utcajogász úgy tudja, hogy mégis indulni fog eljárás az érintett ellen, ezért a szervezet vállalja a szabálysértési eljárás elé néző H. Béla képviseletét.
A lap úgy tudja, hogy az idős hajléktalan egyébként korábban zenészként dolgozott, munkája során többször járt külföldön is. Manapság használt elektronikus alkatrészekből készít fülhallgatókat, amíg lehetett, a Petőfi Csarnoknál lévő bolhapiacon adta el ezeket. H. Béla elmondása szerint idén februárban egyszer már bevitték a rendőrök hasonló váddal, de abban az esetben is el kellett őt engedniük az egészségi állapota miatt. Az Utcajogász korábban az Alkotmánybírósághoz fordult (több bíró, ügyvéd és egyéb jogi szervezethez hasonlóan), hogy semmisítsék meg a hajléktalanokat célzó, utcai tartózkodást tiltó törvényt, amely szerintük sérti az alapvető emberiesség elvét.  Magyarország Alkotmánybírósága azonban  nemrég kimondta, hogy az „életvitelszerű közterületen tartózkodás” tilalma nem alaptörvény-ellenes, viszont a szankciók alkalmazásakor az államnak „fokozott körültekintéssel” kell eljárnia.  Az Ab döntése óta H. a második hontalan, akit élethelyzete miatt kerül rácsok mögé – az elsőt múlt héten szerdán éjjel fogták el a rendőrök, és bilincsben kellett végighallgatnia a bíróság ítéletét
Szerző