Előfizetés

Elítélik az orosz rendőrség tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakos fellépését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 15:10

Fotó: Kirill Kudrjavcsev / AFP or licensors
Franciaország és Németország képviselői is kiállnak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, beleértve a békés tiltakozás, valamint a szabad választásokon való részvétel jogát.
Franciaország és Németország is elítélte, ahogyan  az orosz rendőrség „nagy mértékben alkalmazott erőszakot” az ellenzéki tüntetéseken és több száz békés tüntetőt őrizetbe vettek. A két ország képviselői úgy vélik, Oroszország megsértette nemzetközi kötelességeit, és erőteljesen megkérdőjelezi, hogy a választások szabadok és tisztességesek lennének írja az AFP hírügynökség.  Emellett azt is kiemelték, hogy az orosz hatóságok a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés jogát sértették meg, azzal ahogyan beavatkoztak a demonstrációkba. A francia külügyminisztérium szóvivője közölte, 
kiállnak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, beleértve a békés tiltakozás, valamint a szabad választásokon való részvétel jogát.

Mint azt már korábban megírtuk,a tüntetéssorozat azért tört ki, mert az orosz választási bizottság harminc ellenzéki és független jelöltet kizárt a helyhatósági választásokon való részvételből, bár mindegyiküknek megvolt az induláshoz szükséges 5000 aláírása. A bizottság arra hivatkozott, hogy a jelöltek ajánlószelvényein hamis aláírásokat találtak. A legutóbbi tüntetésen a rendőrség adatai szerint mintegy 1500-an vettek részt.  

Miközben férje százezer számra ölette le honfitársait, a first lady rákkal küzdött - és most népéhez fordult

G.M.
Publikálás dátuma
2019.08.05. 13:37

Fotó: STRINGER /
A nyugati lapok azt vetették szemére, férje bűntársa lett.
Miközben férje a terroristákkal és saját civil ellenzékével egyaránt háborúzott, Asma al-Aszad is megvívta a magát harcát a mellrákkal. Szíria első asszonya egy, a szír állami televízióban sugárzott szombati interjúban jelentette be, egy éves kezelés után teljes mértékben meggyógyult. Hangsúlyozta, a megpróbáltatásban mindig mellette állt férje, Bassar al-Aszad. Hogy mikor rögzítették a felvételt, azt nem tisztázta az adó, ám a betegségét valóban egy évvel korábban, tavaly augusztus elején jelentették be, de már akkor kezelés alatt állt. Azt is jelezték, betegségét korai stádiumban diagnosztizálták. Asma augusztus 11-én lesz 44 éves. A szép first lady hivatalos Facebook oldalán is nyomon lehetett követni állapotát, az elnöki hivatal is rendszeresen tett közzé olyan fotókat, amelyeken a kemoterápia idején fejkendőt hordva látogat gyerek- és felnőtt kórházakat egyaránt, részt vesz jótékonysági rendezvényeken. Gyógyulása bizonyítékaként immár fejkendő nélkül, rövidre vágott hajjal pózol. 
A Londonban született és nevelkedett Asma a háború előtt népszerű volt a felvilágosodottabb szíriai lakosság, főleg a nők szemében, főleg azért, mert az európai női életformát képviselte. Egyetemet végzett, befektetési bankárként dolgozott, európai módra öltözködött és arcát, haját sem takarta. Férjét Londonban ismerte meg. A Damaszkuszban szemészorvosnak tanult Bassár el-Aszad londoni továbbképzésen volt, nem készült politikai pályára. Testvére halála után azonban megszakította tanulmányait és hazatért, ahol katonai kiképzésben is részesült, hogy átvehesse apja, Hafez örökségét, az elnökséget. 2000-ben házasodtak össze, akkor, amikor Bassar előtt is megnyílt az elnökséghez vezető út. Három gyermekük született, Háfez, Zein és Karim. Kezdetben mindketten népszerűek voltak, Bassar reformokkal indított, később tért vissza apja elnyomó politikájához. Asma al-Aszad a nyugat-európai sajtó kedvencének is számít sokáig, a Vogue a „sivatag rózsájának” nevezte. A háború kitörése után épp ezért is érték heves támadások nyugatról, azt vették szemére, hallgatásával férje bűntársa lett. Hivatalos honlapján ma is láthatók ilyen bejegyzések, ugyanakkor olyanok is, amelyek a first lady iránti csodálatot fejezik ki.

Megszűnhet a fórum, amelyen az amerikai tömeglövöldözések elkövetői is posztoltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 12:55

Fotó: COURTESY OF KTSM 9 / AFP
A texasi és a christchurchi támadások elkövetői is terjesztették szélsőséges nézeteiket ezen a fórumon.
A Cloudflare bejelentette, hogy nem szolgáltat tovább az 8chan nevű, anonim üzeneteket is közzétevő fórumnak, ahol többek között a texasi lövöldöző és a christchurchi terrortámadás elkövetője is közzétette gyűlöletkiadványát – írja az Index. A közleményükben azt írják, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy az 8chan nem moderálta ezeket a gyűlöletkiadványokat, és bár lehet, hogy a törvény szerint nem is kötelesek erre, ugyanakkor ezzel egy olyan gyűlölet vezérelte közösséget hoztak létre, amely emberéleteket követelt. Korábban azt mondták, csak akkor lépnek fel az 8chanhez hasonló oldalak ellen, ha jogszabály kötelezi őket erre, de a hétvégén bejelentették, hogy ennek ellenére is megszüntetik az együttműködésüket az oldallal – előtte pedig átadnak a hatóságoknak minden rendelkezésükre álló információt,