Előfizetés

Ungvári Tamás özvegye az idei Krisztina-díjas

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.05. 20:04

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az elismerést Gyémánt László festőművész felesége emlékére Kárpáti Tamás, a család barátja alapította 2011-ben.
Dr. Szekrényesy Katalin, a június végén elhunyt Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár özvegye kapta a remekművek, kiváló művészi teljesítmények születésében gondoskodó társként, múzsaként résztvevő társak díját, a Krisztina-díjat. Az elismerést Gyémánt László festőművész felesége emlékére Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja alapította 2011-ben. A Benedek György szobrászművész alkotta bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített. A korábbi díjazottak között van többi között Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége, Esterházy Gitta, Esterházy Péter író özvegye, tavaly pedig Polgár Klárát, a Polgár-lányok édesanyját tüntették ki.

Utcaszínházak a Szigeten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 12:30

A Sziget talán leglátványosabb produkciója évről-évre a Nagy Utcaszínház, illetve a fesztiválon a legváratlanabb helyeken felbukkanó megannyi sétáló utcaszínház. Lássuk, mire számíthatunk idén!
 A Nagy Utcaszínház presented by MVM idei fellépői a francia Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata, akik formabontó Silence, vagyis Csend című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. Előadásuk nyers, testközeli, ősi érzékeinkre és félelmeinkre kiélezett hatásokat ígér, dobokkal és tűzzel – mind a színpadon, mind a közönség soraiban. 360 fokos élmény, rendezett zűrzavar, zene és fény játéka a darab, amit mindenkinek látnia kell! A darab arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan építsük újra a világot, amikor minden összedőlt, és nem maradt már semmi körülöttünk. Újrahasznosított hulladékok, folyamatos pörgés, és lendületes zene állnak össze egy nagy egységgé, amiben mindenki megtalálja, amire épp vágyik. Ebben az évben is sok-sok meglepő produkció bukkan fel a Szigeten, gyakran olyan helyeken és időben, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Előfordulhat, hogy egy modernkori törzsi rituálé közepén találjuk magunkat, vagy éppen egy fergeteges mobil partiban, máskor pedig óriásbábok hívnak mindenkit képzeletbeli utazásra. A szabadság utáni vágy, az utazás élményének szimbóluma az a 4 méter magas és 6 méter hosszú, fából készült teve, amelyik a francia Paris Benares társulattal érkezik a Szigetre. Szintén 4-5 méter magas óriásbábokkal érkezik a francia Le Caramantran társulata, akik teljesen új viszonylatba helyezik a méreteket, így a látogatók ismét gyerekszemmel láthatják a világot. Hasonlóan lenyűgöző lények azok a kihaltnak vélt dodókacsák is, akik a szintén francia Ekart társulat két bátor szafari-kutatójának hátasaként barangolják be a fesztivált. S ha már a törzseknél tartunk, Mexikóból érkeznek a Foco alAire társulat tagjai, akik azt állítják: minden társadalomban felfedezhetők törzsi hagyományok, igaz, sokszor rejtett vagy rejtőzködő formában. Ők maguk is egy ilyen csoportosulás, akik színészi játékukkal képesek tapinthatóvá tenni a mai kor elidegenedett embere és a digitális társadalom furcsaságai mellett a bennünk élő ősi, törzsi ösztönöket. A fejükön hordott ipari lámpaburákból mozdulatlan maszkok merednek ránk, miközben arcukon a legfontosabb érzések szokatlan és talán kényelmetlen őszinteséggel jelennek meg. Tőlünk, nézőktől pedig azt várják, hogy csatlakozzunk táncukhoz.
A La Cie des Bras Cassés két francia művészéről nehéz eldönteni, hogy kik is valójában: postások, vidéki zsaruk, vagy épp vásári komédiások - mindez a helyzettől függ. Motorizált recsegő hangú járgányon utazva cirkálnak a Szigeten, hogy aztán imádnivaló stílusban vonjanak kérdőre, zavarjanak, zaklassanak, de persze leginkább szórakoztassanak mindenkit, aki útjukba akad. Idén három őrületes mobil parti is gondoskodik majd a folyamatos utcai rendbontásról. Az első a nehéztüzérség kategóriájába tartozik: a Mission Delírium 20 tagú kaliforniai fúvós marching bandje garantáltan leviszi a hajadat. A második a steampunk jelmezekben táncoló, afro-latin ritmusokkal operáló, 18 tagú Sound de Secá, akik Spanyolországból érkeznek. A harmadik vendég pedig Mister Piano (Dennis Volk), akit két éve már láthattunk a Szigeten, és aki ismét a tábortűz melletti közös éneklések hangulatát hozza el a fesztiválra, igaz nem egy gitárral, hanem egy kerekeken tovagördülő zongora és utánozhatatlan előadói stílusa segítségével.

