12,6 milliárdot készül kisvasútra költeni a kormány, a felcsútinak most egy fillér sem jut

Publikálás dátuma
2019.08.02. 15:06
Illusztráció
Fotó: MAVCSOPORT.HU
A kormány a kisvasutak fejlesztéséről még 2017-ben döntött, ez már a II. ütem lesz.
A következő három évben - 2020 és 2022 között - összesen 12,6 milliárd forintot szán a kormány kisvasutakkal kapcsolatos fejlesztésekre, írja egy augusztus 1-ei kormányhatározat nyomán a hvg.hu. Érdemes megjegyezni, hogy a 19 tételes listáról hiányzik a felcsúti kisvasút (hivatalos nevén Vál-völgyi Kisvasút) meghosszabbítása.
A kormány a kisvasutak fejlesztéséről még 2017-ben döntött, ez már a II. ütem lesz, akkor még konkrét pénzösszegeket nem rendeltek a fejlesztésekhez.
A kisvasutak hamarosan egységes marketinget és felügyeletet is kapnak, és a kormány azt akarja, hogy a jövőben Szép-kártyával is lehessen fizetni használatukért.
Szerző

Idén ötödször dőlt meg a napi csapadékrekord

Publikálás dátuma
2019.08.02. 14:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csütörtökön 110,6 milliméter eső hullott Bükkzsércen.
Augusztus első napján az intenzívebb zivatarokból néhány helyen 30-80 milliméter csapadékról érkezett jelentés, sőt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Bükkzsércen 110,6 milliméter csapadék hullott – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ezzel
megdőlt az augusztus 1-jére vonatkozó napi csapadékrekord, melyet 1937-ben Bakon mértek (100,8 milliméter).

Idén ez már az ötödik alkalom, hogy 100 milliméter feletti csapadékösszeggel napi rekord dől Magyarországon.
Szerző
Frissítve: 2019.08.02. 14:29

Minikormányátalakítás a honvédelmi tárcánál – kisöpörték a katonákat

Publikálás dátuma
2019.08.02. 13:30

Fotó: PHILIPP SCHULZE / AFP
A haderőreform kellős közepén változik a Honvédelmi Minisztérium vezetése, Rogán Antal kabinetirodájából jönnek az új emberek.
Miközben dübörög a 3600 milliárdos haderőfejlesztés – a Zrínyi Miklósról elnevezett program 2026-ban fut ki – alaposan átrendezik a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezérkarát: a tárca három meghatározó vezetőjét mentik fel tisztségéből. A kormányfő javaslatára mennie kell Kádár Pál közigazgatási államtitkárnak, továbbá a honvédelmi miniszter kezdeményezésére pozícióját veszti Sulyok János védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, illetve Balogh András József jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár. A döntés hátteréről Harangozó Tamás írásbeli kérdésben kért tájékoztatást a honvédelmi minisztertől. Az MSZP politikusa szerint ugyanis a változás aggodalomra ad okot. A következő három évben a fent említett program keretében csak a harckocsi- és tüzérségfejlesztésre 173 milliárd megy, míg helikopterbeszerzésre, és a harci repülőképesség javítására 119,4 milliárd jut. Csakhogy – figyelmeztetett Harangozó – miközben átalakítják a sereget, épp a szakmaiságot gyengítik a minisztériumban Ugyanis Kádár Pál, Sulyok János és Balogh András katona volt (illetve szakirányú képzettséggel bírt), viszont most civilekre cserélik őket. Akiket a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából vezényelnek át a HM-be. Az új közigazgatási államtitkár Vidoven Árpád volt fideszes országgyűlési képviselő lesz, aki ügyvédként dolgozott, mielőtt beemelték a kormányba. A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig Korom Renáta lesz.
Szerző
Frissítve: 2019.08.02. 14:49

Kapcsolódó