Fucsovics teniszező, nem forradalmár

Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:20

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hurráoptimista közleményben tudatta a tenisz szövetség, hogy Fucsovics Márton visszatér a válogatottba, ám ez csak a kirakat.
„Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező pályára lép az ukránok elleni budapesti találkozón szeptemberben. Ennek köszönhetően a magyar csapat a legerősebb összeállításban szerepelhet, a magyar szurkolók pedig hosszú idő után újra láthatják Marcit hazai pályán versenyezni” – jelent meg a Magyar Tenisz Szövetség hivatalos honlapján egy rövid közlemény arról az egyébként valóban fontos döntésről, amely hónapok óta a meghatározta a sportág mindennapjait. A kiegyezés részleteit nem osztotta meg a szervezet a szurkolókkal, csupán a főszereplő, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező néhány mondatával illusztrálta. Eszerint Fucsovics szeretne segíteni a csapatnak azért, hogy jövőre a világbajnokságon indulhasson. Ugyanakkor elismerte, az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésében. „A siker érdekében előre kell tekintenem és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok” – idézte a közlemény Fucsovicsot. 
Az elnök, az egy éve hevesen támadott Szűcs Lajos hasonlóan optimistán fogalmazott: „A visszatérése mindenképp előrelépést jelent, és reméljük, hogy a közte és a szövetség közötti fennmaradó további nyitott kérdéseket is sikerül megnyugtatóan rendeznünk. Úgy gondoljuk, hogy a magyar tenisz elsődleges érdeke, hogy a legjobb hazai játékos játsszon a nemzeti csapatban, és örülünk, hogy a visszatérésével új időszámítás indulhat e tekintetben is. A szövetség reméli, hogy a Davis-kupa-válogatott, illetve Marci olimpiai kvalifikációs tervei is sikerrel járnak majd” – kommentálta a döntést Szűcs Lajos elnök.
A nagy kiegyezésre rálátó forrásunk szerint azonban szó sincs kibékülésről vagy egymásra találásról: névtelenséget kérő informátorunk (aki azért ragaszkodott az inkognitóhoz, mert munkakapcsolat fűzi a jelenlegi vezetéshez) elmondta: csak kívülről tűnhet váratlannak vagy meglepetésszerűnek a baráti hangvételű közlemény. A megbeszélések, egyeztetések hónapok óta zajlottak, ám a felek nem jutottak közelebb a megoldáshoz. A korábban fennálló problémák, amelyek Fucsovics forradalmához vezettek, továbbra is aktuálisak. 
A szövetség gazdasági működése nem lett transzparens, a sportág életét alapvetően meghatározó döntések nem átlátható módon születnek, csak egy szűk kör határoz mindenről; nincs nyilvános tagszervezeti lista és nem állt le a Nemzeti Adóhivatal szövetség elleni vizsgálata sem.

A korábbi mobilpálya-építések és egyéb kiadásokat a Számvevőszék is ellenőrzi, tudniillik a több milliárdos állami támogatás törvényes felhasználásával kapcsolatban kérdések fogalmazódtak meg.
A megannyi bizarr ügy ellenére az elnök országgyűlési képviselői megbízatása mégis elég erős érv volt ahhoz, hogy a sportág ne tudjon egységesen felsorakozni a változást akarók mögé. Legalábbis a legutóbbi közgyűlésen megerősítették hivatalában a fideszes Szűcs elnököt. 
Ahogy informátorunk fogalmazott, ez szimplán egy érdekek mentén kötött megállapodás, amely egyelőre mindkét félnek jó. „Fucsovics mindig is szeretett Davis Kupa-meccseket játszani, szó sem volt arról, hogy azért mondta le a válogatottságot, mert nem akarta volna a magyar színeket képviselni. Kizárólag azért döntött akkor úgy, mert nem kívánt ezzel a vezetőséggel tovább együttműködni.” Kérdés persze, hogy ha nem változott érdemben semmi, akkor mi végre a megállapodás?
A kompromisszumra azért volt szükség, mert Fucsovics szeretne az olimpián játszani, erre pedig a szövetség nevezheti be. A közlemény sem azt állítja, hogy minden rendben lenne, csupán azt: Fucsovics a következő feladatokra koncentrál, az elnök pedig csupán reményét fejezte ki, hogy a „további nyitott kérdéseket” sikerül megnyugtatóan rendezniük. Kizárólag szakmai döntés született, mondta forrásunk, aki leszögezte: Fucsovics azt tette, amit profi sportolóként tennie kellett. 
Kérdésre, hogy akkor elbukott-e Fucsovics forradalma, informátorunk megjegyezte: átmeneti tűzszünet következik, pláne hogy a szövetségi adminisztráció érezhetően megnyugodott attól, hogy a 2020-as tisztújításig mindenképpen hivatalban maradhat. Kirakat megállapodás született, hiszen semelyik fél nem mondta ki, hogy mostantól vált vállnak vetve hasítanak, csak jól fésült diplomataként elmaszatolták a nézetkülönbségeket. 
Hogy mennyire mindenek felett álló prioritás volt a szövetségnek Fucsovics visszacsábítása, azt jelzi: a másik magyar éljátékost, Babos Tímeát vagy menedzsmentjét eddig meg sem keresték, pedig ő is lemondta a válogatottságot. A párosban kétszeres világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező szintén nyíltan deklarálta, hogy változást szeretne. Visszatérése a jelek szerint nem annyira sürgős a szövetségnek. A fontossági sorrendben Babos csak ezüstérmes lett, mivel a női FED-kupa csak 2020-ban lesz, éppenséggel Budapesten. Alighanem úgy gondolták, addig bőven lesz idő a női éljátékost is leszalámizni.
Szerző

