Oroszország;

2019-08-02 06:00:00

Amerikai nyomás Magyarországon az "orosz bank" miatt

Washington továbbra sem helyesli a Nemzetközi Beruházási Banknak adott széleskörű magyar kedvezményeket – értesült több forrásból a Népszava.

Erős diplomáciai nyomást helyezett több kormány, de elsősorban az amerikai adminisztráció az Orbán–kabinetre az orosz dominanciával működő Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB) adott széleskörű jogosítványok és mentességek miatt – értesült egymástól független forrásokból a Népszava.

Mint arról már többször írtunk, a kormány és az IIB közötti – az Országgyűlés által törvénybe is foglalt – szerződés alapján a bankot adó-, és járulékmentesség, elnöki rezidencia illeti meg, az IIB dolgozóinak diplomáciai mentesség jár. Emellett korlátlan beutazási lehetőséget adnak a bank érdekében" eljáró, meghívott partnereiknek. A bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól.

Minderről az IIB kormányzótanácsának elnökhelyettese, Georgij Potapov június végén azt mondta a Népszavának adott interjújában: Nekik „kizárólag olyan mentesség jár majd, mint amire bármely nemzetközi fejlesztési bank vagy nemzetközi szervezet jogosult egy másik országban. Ezeket a Bécsi Konvenció szabályozza, bárki utánanézhet. Sem többet, sem kevesebbet.” Forrásaink szerint az erős orosz érdekeltség miatt így is tartják magukat az aggodalmak. - Az egy dolog, hogy mi áll a nemzetközi előírásokban, a politika, a geopolitika pedig egy másik – magyarázta egyik, az ügyre rálátó informátorunk.

Forrásaink szerint az érintett kormányok elsősorban a banknak adott diplomáciai kedvezményeket szeretnék szűkíteni, illetve nagyobb hatáskört adnának a magyar hatóságoknak a bank ellenőrzésében. A lehetséges megoldással kapcsolatban ellentmondó információink vannak: úgy tudjuk, az egyik kompromisszum az lehet, hogy a csúcsvezetőkön túl a bank tisztviselői „csak” a szolgálati útlevélnek megfelelő kedvezményeket kapják majd. Ez azt jelenti, hogy csak a bank közvetlen ügyeinek intézésekor jár nekik a diplomáciai mentesség – azt persze nyilván nehéz meghatározni, mi esik ebbe a kategóriába. Ezen kívül a magyar hatóságok bizonyos szintű hatáskört kaphatnak a bank működésének ellenőrzésére.

– Mi úgy látjuk, a magyar kormány nyitott ezekre az ügyekre. A téma szóba került Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi washingtoni látogatásán is, valamint a David B. Cornstein amerikai nagykövettel folytatott rendszeres megbeszélésein. A magunk részéről szeretnénk napirenden tartani az ügyet – mondta egy diplomáciai forrásunk.

Mások viszont attól tartanak, hogy a magyar fél csupán az időhúzásra játszik. Azt várja, hogy a bank jövőre teljes üzemmódban működhessen a volt Eximbank székházban. Tény, hogy ha a kormány a közeljövőben módosítani szeretné az IIB kiváltságairól szóló törvényt, akkor azt csak az október 13.-i önkormányzati választásokig sorra kerülő egyetlen parlamenti ülésen tehetné meg, de ennek egyelőre nincs nyoma.

A nemzetközi nyomásgyakorlással kapcsolatban megkerestük a Külügyminisztériumot, az alábbi válasz érkezett: