Tóth Bertalan: ne hagyják magukat megfélemlíteni!

Publikálás dátuma
2019.07.31. 17:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az MSZP elnöke Facebook-posztban reagált arra, hogy Tiborcz István ügyvédje felszólított több szerkesztőséget: távolítsanak el minden olyan cikket, amelyben a „Tiborcz-adó” kifejezés szerepel.
"A napokban megjelent hírek szerint Tiborcz István ügyvédje levelet küldött több szerkesztőségbe, amelyben felszólította azokat, hogy távolítsanak el minden olyan cikket, amelyben a – Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt által megalkotott és bevezetett – „Tiborcz-adó” kifejezés szerepel. Az indoklás szerint a kifejezés sérti Tiborcz becsületéhez, jó hírnevéhez, az emberi méltóságához és a névviseléshez fűződő jogát. Ha nem tesznek eleget a kérésnek, akkor perekkel, és súlyos pénzügyi következményekkel nézhetnek szembe" - írja posztjában Tóth Bertalan.  Majd így folytatja: "Normális világban persze egy-egy ilyen levéltől nem kellene tartani, hiszen – klasszikust idézve: „mindenkinek jogában áll hülyének lenni”, és olyan leveleket küldeni a szerkesztőségeknek, amilyet akar. De nem élünk normális világban! 
Elfogadhatatlan, hogy a hatalom és a hatalom emberei különféle eszközökkel próbálnak nyomást gyakorolni a még megmaradt, független médiumokra, hogy az általuk kellemetlennek gondolt ügyekről és az érintett szereplőkről ne eshessen szó. A konkrét esetben egy olyan fiatalemberről van szó, aki főszereplője volt az ELIOS-botránynak, aki történetesen a miniszerelnök veje, és aki az állami és önkormányzati megbízásoknak is köszönhetően néhány év alatt a 32. leggazdagabb magyarrá vált" - írja a pártelnök.  "De mi a problémája Tiborcznak? Hogy Karácsony Gergely vele példálózik, amikor a közpénzek révén leggazdagabbakká vált NER-lovagoktól nagyobb hozzájárulást szeretne a közös terhek viseléséhez? Vagy az, hogy a független médiumok beszámoltak Karácsony Gergely sajtótájékoztatójáról? Egyik esetben sem a szerkesztőségeknek kellene levelet írnia. Éppen ezért azt üzenem a médiumoknak: ne hagyják magukat megfélemlíteni! Ha kell, az MSZP jogi segítséget is ad, mert a sajtó- és szólásszabadság kérdésében nincs hova hátrálni" - zárul a bejegyzés.
Szerző

Posztumusz díjjal ismerik el Heller Ágnes munkásságát Németországban

Publikálás dátuma
2019.07.31. 16:43

Fotó: Népszava
Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjjal tisztelegnek Németországban Heller Ágnes filozófus életműve előtt - közölte szerdán a naumburgi központú Friedrich Nietzsche Alapítvány.
Közleményük szerint a díj odaítéléséről határozó testület még június elején, Heller Ágnes halála előtt hat héttel döntött úgy, hogy az idén neki adják át az elismerést. Kiemelték, hogy Heller Ágnes volt az egyik legnagyobb hatású kortárs gondolkodó. A 15 ezer euróval (4,9 millió forint) járó Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjat 2015-ben alapították, a Szász-Anhalt tartományi kormány 1996 és 2012 között kiosztott Friedrich Nietzsche-díját váltották fel vele. Ez az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés, amelyet kizárólag esszéisztikus-filozófiai munkákért adományoznak. A díj odaítéléséről Naumburg és a svájci Bázel önkormányzata, a svájci Elisabeth Jenny Alapítvány, a Friedrich Nietzsche Alapítvány és a szintén naumburgi központú Nietzsche Társaság képviselőiből álló zsűri dönt. Minden második évben adják ki, eddig Martin Walser világhírű német író és Wolfram Groddeck svájci irodalomtudós kapta meg. A naumburgi alapítvány és társaság Friedrich Nietzsche 19. századi német filozófus életművével foglalkozik, működtet a többi között egy dokumentációs központot, amelynek gyűjtőköre a Nietzsche-recepció. Tevékenységük központja azért Naumburg, mert a filozófus ebben a szász-anhalti kisvárosban töltötte élete nagy részét, gyermek- és fiatalkorát, és utolsó éveit. Heller Ágnes július 19-én, kilencvenéves korában hunyt el. A Széchenyi-díjas filozófust, akadémikust július 29-én helyezték végső nyugalomra a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben.
Szerző
Témák
Heller Ágnes

Felhőszakadás miatt adtak ki másodfokú riasztást a fél országra

Publikálás dátuma
2019.07.31. 14:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Éjjel a zivatarok nagy része megszűnik, főleg keleten azonban még hajnalban is lehet villámlás, ott néhol felhőszakadás is előfordulhat.
Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is több járásra másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután. A figyelmeztetés szerint másodfokú riasztások mind a zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt
  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében vannak, illetve lehetnek érvényben. Az ország többi területén elsőfokú riasztások vannak, illetve lehetnek még érvényben.
Szerdán szórványosan lehetnek zivatarok viharos szél, helyenként felhőszakadás és jégeső kíséretében. A Dunától keletre - ezen belül nagyobb eséllyel az Alföldön - kora este
a zivatarokat néhol 90 kilométer/óra feletti széllökés, és nagyobb méretű jég is kísérheti, továbbá a keleti országrészben lokálisan 50 millimétert meghaladó csapadékra is van esély.

Éjjel a zivatarok nagy része megszűnik, főleg keleten azonban még hajnalban is lehet villámlás, ott néhol felhőszakadás is előfordulhat.
Csütörtökön elsősorban a keleti, északkeleti országrészben lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyeket az intenzív csapadékhullás mellett viharos szél és néhol nagyobb szemű jég is kísérhet. Az esti, késő esti órákban a nyugati tájak fölé is besodródhat egy-két zivatar.
Témák
időjárás