Előfizetés

Távozik posztjáról az INPE vezetője, mert nem tetszett a Bolsonaronak, hogy jelentéseket ír az esőerdő pusztulásáról

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.03. 15:03

Fotó: GABRIELA BILO / AFP / Agência Estado
A szélsőjobbos elnök szerint az intézet legutóbbi jelentései az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének.
Távozik posztjáról az Amazonas őserdeit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) igazgatója, miután Jair Bolsonaro többször bírálta az intézetet, azt állítván, hogy legutóbbi jelentéseik az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének - jelentette be szombaton a tudományügyi minisztérium szóvivője. A Ricardo Galvao vezette INPE szerint az ország 88 százalékkal több erdőt veszített idén júniusban, mint tavaly júniusban, és a műholdadatok előzetes értékelése szerint július első 25 napjában több mint 200 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az ilyen jelentéseket az ügynökségnek egyeztetnie kellene vezető kormányzati tisztségviselőkkel - mondta egy héttel ezelőtt Bolsonaro, akinek kormánya lazított az Amazonas-vidék hasznosításának szabályozásán.  
„Az, hogy ilyen egyszerű módon közzétették ezeket, ahogy azt is tették, nehéz helyzetbe hozza Brazíliát”

– mondta a szélsőjobboldali elnök a G1 brazil hírportálnak adott nyilatkozatában. Két nappal korábban nyilvánosan megkérdőjelezte az ügynökség adatainak megbízhatóságát, és azt mondta, úgy érzi, hogy az „valamilyen nem kormányzati szervezet érdekeit szolgálja”, nem pedig Brazíliáét. Galvao az elnök mindkét kijelentését visszautasította egy interjújában. Sértőnek nevezte azt a sugalmazást, hogy manipulált adatokat közölnének, megjegyezve, hogy számaikat mindig nyilvánosságra hozzák és publikálják nemzetközi tudományos folyóiratokban. Hozzátette, hogy csakis Brazília érdekében dolgozik. Az igazgató gyerekesnek és Brazília vezetésére alkalmatlannak nevezte az elnököt. Kijelentette, hogy nem mond le a bírálat miatt.
Bolsonaro most csütörtökön közölte: leváltja az igazgatót, ha bebizonyosodik, hogy már nem méltó a bizalmára.

Galvao pénteken találkozott a tudományügyi miniszterrel, és ezután már azt mondta: a helyzet számára tarthatatlan. „Le fognak váltani” - jelentette ki a CBN tévének nyilatkozva. A minisztérium szóvivője nem tudta megmondani, hogy az igazgató lemondott vagy leváltották őt.

Több tucat fürdőző sérült meg, amikor óriáshullám csapott le rájuk egy kínai aquaparkban (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 13:51
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.
Bezárta egy kínai aquapark a hullámmedencéjét, miután egy gépi meghibásodás után kialakuló hatalmas hullám miatt 44 fürdőző sebesült meg. A közösségi médiában terjedő videón látható, ahogyan a kialakuló vízzuhatag lecsap a strandolókra a zsúfolt medencében szúrta ki elsőként a 24.hu. A baleset az észak-koreai határ közelében elterülő Lungcsing városában történt. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult. 

Jóváhagyta a londoni felsőbíróság, hogy ne adhassák kényszerházasságba a dubaji hercegnő lányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 13:30

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Szökésére a legésszerűbb magyarázatnak az tűnik, hogy saját és gyermekei életét félti.
Haja Bint al-Husszein, Mohammed Al Maktum sejk, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökének és Dubaj vezetőjének felesége kedden a londoni felsőbíróságon járt, a válását is elindította kérvényezte gyermekeinek bíróság védelme alá helyezését, kényszerházasság elleni védelmet kért lánya, molesztálás ellenit, pedig saját maga számára írja a Foreign Policy. Úgy tűnik a hercegnő leginkább a gyermekelhelyezés miatt aggódik: az iszlám jog alapján ugyanis ha egy nő elhagyja a férjét, akkor a gyerekek a férfit illetik. Mint azt már korábban megírtuk, a hercegnő egészen Londonig menekült férje elől, és jelenleg London központjában egy 85 millió fontos (30 milliárd forintos) villában él a  a Kensington-palota szomszédságában. Haja hercegnő szándékai szerint maradna is Nagy-Britanniában, ahol jó kapcsolatot ápol a királyi családdal. A válóper anyagi tétje nagyjából 4,5 milliárd font (kb. 1600 milliárd forint), amivel a Daily Mail szerint a brit jogtörténet egyik legdrágább válása lehet.

A hercegnő története

A most 45 esztendős Haja Bint al-Husszein hercegnő Jordánia volt királyának, Husszeinnek a lánya, és a jelenlegi uralkodó, II. Abdullah féltestvére (tehát a hiedelem szerint Mohamed próféta vére csörgedezik ereiben). Nyugatias nevelést kapott, középiskolába is Nagy-Britanniába járt, majd az Oxford Egyetemen szerzett diplomát. Gyermekkora óta professzionálisan lovagolt, több verseny győztese, sőt a 2000-es sydney-i olimpiára is kvalifikálta magát, ahol ő vitte a jordániai zászlót. Interjúkban korábban arról beszélt, hogy imádja a solymászatot, a lövészetet és a gépeket is, állítólag ő az egyetlen nő Jordániában, aki kamionokat vezethet. A nagyvilági hercegnő 2004-ben ment hozzá a dubaji sejkhez, hatodik, legifjabb feleségeként. Al Muktadának állítólag 23, más források szerint 30 gyermeke van különböző anyáktól. A hercegnő először Németországba szökött, ahol menedékjogot kért, majd innen Londonba távozott. Állítólag az után indult útnak, hogy megtudta, milyen körülmények között tért vissza Dubajba férje egyik lánya. Latifa hercegnő egy francia férfi segítségével, hajóval szökött meg az Egyesült Arab Emirátusokból, de az indiai partoknál fegyveresek ütöttek rajtuk, az uralkodó lányát pedig visszahurcolták Dubajba. Ekkor Haya hercegnő még védelmébe vette országát, miután azonban megtudta, hogy Latifát akarata ellenére hurcolták haza, saját életéért is aggódni kezdett.