Történetének legdrágább koncertjét rendezi a Sziget

Csákvári Géza Kardos Orsolya
Publikálás dátuma
2019.08.05. 11:00

Fotó: Scarlet Bucket LLC
Idén is izgalmas zenei kínálattal érkezik Európa legnagyobb összművészeti fesztiválja a Sziget, bár néhány kötelező nagy nevet leszámítva ezúttal viszonylag hosszú az „ismeretlen” előadók listája. Segítünk eligazodni.
A Sziget programja távolról sem csalódást keltő, hiszen a zenei paletta színe-java megmutatkozik majd a hét napos örömünnepen. Hazánkban örök fájdalom, hogy igen gyakran elkerülnek minket az úgynevezett stadionokat könnyedén megtöltő gigazenekarok és általában ezeket még a Sziget volumenével rendelkező fesztivál sem vállalja fel, mert amennyivel többe kerülnek, már a fizikai korlátok miatt sem hoznak be annyival több embert a rendezvényre. A kivétel azonban most gyengíti a szabályt, mert a Sziget most bevállalt egy ilyen formációt: a Foo Fighters-t. A post-grunge-ból kinövő amerikai rock-szupercsapatot az egykori Nirvana-dobos, Dave Grohl énekes-gitáros alapította 1994-ben. A név a második világháborús „foo fighter” kifejezésből származik, amit a titokzatos égi jelenségekre használtak. Nem mellékesen ez a buli a rendezvény történetének legdrágább koncertje lesz, cserébe a zenekar két és fél órát fog játszani az utolsó napon, és az ígéret szerint az összes nagy slágerük elhangzik majd: This Is a Call, Everlong, Learn to Fly, ll My Life, Times Like These, Best of You, DOA és például a The Pretender. Egyszóval, ez tényleg egy teljes értékű fellépés lesz, mely mellett kicsit  eltörpül Sziget többi része. Mindazonáltal az is tény, hogy csak egy egyéniség rúghat labdába katarzis terén Grohl és csapata mellett, az pedig Florence + The Machine, amely a hétfő este húzóneve lesz.
Ha sztárérték alapján folytatjuk a sort, akkor első nap például a britek üdvöskéje, Ed Sheeran koncertjét kár lenne kihagyni, hiszen a könnyed dallamok és az olykor ugyan kissé szirupos, de gyorsan tanulható, fülbemászó angol dalszövegek a nagybetűs szerelemről minden bizonnyal amolyan felejthetetlen, együtt éneklős közösségi élménnyel gazdagítják majd a jelenlévőket. Arról nem is beszélve, hogy egy Sheeran kaliberű popsztár magyarországi fellépése tényleg kuriózum.
A huszonnyolc éves vöröshajú trubadúr mellett a négy tagú, ír fiúbanda, a Kodaline is a szerdai felhozatalt színesíti. Pop-rockos lemezeikre fiatalos tűz és pörgő energikusság jellemző, Follow your fire című számuk például tipikusan azon dalok egyike, amit, ha egy buliban, vagy autóban „zenefelelősként” maximum hangerővel betesz az ember, mindenki megkérdezi, mi a címe. Kettő tuti ajánlatunk is van: egyik első, és talán legismertebb számuk az All I Want, vagy ugyanerről az albumról a High Hopes libabőr kíséretében eleveníti fel életünk keserédes pillanatait. Ezek után, a nem hivatalos brit körképből persze Skócia sem maradhat ki. A kockás szoknyák országából nem más, mint a kétszeres Brit Awards és egyszeres NME díjnyertes, valamint többszörösen Grammy-díjra jelölt Franz Ferdinand zenekar hozza majd el a már jól ismert brit rockzene pergő ritmusait. Ők – nem mellékesen – régi Sziget-kedvencek. Mindig hatalmas bulikat csaptak, most sem várunk kevesebbet tőlük, noha ők ma már inkább veteránnak számítanak a mezőnyben.
Az európai fellépők sorát gazdagítja a holland származású, huszonhárom éves DJ titán, napjaink egyik legjobb lemezlovasa, Martin Garrix is, aki a DJ Mag Top 100-as listáján három éven keresztül, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is első helyen végzett. Fiatalsága ellenére már olyan nagyszabású fesztiválokon is zenélt, mint a Coachella és a Tomorrowland. Legismertebb száma az Animals, az In the Name of Love és a Scared to Be Lonely. A tengeren túlról érkezik többek között az ohiói, Grammy-díjas „dinamit duó”, a Twenty One Pilots, akiknek a Spotify népszerűségi lista szerinti első öt számát garantáltan az is ismeri, aki nem tud róla, hiszen műfaji behatárolhatatlanságuk ellenére, vagy talán éppen annak köszönhetően az utóbbi évek egyik legnépszerűbb előadóivá nőtték ki magukat és az elmúlt két év könnyűzenei válogatásaiban biztosan szerepel legalább egy daluk. Szintén Amerika színeiben lép színpadra a rap, trap és R&B zene koronázatlan ifjú királya Post Malone, aki, bár 2015-ben robbant be először a köztudatba, igazán népszerűvé tavalyi Beerbongs & Bentleys című albumával vált, amivel a nem egybehangzóan pozitív kritikai fogadtatás ellenére a Billboard 200 toplista első helyén debütált, és az Év albumának járó Grammy-díj jelölést is kivívta magának.

Magyar fellépők

A második nap a Quimby cirkuszolását biztosan nem érdemes elszalasztani, hiszen egyedi hangzásvilágukkal, jól megkomponált, sokszínű zenéjükkel és versnek illő dalszövegeikkel sohasem okoztak még csalódást, sőt, koncertjeiken azok a bizonyos „a Quimby jobb volt régen” huhogók sem tudnak ellenállni a lábukban kezdődő önkéntelen „boogienak”, és Tibi bársonyosan érces hangjának. Lámpagyújtás, „égbe nyúló terpeszek”, forradalmi tüzes hangulat, G-dúrban zúgó kabócák és Most múlik pontosan nélkül egyébként sem lehet teljes egy budapesti nyár. Akárcsak beatzene, és Cseh Tamásra emlékeztető dallamok nélkül. Előbbit a bájosan bolondos, melegszívű baráti koncertjeikről híres Ivan and the Parazol, utóbbit a többnyire egy szál gitár társaságában színpadra álló Petruska András biztosítja majd.