Csaknem egymilliárd forint Orbán Viktor gyülekezetének

Publikálás dátuma
2019.08.01. 21:57
A Svábhegyi Református Egyházközség temploma
Fotó: Google Street View
Tavalyelőtt 650 millió forintos telket kaptak ajándékba.
Jövőre 944 millió forintot kap óvodaépítésre a Svábhegyi Református Egyházközség, azaz Orbán Viktor kormányfő gyülekezete – derült ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A pénzt a svábhegyi református óvoda, valamint a kapcsolódó kiszolgáló létesítmények felépítésére lehet fordítani.
Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor gyülekezete jelentős állami segítséget kap. Mint arról lapunk korábban beszámolt, tavaly például 27 millió forintot adtak arra, hogy befejezhessék a Felhő utcai parókiát. A gyülekezet egy korábbi közbeszerzéssel 2016 végén kezdte el a lakóépület kivitelezését, akkor azonban „az alacsony fedezeti összeg miatt” (összesen csaknem 120 milliót költöttek az építkezésre) kénytelenek voltak csökkenteni a műszaki tartalmat. Az elmaradt feladatok megvalósítása érdekében támogatást kértek az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), a tárcánál pedig pozitívan bírálták el Orbán Viktor gyülekezetének kérelmét.

Tavaly februárban az is kiderült, hogy több mint hétezer négyzetméternyi terület tulajdonjogát kapták meg teljesen ingyen. A Felhő utca 10. szám alatt álló templom köré ugyanis református központot építenek, ehhez pedig szükség volt a Felhő utca 6. és 8. szám alatti telkekre is. Ezeket tavalyelőtt december közepén 650 millió forintért vásárolta meg az állam, majd ingyenesen továbbadta a gyülekezetnek. Egy korábbi kormányrendeletben ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Református Központtal kapcsolatos hatósági ügyeket. Orbán Viktor a templom évekkel ezelőtti felszentelésén egyébként azt nyilatkozta a Reformátusok Lapjának: a kormány nevében „mélyen motiválva” érzi magát, hogy a teljes befejezéshez még hiányzó összeg minél hamarabb eljusson a gyülekezethez. – Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség), ez nemzet- és országépítő kormány, és ebbe az elkötelezettségbe beletartoznak a templomépítések is – mondta.
Szerző
Frissítve: 2019.08.02. 13:53

Hetekig váratták a betegeket, mert nem működött a CT-berendezés a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

Publikálás dátuma
2019.08.01. 21:51
CT vizsgálat - illusztráció
Fotó: Népszava
A kórház azonban nem szólt a fenntartónak, hogy segítség kell, így volt beteg, akinek ötször adtak új időpontot az RTL Híradó szerint.
Heteket kellett várakozniuk vizsgálatokra még a daganatos betegeknek is a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, mint arról az RTL Híradó beszámol, az intézményben ugyanis elromlott a CT. A sürgősségi ügyelet sem működött, mert a stroke-gyanús eseteket így nem tudták kivizsgálni. Ezt azonban a kórház akkor nem jelentette a népegészségügyi központnak, így
nem is jelöltek ki másik intézményt, ahol elvégezhették volna a szükséges vizsgálatokat.

Budapesten 42 CT-gép működik, közülük 36-al végeznek államilag finanszírozott vizsgálatokat. A betegeket azonban a kórházból nem irányították máshová; azt mondták nekik, hogy várjanak. Volt, aki a váróban arról panaszkodott a stábnak, hogy már ötödszörre kapott új időpontot a hiba miatt.
A meghibásodással kapcsolatban hiába fordult kérdéseivel a kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz a Híradó. Máshonnan úgy tudják, a készüléket már megjavították.
Szerző

A NAV és az ORFK is sáros a Microsoftos korrupcióban

Publikálás dátuma
2019.08.01. 21:11

Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ
Az amerikai tőzsdefelügyelet konkrét résztvevőket és módszereket is megnevez.
Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szerint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) is érintett a Microsoft botrányban - írja a napi.hu. A szervezet jelentése megállapítja: a Microsoft magyar leányvállalata 2013 és 2015 között magyar kormányzati szereplőket fizetett le, annak érdekében, hogy az óriáscég termékeit rendeljék meg. A módszer lényege az volt, hogy a licenceket nem közvetlenül, hanem közvetítőcégeken keresztül adták el, utóbbiak viszont sokkal drágább árat határoztak meg. Az extraprofit egy része kormányzati személyeknél landolt. A vesztegetés eredményeként a Microsoft összesen 13 millió dollárnyi bevételt szerzett. A SEC jelentése több konkrét példát is megemlít. A NAV például 2014-ben tendert hirdetett licencek vásárlására. Ezt nem sokkal később lefújták, pedig a Microsoft 27 százalékos árengedménnyel adta volna a termékeket. Később az óriáscég magyar leányvállalatának vezetője levelet írt az egyik közvetítőcég vezetőjének, hogy vesse latba a befolyását. „Rajta vagyok!” szólt a válasz, majd a Microsoft-cégvezetőt arról értesítették, hogy lépjen kapcsolatba a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyik hivatalnokával. Ezt követően hirtelen újra kiírták a tendert, és ezúttal eredményt is hirdettek. Hasonló ügylet játszódott le az ORFK-nál is. Ezen túlmenően a SEC jelentése megállapítja, hogy Microsoft leányvállalata egy sor szolgáltatói szerződést kötött NAV-val, az OFI-val és az ORFK-val, a munkákat pedig közbeiktatott cégeknek kellett volna elvégezniük, ám a – dokumentum szerint – érdemi teljesítés nem történt. Az egyik esetben ráadásul a NAV saját maga akarta kijelölni azt, hogy melyik cég legyen a közbeiktatott tanácsadó cég. Amikor a Microsoft-leányvállalat kétségeit fejezte ki a bevont cég képességeiről, a NAV képviselője a levélben úgy fogalmazott, hogy „az nem egyszerűen egy partner hanem A PARTNER.” A Napi.hu emlékeztet rá: az eset időpontjában a NAV vezetője Vida Ildikó volt, az informatikai közbeszerzésekért pedig Tiborcz Péter, Orbán Viktor vejének testvére felelt. 
Szerző
Témák
Microsoft NAV ORFK