Fucsovics visszatér a magyar csapatba

Publikálás dátuma
2019.08.05. 19:25

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP or licensors
Fucsovics Márton visszatér a tenisz Davis Kupában szereplő magyar válogatottba.
A magyar szövetség (MTSZ) hétfői közleménye szerint a legmagasabban jegyzett magyar teniszező (55. a világranglistán) döntésével Köves Gábor szövetségi kapitány csapata a legerősebb összeállításban léphet pályára az ukránok elleni, budapesti találkozón szeptemberben. "Szeretnék segíteni a csapatnak, hogy jövőre legyen esélyünk kijutni a 18 csapatos világbajnokságra és az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésemben. A siker érdekében előre kell tekintenem, és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok" - idézte a kommüniké Fucsovics Mártont. "Nagyon örülünk Marci döntésének. A visszatérése mindenképp előrelépést jelent, és reméljük, hogy a közte és a szövetség közötti fennmaradó további nyitott kérdéseket is sikerül megnyugtatóan rendeznünk" - fogalmazott Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke. Hozzátette, úgy gondolják: a magyar tenisz elsődleges érdeke, hogy a legjobb hazai játékos játsszon a nemzeti csapatban. - "Örülünk, hogy a visszatérésével új időszámítás indulhat e tekintetben is. A szövetség reméli, hogy a Davis Kupa-válogatott, illetve Marci olimpiai kvalifikációs tervei is sikerrel járnak majd" - emelte ki. Fucsovics és Babos Tímea tavaly szeptemberben közölték: nem kívánnak együttműködni az MTSZ-szel, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és jelenlegi szakmai koncepcióján. Januárban a két játékos aztán közösen jelentette be, hogy álláspontjuk nem változott, ezért továbbra sem kívánnak pályára lépni nemzeti színekben.
Szerző

Elutasította a Honvéd óvását az UEFA - a csapat fellebbez

Publikálás dátuma
2019.08.05. 19:08

Fotó: Bogdan Danescu / MTI
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn elutasította a Budapest Honvéd óvását, amelyet a klub a román Craiova elleni, múlt csütörtökön rendezett Európa-liga selejtező-mérkőzésen történt botrányos események miatt nyújtott be.
A Honvéd hétfőn este honlapján közleményben hozta nyilvánosságra a határozatot, amelyet az európai szövetség etikai és fegyelmi bizottsága azzal indokolt, hogy álláspontja szerint nem történt olyan esemény, amely befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét. A román csapat honlapján megjelent rövid hír szerint a Craiovának 60 ezer euró büntetést kell fizetnie, illetve három nemzetközi hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell játszania. A román csapat a harmadik fordulóban az AEK Athénnal találkozik. "Nem fogadtuk jól a döntést" - nyilatkozta Mendelényi Dániel, a Honvéd tulajdonosa hétfőn a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának. "Első olvasatra azt kell, hogy mondjam, ez az elutasítás kicsit arról szól, hogy nincs itt semmi látnivaló, menjünk már tovább, felejtsük el ezt az egészet" - mondta. Hozzátette, hogy az UEFA írásban, nyolc oldalas levélben értesítette a klubot a döntésről, amellyel nem értenek egyet. Mint mondta az indoklás ellentmondásokat tartalmaz. Egyrészt az egyik oldalon az UEFA azt hangsúlyozta, hogy "ilyen a futball", a játékosoknak meg kell szokniuk, hogy nyomás alatt játszanak, és végső soron nem volt senki veszélyben. Egy másik oldalon a tények közlésekor pedig azt írták, hogy ha lefújták volna a mérkőzést, akkor - a rendezés biztosításáért felelős személy által az UEFA-ellenőrnek elmondottak szerint - sem a stadionban, sem azon kívül nem tudták volna garantálni senki biztonságát. "Nem olyan fából faragták sem a Honvédot, sem engem, hogy ezt ennyiben hagyjuk" - mondta Mendelényi arra a kérdésre, hogy terveznek-e további lépéseket az ügyben. A gólnélküli párharcot tizenegyes-párbajban bukta el a kispesti együttes, amely azok után óvott, hogy a múlt csütörtöki, romániai visszavágó 120. percében, miközben a játékosok egymással "kakaskodtak", a játékvezető közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát. Emiatt több mint fél órát állt a játék, a tizenegyeseket pedig a negyedik játékvezető felügyelete mellett rúgták a játékosok. A magyar együttes vezetése már a mérkőzés után jelezte, hogy óvást nyújt be, pénteken pedig el is küldte beadványát az UEFA-hoz. A Honvéd honlapján azt írta, a 120. percben történtek után a félórás kényszerszünet alatt a helyi rendőrség példátlan módon azt közölte, amennyiben félbeszakítják a mérkőzést, nem tudja garantálni a jelenlévők biztonságát, ezek után döntött az UEFA delegátusa a bírócsere és a folytatás mellett. A magyar klub álláspontja szerint félbe kellett volna szakítani a mérkőzést, mert a helyiek képtelenek voltak garantálni a játékosok és bírók biztonságát, a mérkőzés során a román csapat szurkolói folyamatosan különböző tárgyakkal (öngyújtó, érmék, csavarok) dobálták a futballistákat, köpködték a melegítő cserejátékosokat, így a Honvéd labdarúgóinak folyamatos "félelemben kellett futballozniuk". Az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága hétfőn tárgyalta a magyar klub óvását, s azzal indokolták az elutasítást, hogy mivel a botrányos események a 119., tehát az utolsó előtti percben történtek, a testület véleménye szerint az már nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét.
Szerző
Frissítve: 2019.08.05. 21:18