Klein Dávid: örülök Szilárd csúcssikerének

Publikálás dátuma
2019.08.05. 15:35

Fotó: Mohai Balázs / MTI/MTVA
Hazaérkezett Budapestre a Föld második legmagasabb hegycsúcsát meghódító Suhajda Szilárd és társa, Klein Dávid
Hegymászó történelmet írt Suhajda Szilárd, aki július 25-én oxigénpalack és teherhordók nélkül első magyarként elérte a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t. Társa, Klein Dávid egészségügyi okok miatt az alaptáborból rádión támogatta az expedíciót - közölte a Magyar K2 Expedíció csapata.
„Csodálatos, felszakadozott a felhő, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás"

- mondta a „hegyek királyaként” is emlegetett kolosszus legmagasabb pontjára érve Suhajda Szilárd.

Kérdéses volt, hogy a hegymászók meg tudják-e egyáltalán kísérelni a csúcsmászást, mert a serpák olyan mély hóról számoltak be, amely az egyik legtapasztaltabb és legismertebb külföldi hegymászó, Mike Horn, és társa, Fred Roux csúcsmászási kísérletét is meghiúsította. 
Klein Dávid a csúcsmászás közben gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, így július 24-én reggel úgy döntött, a hármas táborból visszaereszkedik az alaptáborba. 
Ha fent az állapotom súlyosbodik, veszélyeztetem Szilárd esélyeit, és akár az egész expedíció sikerét. Rendkívül büszke vagyok Szilárdra és örülök a csúcssikerének”

– mondta a hegymászó.

A Magyar K2 Expedíció sikerének köszönhetően már csak két „nyolcezres” hegy, a Sisapangma 1 és az Everest 2 csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászóközösség teljesítse a Himalája Koronája kihívást: a Föld 14 nyolcezer méter feletti hegycsúcsának megmászását. 
A sikeres csúcselérést követően a magyar hegymászók a K2 alaptáborából a Gondogoro-hágón át haladva Szkarduból kisrepülővel érték el Iszlámábádot. A pakisztáni fővárosban a magyar nagykövetség szervezésében sajtótájékoztatón számoltak be az expedíció eredményeiről, és angol nyelvű televíziós interjút is adtak, mielőtt hazatértek volna Budapestre. 
A Földön 14 hegycsúcs létezik, amely a tengerszinttől számítva 8000 méternél magasabb. Ezek mind Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban találhatóak. Megmászásuk különösen veszélyes, mert ebben a magasságban igen kevés – csupán harmadannyi – oxigén áll a hegymászók rendelkezésére, ezért fontos a szervezetüket az akklimatizációs körökkel hozzászoktatni a ritka légkörhöz. A 14 csúcs megmászását hívják a „Himalája koronájának”, ezt először Reinhold Messner tette meg, 1986. október 16-án érte el az utolsó csúcsot.

Száműzték a műanyag palackokat a San Franciscó-i reptérről

Publikálás dátuma
2019.08.05. 15:33

Fotó: JAN WOITAS / AFP
Az augusztus 20-án életbe lépő intézkedés érinti a reptéri éttermeket, kávézókat és az automatákat is.
Az ország egyik legfontosabb repterének példa nélküli intézkedését követően azoknak, akik vízhez szeretnének jutni és nincs saját palackjuk, újratölthető alumínium- vagy üvegkulacsot kell vásárolniuk. A repülőtér területén 100 palackutántöltő helyet alakítanak ki, ahol ingyen lehet szűrt vizet vételezni.
 A San Franciscó-i önkormányzathoz tartozó repülőtér egy 2014-es rendeletet követ, amely megtiltja a műanyag palackok értékesítését a város tulajdonában lévő ingatlanokon. 
A műanyag csökkentése része a nagyobb tervnek, amelynek célja a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése és a hulladéklerakókra kerülő szemét nagy részének kiiktatása 2021-re - mondta Doug Yakel szóvivő.
A San Franciscó-i Nemzetközi Reptéren évente mintegy négymillió műanyagpalackot értékesítenek. Dubajban és Indiában is bejelentettek hasonló intézkedéseket, de azokat még nem léptették életbe.
Szerző

240 gigatonnányi jég olvadt el június óta Grönlandon

Publikálás dátuma
2019.08.05. 15:22

Fotó: STEFFEN OLSEN / AFP
A világtengerek szintje folyamatosan emelkedik, a század végére várhatóan fél-egy méterrel lesz magasabb a vízszintjük.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője aggasztónak tartja, hogy tíz nap alatt nyolcvanmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon. Lakatos Mónika az M1-en elmondta, a világtengerek szintje folyamatosan emelkedik, a század végére várhatóan fél-egy méterrel lesz magasabb a vízszintjük.
A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az idei július a valaha mért legmelegebb hónap volt. A sok regisztrált nemzeti rekordot közül kiemelkedik, hogy Norvégiában volt olyan éjszaka, amikor nem ment 20 fok alá a hőmérséklet - mondta a szakértő. Hozzátette, a leggyorsabban az Északi-sarkvidék és tág környezete melegszik: kétszer gyorsabban, mint a globális átlag. Ezek a globális felmelegedés tünetei, amelyek mögött szerinte az emberi tevékenység áll.
Az európai országon a múlt héten végigvonuló hőhullám miatt több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el szerdán Grönlandon.  A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram szerint a rekordszintű olvadás szerdán már a jégfelület 56,5 százalékát érintette. A szakértő szerint július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég veszett oda az óceánba, ami azt jelenti, hogy a hónapban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon. A kutató elmondta, hogy a grönlandi olvadási szezon kezdete, június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten. Összehasonlításképpen: 2012-ben összesen 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba az augusztus végéig tartó olvadási szezonban.
Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon - ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg.
Szerző