Amerikai nyomás Magyarországon az "orosz bank" miatt

Publikálás dátuma
2019.08.02. 06:00

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Washington továbbra sem helyesli a Nemzetközi Beruházási Banknak adott széleskörű magyar kedvezményeket – értesült több forrásból a Népszava.
Erős diplomáciai nyomást helyezett több kormány, de elsősorban az amerikai adminisztráció az Orbán–kabinetre az orosz dominanciával működő Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB) adott széleskörű jogosítványok és mentességek miatt – értesült egymástól független forrásokból a Népszava.
Mint arról már többször írtunk, a kormány és az IIB közötti – az Országgyűlés által törvénybe is foglalt – szerződés alapján a bankot adó-, és járulékmentesség, elnöki rezidencia illeti meg, az IIB dolgozóinak diplomáciai mentesség jár. Emellett korlátlan beutazási lehetőséget adnak a bank érdekében" eljáró, meghívott partnereiknek. A bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól.
Minderről az IIB kormányzótanácsának elnökhelyettese, Georgij Potapov június végén azt mondta a Népszavának adott interjújában: Nekik „kizárólag olyan mentesség jár majd, mint amire bármely nemzetközi fejlesztési bank vagy nemzetközi szervezet jogosult egy másik országban. Ezeket a Bécsi Konvenció szabályozza, bárki utánanézhet. Sem többet, sem kevesebbet.” Forrásaink szerint az erős orosz érdekeltség miatt így is tartják magukat az aggodalmak. - Az egy dolog, hogy mi áll a nemzetközi előírásokban, a politika, a geopolitika pedig egy másik – magyarázta egyik, az ügyre rálátó informátorunk.
Forrásaink szerint az érintett kormányok elsősorban a banknak adott diplomáciai kedvezményeket szeretnék szűkíteni, illetve nagyobb hatáskört adnának a magyar hatóságoknak a bank ellenőrzésében. A lehetséges megoldással kapcsolatban ellentmondó információink vannak: úgy tudjuk, az egyik kompromisszum az lehet, hogy a csúcsvezetőkön túl a bank tisztviselői „csak” a szolgálati útlevélnek megfelelő kedvezményeket kapják majd. Ez azt jelenti, hogy csak a bank közvetlen ügyeinek intézésekor jár nekik a diplomáciai mentesség – azt persze nyilván nehéz meghatározni, mi esik ebbe a kategóriába. Ezen kívül a magyar hatóságok bizonyos szintű hatáskört kaphatnak a bank működésének ellenőrzésére.
– Mi úgy látjuk, a magyar kormány nyitott ezekre az ügyekre. A téma szóba került Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi washingtoni látogatásán is, valamint a David B. Cornstein amerikai nagykövettel folytatott rendszeres megbeszélésein. A magunk részéről szeretnénk napirenden tartani az ügyet – mondta egy diplomáciai forrásunk.
Mások viszont attól tartanak, hogy a magyar fél csupán az időhúzásra játszik. Azt várja, hogy a bank jövőre teljes üzemmódban működhessen a volt Eximbank székházban. Tény, hogy ha a kormány a közeljövőben módosítani szeretné az IIB kiváltságairól szóló törvényt, akkor azt csak az október 13.-i önkormányzati választásokig sorra kerülő egyetlen parlamenti ülésen tehetné meg, de ennek egyelőre nincs nyoma.
A nemzetközi nyomásgyakorlással kapcsolatban megkerestük a Külügyminisztériumot, az alábbi válasz érkezett:
"A Nemzetközi Beruházási Bank pontosan ugyanazokat a jogokat kapja meg, mint bármely más nemzetközi intézmény. A banknak eddig is volt irodája Pozsonyban, valamint öt NATO és EU-tagállam tulajdonos a bankban. A kettős mércét visszautasítjuk."

Témák
Oroszország
Frissítve: 2019.08.02. 09:59

Csaknem egymilliárd forint Orbán Viktor gyülekezetének

Publikálás dátuma
2019.08.01. 21:57
A Svábhegyi Református Egyházközség temploma
Fotó: Google Street View
Tavalyelőtt 650 millió forintos telket kaptak ajándékba.
Jövőre 944 millió forintot kap óvodaépítésre a Svábhegyi Református Egyházközség, azaz Orbán Viktor kormányfő gyülekezete – derült ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A pénzt a svábhegyi református óvoda, valamint a kapcsolódó kiszolgáló létesítmények felépítésére lehet fordítani.
Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor gyülekezete jelentős állami segítséget kap. Mint arról lapunk korábban beszámolt, tavaly például 27 millió forintot adtak arra, hogy befejezhessék a Felhő utcai parókiát. A gyülekezet egy korábbi közbeszerzéssel 2016 végén kezdte el a lakóépület kivitelezését, akkor azonban „az alacsony fedezeti összeg miatt” (összesen csaknem 120 milliót költöttek az építkezésre) kénytelenek voltak csökkenteni a műszaki tartalmat. Az elmaradt feladatok megvalósítása érdekében támogatást kértek az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), a tárcánál pedig pozitívan bírálták el Orbán Viktor gyülekezetének kérelmét.

Tavaly februárban az is kiderült, hogy több mint hétezer négyzetméternyi terület tulajdonjogát kapták meg teljesen ingyen. A Felhő utca 10. szám alatt álló templom köré ugyanis református központot építenek, ehhez pedig szükség volt a Felhő utca 6. és 8. szám alatti telkekre is. Ezeket tavalyelőtt december közepén 650 millió forintért vásárolta meg az állam, majd ingyenesen továbbadta a gyülekezetnek. Egy korábbi kormányrendeletben ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Református Központtal kapcsolatos hatósági ügyeket. Orbán Viktor a templom évekkel ezelőtti felszentelésén egyébként azt nyilatkozta a Reformátusok Lapjának: a kormány nevében „mélyen motiválva” érzi magát, hogy a teljes befejezéshez még hiányzó összeg minél hamarabb eljusson a gyülekezethez. – Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség), ez nemzet- és országépítő kormány, és ebbe az elkötelezettségbe beletartoznak a templomépítések is – mondta.
Szerző
Frissítve: 2019.08.02. 13:53

Hetekig váratták a betegeket, mert nem működött a CT-berendezés a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

Publikálás dátuma
2019.08.01. 21:51
CT vizsgálat - illusztráció
Fotó: Népszava
A kórház azonban nem szólt a fenntartónak, hogy segítség kell, így volt beteg, akinek ötször adtak új időpontot az RTL Híradó szerint.
Heteket kellett várakozniuk vizsgálatokra még a daganatos betegeknek is a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, mint arról az RTL Híradó beszámol, az intézményben ugyanis elromlott a CT. A sürgősségi ügyelet sem működött, mert a stroke-gyanús eseteket így nem tudták kivizsgálni. Ezt azonban a kórház akkor nem jelentette a népegészségügyi központnak, így
nem is jelöltek ki másik intézményt, ahol elvégezhették volna a szükséges vizsgálatokat.

Budapesten 42 CT-gép működik, közülük 36-al végeznek államilag finanszírozott vizsgálatokat. A betegeket azonban a kórházból nem irányították máshová; azt mondták nekik, hogy várjanak. Volt, aki a váróban arról panaszkodott a stábnak, hogy már ötödszörre kapott új időpontot a hiba miatt.
A meghibásodással kapcsolatban hiába fordult kérdéseivel a kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz a Híradó. Máshonnan úgy tudják, a készüléket már megjavították.
Szerző