Előfizetés

Megint zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek, de hétvégén visszatér a napsütéses idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 16:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szombaton megszűnik a tartós csapadék, vasárnap pedig már csak helyenként lehet zápor.
Szombatra a zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú riasztásokat adtak ki. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében felhőszakadásokra is figyelmeztetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló éjszaka a középső országrészben, majd az éjszaka második felében reggelig egyre inkább a keleti területeken fordulhatnak elő intenzív záporok, zivatarok, a középső területeken jelentős mennyiségű csapadékkal, helyenként felhőszakadással. A nap további részében, többnyire a középső, keleti területeken még elszórtan lehet zivatar, este néhol szélerősödés kíséretében. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között valószínű. 
Vasárnap napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel. Helyenként – leginkább a Dunántúl nyugati részén – zápor alakulhat ki. Az északi, északnyugati szél napközben többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 fok körül várható. 
Kapcsolódó
Idén ötödször dőlt meg a napi csapadékrekord

Habzó fekete vízzel öli a halakat a Mátrai Erőmű alatt folyó patak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 16:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatóságok még a polgármestereknek sem árulnak el részleteket a Bene-patak szennyezéséről.
Több mint egy hete észlelték Detken, hogy feketére váltott a Bene-patak vize, szennyező anyag került bele, és hamarosan a Tarnán is megjelentek a haltetemek, majd Nagyfügeden is megjelent a habos, bűzös, fekete víz, írja a 24.hu. A hatóságok azóta sem álltak elő a megfejtéssel, és csak az látszik biztosnak, hogy nem a markazi szennyvíztisztító irányából érkezett a baj. Detk felett egyesül a Bene és a Nyiget patak. A Bene Kékestető felől érkezik,
a "rossz vizet" mindig a Nyiget hozza – tartják a helyiek. A Nyiget a markazi tározótóból ered, ez pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Mátrai Erőmű hűtőtava.

A Bene-patak és a Tarna partján lévő településeken összesen bő 40 ezren laknak. A portál által megkérdezett helyiek nem kaptak értesítést a vizsgálatok eredményéről - de még a polgármesterek sem. Sőt, egyikük azt pedzegette, neki kell kérdésekkel bombázni a hatóságokat, mert "annyira nem segítőkészek".
A Mátrai Erőmű a vizsgálatok lezárultáig nem kívánta kommentálni a feltételezést, hogy köze lehetne a halpusztuláshoz. A katasztrófavédelem nyilatkozhat arról, mi volt a szennyező forrás, de még nem zárultak le a vizsgálatok. Nem hivatalos információk szerint több cégnél is kutakodnak, a Mátrai Erőmű 230 hektáros ipari parkjában ugyanis több tucat vállalkozás működik, és a tározó, illetve a vízgyűjtő terület vizeit nem kizárólag az erőmű használja.
A kiváltó okról csak találgatnak az érintettek, egy épülő gyár próbaüzeméről suttognak a 24.hu szerint. Az Egri ügyek portál súlyos szennyezésről, tömeges halpusztulásról írt, és Visontát említette, mint ahol a Mátrai Erőmű és az új búzakeményítő-üzem, az ugyancsak Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Viresol Kft. működik. A visontai polgármester ezt azzal cáfolta, hogy olyan alacsony a patak vízszintje, 2 centiméter, hogy el sem férne benne most hal. Hangsúlyozta, hogy a patakon nincs ipari üzem.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint elzárták a szennyezés további bekerülésének útját, és friss vízzel hígítják az érintett patakokat. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a Bene-patakon és Tarna-patakon III. vízminőség-készültségi fokozatot rendelt el. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelent veszélyt, természetesen az elhullott állatok nem fogyaszthatóak, azok eltávolítása folyamatos.

A DK választókerületi elnöke lesz az ellenzéki pártok közös zalaegerszegi polgármesterjelöltje

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.02. 15:40
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A pártok közgyűlésbe bekerülő jelöltjei pedig közös frakcióban fognak politizálni.
Keresztes Csaba, a Demokratikus Koalíció helyi választókerületi elnöke lesz a zalai megyeszékhelyen működő ellenzéki pártok közös zalaegerszegi polgármesterjelöltje - jelentette be pénteken a Tiéd a Város Egyesület elnöke sajtótájékoztatón. Hartmann Miklós az öt párt támogatásával létrehozott Tiéd a Város Egyesület elnöke arról beszélt, hogy
néhány hete négy párt, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Jobbik Magyarországért Mozgalom kötött együttműködési megállapodást, amelyhez utóbb a Mindenki Magyarországáért Mozgalom is csatlakozott.

Ezzel megvalósulni látszik a választók által régóta szorgalmazott ellenzéki együttműködés, még ha ideológiailag esetleg egymástól távolinak is tűnnek a partnerek - hangzott el. Megállapodásuk alapján a zalaegerszegi közgyűlésbe bekerülő jelöltjeik közös frakcióban fognak politizálni.
A 12 zalaegerszegi választási körzet közül négy esetében nevezték meg a közös képviselőjelölteket, Paksy Zoltánt, az LMP helyi elnökét, Góra Balázst, az MSZP megyei ügyvezető alelnökét, a zalaegerszegi szervezet elnökét, Benke Richárdot, a Jobbik választókerületi elnökét és Keresztes Csabát, a DK választókerületi elnökét. Utóbbi az öt párt közös polgármesterjelöltje is egyben. Keresztes kifejtette: n
nem arra készülnek, hogy baloldali vagy zöld vagy liberális Zalaegerszeget építsenek, hanem "egy szabad várost" szeretnének, ahol mindenki a "tudása, felkészültsége, emberi és szakmai kompetenciái alapján tud boldogulni", nem a politikai kapcsolatai révén.

Úgy fogalmazott, hogy szükség van a városi közélet megtisztítására, ki kell vizsgálni az elmúlt évek ügyeit, ide sorolva a közvilágítás cseréjét, a járműipari tesztpálya földügyeit, vagy a többször módosított és túlárazott beruházásokat.