Előfizetés

Államosított gyerekek

A köznevelési törvény legutóbbi, a parlament kormánypárti többsége által elfogadott és Áder János államfő gondolkodás nélkül aláírt módosításaival végleg megszűnni látszik a tanszabadság Magyarországon. Mostantól csak az államnak van beleszólása abba, mikortól számít a gyereked iskolaérettnek, kiből lehet magántanuló, kiből lehet iskolaigazgató, mely alternatív iskolák tarthatják meg saját oktatási módszereiket, ki fejleszthet és adhat ki tankönyveket, milyen tankönyvekből taníthatnak a pedagógusok. A törvénymódosítás előkészítéséből kihagyott szakmai szervezetek szerint az egyik legkártékonyabb intézkedés a rugalmas iskolakezdés megszüntetése: jövőre már minden, hatodik életévét betöltött gyereknek kötelező lesz iskolába mennie. Akkor is, ha az iskolakezdés előtt egy-két nappal lett hatéves. Persze lehet kapni felmentést, de a szülő és a pedagógus helyett mostantól csak az állam döntheti el, az indokolt-e. Vagyis egy olyan, eddig meg nem nevezett hatóságra bízzák a leendő diák egész további életét meghatározó döntést, amelyik azelőtt még azt sem tudta, hogy az érintett gyermek a világon van. Az eddigi elmélet szerint hatéves korára egy gyerek eléri azt a fejlettségi szintet, ami az írni, olvasni, számolni tanuláshoz kell. Ám hogy ez mennyire megváltozott, jól mutatja, hogy annak ellenére is egyre több a tanulási problémákkal küzdő gyermek, hogy mind többen csak hét, esetenként nyolcéves korukban kezdték meg az iskolát. Fejlettebb országokban – például a svédeknél, finneknél – épp ezért hétéves korra emelték az iskolakezdést, de még így is az egyéni fejlettségi szint maradt fókuszban. Nálunk a gyerekek számok, strigulák, statisztikai adatok a központi nyilvántartásban. Rövid távon ez az egyszerűbb megoldás – a hosszabb távon jelentkező problémákkal majd foglalkozzon más.  

Összhang

A gyanútlan hívek most már biztosak lehetnek abban, hogy az Európai Unióban úgy táncolnak, ahogy Budapestről fütyülnek. A hazai kommunikáció és propaganda mindezt persze diplomatikus körmondatokban adja tudtukra, de a lényeg azért ez. Hiszen a vezér – brüsszeli látogatása után – örömmel állapította meg, mennyire helyes döntés volt Ursula von der Leyen támogatása. Így olyan ember – ráadásul hétgyermekes családanya – került az Európai Bizottság élére, aki számol a magyar érdekekkel is. Mi több, érti a nyugat- és közép-európaiak gondolkodása közti különbséget, vagyis – Orbán Viktor szerint - nem akar olyasmit erőltetni, ami számukra nem elfogadható. A magyar szemlélő tehát gondosan kicsontozott beszámolókat kapott a múlt heti találkozóról és ehhez hasonló kommentárokat azóta is. Ha nagyon figyelt, akkor azért észrevehette, hogy von der Leyen Twitter-bejegyzése nem volt teljesen összhangban a magyar miniszterelnök értékelésével. Mintha nem ugyanazt értették volna, amikor beszéltek. Ám a hívek ehhez már hozzászokhattak. Régóta tisztában lehetnek vele, hogy móresre kell tanítani Brüsszelt. Ezt pedig nemcsak a kormányfő, hanem a megmondóemberek sokasága is gyakran megteszi. De lám, nem hiába. Most remény látszik rá, hogy olyan vezetése legyen az uniónak, amely „reálisan látja a tagállamok szempontjait”. Az új bizottsági elnök valóban többször elmondta már, nem akarja, hogy a kisebb – vagy az utóbbi időben csatlakozott – tagállamok úgy érezzék, ellenük politizálnak. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy a bizottság – amely nem alakítója, hanem végrehajtója az egységes elhatározásoknak – engedne az eddigi alapértékekből. Vagyis aligha nézik el a jogállamiság megsértését, vagy azt, ha bármelyik ország tartósan szembe megy a közösen kialakított politikával. Ha ugyan eljut hozzá, biztos jólesik von der Leyennek a magyarok hozsannázása. De annál feltehetően sokkal tapasztaltabb – és dörzsöltebb –, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítson neki. Csalódni fog, aki elhiszi, hogy a magyaroknak nagyobb szerep – vagy szelet – juthat, mint eddig.  

