Előfizetés

Minikormányátalakítás a honvédelmi tárcánál – kisöpörték a katonákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 13:30

Fotó: PHILIPP SCHULZE / AFP
A haderőreform kellős közepén változik a Honvédelmi Minisztérium vezetése, Rogán Antal kabinetirodájából jönnek az új emberek.
Miközben dübörög a 3600 milliárdos haderőfejlesztés – a Zrínyi Miklósról elnevezett program 2026-ban fut ki – alaposan átrendezik a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezérkarát: a tárca három meghatározó vezetőjét mentik fel tisztségéből. A kormányfő javaslatára mennie kell Kádár Pál közigazgatási államtitkárnak, továbbá a honvédelmi miniszter kezdeményezésére pozícióját veszti Sulyok János védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, illetve Balogh András József jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár. A döntés hátteréről Harangozó Tamás írásbeli kérdésben kért tájékoztatást a honvédelmi minisztertől. Az MSZP politikusa szerint ugyanis a változás aggodalomra ad okot. A következő három évben a fent említett program keretében csak a harckocsi- és tüzérségfejlesztésre 173 milliárd megy, míg helikopterbeszerzésre, és a harci repülőképesség javítására 119,4 milliárd jut. Csakhogy – figyelmeztetett Harangozó – miközben átalakítják a sereget, épp a szakmaiságot gyengítik a minisztériumban Ugyanis Kádár Pál, Sulyok János és Balogh András katona volt (illetve szakirányú képzettséggel bírt), viszont most civilekre cserélik őket. Akiket a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából vezényelnek át a HM-be. Az új közigazgatási államtitkár Vidoven Árpád volt fideszes országgyűlési képviselő lesz, aki ügyvédként dolgozott, mielőtt beemelték a kormányba. A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig Korom Renáta lesz.
Kapcsolódó

Kinevezték a Budapest Airport új vezetőjét

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.02. 13:21

Fotó: Budapest Airport/Facebook
Rolf Schnitzler korábban a Freshfields-nél, a Hochtiefnél és a Deutsche Banknál is dolgozott.
Rolf Schnitzlert nevezték ki a tulajdonosok a Budapest Airport élére, aki Jost Lammerst azonnali hatállyal váltja - közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaság pénteken az MTI-vel. A társaság közleménye szerint Schnitzler több mint tizennégy éve tevékenykedik a Budapest Airport egyik fő tulajdonosánál, az AviAlliance nevű társaságnál. A jogi doktorátussal rendelkező  Schnitzler 2011 óta tagja és elnöke a Budapest Airport felügyelő bizottságának, és több fontos projektben eddig is közvetlenül támogatta a munkát.  
A szakember korábban a Freshfields-nél, a Hochtiefnél, a Németországi Amerikai Kereskedelmi Kamaránál és a Deutsche Banknál is dolgozott.

Gerhard Schröder, a Budapest Airport igazgatóságának elnöke a közlemény szerint azt mondta, biztos abban, hogy Rolf Schnitzler vezetésével a Budapest Airport, mint a régió egyik legdinamikusabb repülőterének fejlődése töretlen lesz. Hozzátette: világos elképzelésük van a Budapest Airport jövőjéről és Rolf Schnitzler ideális szakmai háttere hozzásegíti őket ahhoz, hogy terveiket a következő években valóra váltsák.
Jost Lammers, a Budapest Airport jelenlegi vezérigazgatója 2007 óta tölti be ezt a szerepet, a szakember 2020. január elsejével a müncheni Franz Josef Strauss nemzetközi repülőtér vezérigazgatói pozícióját tölti be.

Microsoft-botrány: az ügyészség megkereste az amerikai igazságügyi minisztériumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 13:00

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Eleget tettek ígéretüknek, miszerint hivatalos információkéréssel fordulnak a minisztériumhoz.
Polt Péter válaszolt Vadai Ágnes parlamenti képviselő írásbeli kérdésére, amely arra irányult, "folyik-e nyomozás a Microsoft Hungary korrupciós botrányában?":
„A Legfőbb Ügyészség megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tevékenységével kapcsolatos, korrupciós vagy más bűncselekményeket érintő, az amerikai hatóságok rendelkezésére álló információkról történő tájékoztatás érdekében.”

Korábban a Legfőbb Ügyészség lapunkkal tudatta megkeresi az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy a Microsoft ügyben van-e a birtokukban bűncselekményre vonatkozó bármely olyan adat, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, és amely alapján a magyar hatóságok el tudnak járni.
"Az ügyészségre a kérdés tárgyát érintően feljelentés nem érkezett, és az ügyészség hivatalból sem szerzett tudomást olyan adatról, amely a nyomozás elrendelését indokolta volna."

- erősítette meg írásbeli válaszában korábbi értesülésünket Polt Péter.

Mint arról beszámoltunk: tavaly született már egy feljelentés a Microsoft-ügyben, ám mint az később Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére Polt Péter leszögezte: a feljelentést tavaly áprilisában bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították.