Előfizetés

Azt hiszi, remek fizetése van? Készítse a zsebkendőt: alig él jobban, mint tíz éve

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 11:47

A KSH múlt heti adatai szerint idén a tavalyi évhez képest 10-11 százalék körül alakul a bérnövekedés, ráadásul a gyakran csak bérrobbanásként emlegetett meredek, tíz százalék körüli növekedési ütem már 2017 óta tart. A G7.hu szerint a bérek jelentős növekedését nézve okkal érezhetjük úgy, hogy az elmúlt évtized során nagyot javult a magyar életszínvonal, de azért érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 10-12 évben az euróval szemben több hullámban alaposan leértékelődött a forint és a gazdasági válság éveiben a bérek helyett az árak robbantak nagyot. Mint írják: 2008 és 2019 között nagyjából 28 százalékkal értékelődött le a forint az euróval szemben, ami főleg a külföldi utazások, vásárlások idején törheti le a növekvő magyar bérekből élők örömét. Az infláció kumulált mértéke meghaladta a 36 százalékot ebben az időszakban, jórészt a 2008 és 2012 között tapasztalt élénk árnövekedés következtében. A kérdéses tizenkét év alatt a teljes állásban alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete bár forintban kifejezve 83 százalékkal nőtt, euróban mérve már csak 43 százalékos az emelkedés. Ha pedig figyelembe vesszük a magyar fizetőeszköz tizenkét évnyi inflációját arra a következtetésre juthatunk, hogy valójában a harmadával lett magasabb az átlagfizetés.

327,64 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.05. 08:22
Illusztráció: Shutterstock
Kevéssé változott, idei árfolyammélypontja közelében vegyesen alakult a forint árfolyama hétfőn reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a péntek esti 327,43 forint után hétfő reggel nyolc óra előtt kissé magasabban, 327,64 forinton jegyezték. A forint a múlt hét elején érte el idei árfolyammélypontját az euróval szemben egy hajszállal a 328 forintos jegyzés felett.
A dollár jegyzése 294,60 forintról hétfőn 294,44 forintra csökkent. A dollárt a múlt héten csütörtökön jegyezték idei legerősebb árfolyamán a forinttal szemben, 296,61 forinton. 
A svájci frank jegyzése a péntek esti 300,11 forintról 300,64 forintra emelkedett. A frankot hétfőn kora reggel 300,90 forinton is jegyezték, ami a forint idei árfolyammélypontja a svájci devizával szemben.

Áremelésről cikkez a kormánylap - és persze megint ki a hibás?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 07:51

Fotó: Shutterstock
A Magyar Nemzet szerint egyes zöldségek ára 70-80 százalékkal drágult egy év alatt.
„Drágábban rotyoghat a lecsó” - címmel ír a Magyar Nemzet arról, hogy a legjelentősebb drágulás az úgynevezett hajtatott zöldségeknél, azaz a paradicsomnál és a paprikánál jelentkezett. „Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint a Budapesti Nagybani Piacon augusztus első napjaiban 435-460 forintot kérnek a hazai gömbparadicsomért, a fürtös pedig ennél is többe, mérettől függően 540-555 forintba kerül. Az előző évhez viszonyítva ez több mint hetvenszázalékos áremelkedés” –  olvasható a cikkben. Szintén mélyebben a tárcánkba kell nyúlni, ha vöröshagymát, zellert, krumplit, fejes káposztát, karfiolt vagy csemegekukoricát vásárolunk.   A kormánypárti napilap szerint míg tavaly a legtöbb termény esetében túlkínálat jellemezte az európai piacot, addig az idén kiegyensúlyozottabb a kereslet és a kínálat.
Sőt enyhe keresleti piac alakult ki, ezért az árak is felfelé haladnak, így a hazai kertészetek a növekvő munkaerőköltségeket is beépíthetik áraikba.