Churchill Budapesten

„A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.” Hova lesz? Oktogon? Lakik? Dolgozik! Újságíróóó? Múltkor is vittem egy újságírót, de azzal nem lehetett beszélgetni… Egyébként nyugodtan írja meg, hogy ez az egész úgy szar, ahogy van. Hogyhogy mi? Ez. Az egész. Szétlopják az országot, viszik, ami mozdítható. Mit mondott, hova megyünk? Ja rendben van... Tudja, nekem van rendes munkám, két srácom, az asszony is dolgozik, simán lehetnék elégedett, ami itt van, az nem mehet már sokáig… Szerintem két ember volt, aki tehetett volna itt bármit, érti, bármit, de egyik se csinált lószart se. Az utolsó, akiben még bíztam, az a Vona volt. Az egy tökös gyerek, kimondta, amit kellett. Szavaztam is rá. De amikor jött azokkal a vizslákkal… Addig teljesen rendben volt a srác, de látszott, hogy megvették kilóra. Pedig volt agya, amit például a cigányokról mondott, az teljesen rendben volt… Mit mondott, Oktogon? Nagyon csöndben van… Ja a másik… A másik az a Gyurcsány volt. Benne is bíztam, de össze-vissza beszélt mindenféle hülyeséget. A felét nem is értettem, de az látszott, hogy az is tökös gyerek. Látta, hogy szétrúgta a Viktor seggét a tévében? Fél is tőle azóta, rendesen. De nagyon elkúrta kétezerhatban, nagyon… Jó, ha itt megyek be balra? Lett volna még egy esélyünk egyébként, ezt el is felejtettem mondani. A Bajnai baromi okos pali volt. Mondtam is a csajnak, figyelj, ez még viszi valamire. Drukkoltunk is neki, hogy rendbe tegye ezt a szarkupacot, de őt is kicsinálták. Tudja mi ennek az országnak a legnagyobb baja? Az irigység. Hogy akinek egy kicsivel több esze van, azt rögtön kicsinálják. Na persze eszük ezeknek is van, de lopnak. Tudja, mennyi földje van a Mészárosnak? Több, mint bárki másnak az egész országban. Egy gázszerelő. Mondja meg, hogy az istenbe lehet ennyi pénze egy gázszerelőnek!? Én taxizom, de egy kurva telket se tudok venni. Menjünk a körúton, vagy kanyarodjunk itt le jobbra? Tudja, mit mondok? Ez az egész már régen rendbe lenne téve, ha akkor a Csurka meg tudta volna csinálni, amit akart. Hogyhogy mivel? Hát a cigányokkal. Annak a pasasnak több esze volt, mint ezeknek itt együttvéve. Már akkor megmondta, hogy ha nem csinálunk valamit ezekkel, akkor végünk van. Bekussoltatták, aztán meg is lett az eredménye. Jönnek itt a jogvédők meg a többi, és beszélnek oktatásról, meg esélyegyenlőségről, vagy mi. Ha akkor hallgatnak a Csurkára, már régen rend lenne ebben az országban. A múlt héten a feleségem táskájából lopták ki a teljes fizetését. Fényes nappal. Hát mondja meg, rendes országban előfordul az ilyen? Ja persze, csak a rendőrség nem fél intézkedni. Tudja, mit mondtak a feleségemnek? Vigyázzon jobban, a tárcájára, és szálljon le a villamosról, ha meglátja ezeket. Na megérkeztünk, háromezer lesz. Áfásat kér? Nem? Köszönöm. Várjon, maga újságíró, ugye? Akkor azt mondja meg, melyikre érdemes most szavazni? Úgy értem egy ilyen beállítottságú embernek, mint én. De jót mondjon, mert a lúzerekből már elegem van.