Ledobtak egy hatéves gyereket a londoni Tate Modern múzeum teraszáról

Publikálás dátuma
2019.08.04. 21:48
A londoni Tate Modern múzeum épülete
Fotó: Daniel Sorabji / AFP or licensors
A fiú öt emeletet zuhant, válságos állapotban vitték kórházba. Támadója valószínűleg nem is ismerte az áldozatot.
Lehajítottak egy hatéves gyereket a londoni Tate Modern múzeum teraszáról vasárnap - közölte a brit főváros rendőrsége, hozzátéve, hogy a bűncselekmény elkövetőjét, egy 17 éves kamaszt emberölés kísérletének gyanúja miatt őrizetbe vették. A hatéves fiú öt emeletet zuhant a London belvárosában lévő múzeum tizedik emeletén lévő kilátóteraszról. A gyereket válságos állapotban szállították kórházba - írja az MTI. A BBC úgy tudja, hogy a fiú anyja szem elől téveszthette a kicsit, és eleinte hisztérikusan kiabálva kereste őt.  A támadó  történtek után is a teraszon maradt - őt a múzeum látogatói fogták el a rendőrök érkezéséig - és meglehetősen nyugodtnak tűnt.
A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy az elkövető ismerte az áldozatát. A Tate Modern volt 2018-ban az Egyesült Királyság legnépszerűbb turistalátványossága, 5,9 millió vendége volt. 
Szerző

Népviseletes felvonulók ünnepelték a román hadsereg budapesti bevonulását

Publikálás dátuma
2019.08.04. 20:54
Budapest utcáin vonuló román lovas katonák 1919. augusztusában
Fotó: Wikipedia
A román civil szervezet több száz résztvevőt toborozott, akik a bevonulás centenáriumára emlékeztek Bukaresten.
Felvonulással ünnepelte Bukarestben a Nemzet Útja nevű román civil szervezet vasárnap, hogy száz évvel ezelőtt vonult be a román hadsereg Budapestre. Az Agerpres hírügynökség szerint a megmozdulásra több száz,román népviseletbe öltözött, román nemzeti lobogót lengető résztvevő érkezett, az általuk magasba emelt táblák egyikén pedig "A Trianon felé vezető út Budapesten át vezet" felirat volt olvasható. A résztvevők megkoszorúzták az első világháborús román diadalívet, majd a kormány székháza elé vonultak – írja az MTI. 
A felvonulást meghirdető Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja egyesület vezetője volt az egyik szervezője az úzvölgyi katonatemetőnél rendezett, a sírkert erőszakos elfoglalásával végződött június 6-i román megemlékezésnek - emlékeztetett a G4Media hírportál. Ugyanez a civil szervezet rendezett a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen tüntetést július 7-én Bukarestben.
Mihai Tirnoveanu korábban azt mondta, hogy a mostani megmozdulásra meghívták a román védelmi minisztérium és Magyarország bukaresti nagykövetségének képviselőit is. Az egyesület vezetője úgy vélte: az általa rendezett felvonulás kiváló alkalom lehet arra, hogy
a nagykövet kifejezze a magyar nép háláját és tisztelegjen azon román hősök emléke előtt, akik életüket áldozták 1919-ben azért, hogy felszabadítsák Magyarországot a bolsevik uralom alól.

A szervezet július 7-én azért tüntetett hasonló körülmények között, a román kormány bukaresti épülete előtt, hogy tiltakozzanak a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen. A vasárnap.hu beszámolója szerint A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a tér egy román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába. Többségüket a Fratia Ortodoxa (Ortodox testvériség) feliratú kisbuszok hozták Bukarestbe. 
Szerző
Témák
Bukarest

Erdogan közölte: a török hadsereg bevonul az Eufrátesz keleti részére

Publikálás dátuma
2019.08.04. 18:33

Fotó: Turkish Presidency/Cem Oksuz / Anadolu Agency
Az már Szíria.
A török hadsereg be fog vonulni Északkelet-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre eső területre, amelyet az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tart ellenőrzése alatt - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap a törökországi Bursában. Erdogan jelezte, hogy erről Ankara már tájékoztatta Washingtont és Moszkvát is. Hozzátette: Ankara nem maradhat csendben, miközben az YPG belövéseivel megsértik a török-szíriai határt. "Egy pontig türelmesek vagyunk, ám az is véges" - fogalmazott. Törökország korábban többször kilátásba helyezte egy hadművelet lehetőségét az Eufrátesztől keletre, amennyiben nem tud megállapodni az Egyesült Államokkal a török-szíriai határa mentén kialakítandó biztonsági övezet létrehozásáról. 
Szerző