Országgyűlés;biztonság;Kósa Lajos;Vadai Ágnes;

2019-08-07 07:20:00

Kósa aggódik a Parlament biztonsága miatt, mert a védelmi rendszert bármikor „megbütyköli a haverokkal”

A mélygarázs biztonsági rendszere semmitől nem véd meg - derült ki egy bizottsági ülésen.

A Parlament alatti mélygarázs biztonsági rendszere alkalmatlan arra, hogy kiszűrje a „nem jószándékú” behatolásokat – állapította meg Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottságának fideszes elnöke a testület korábbi ülésén. A politikus szerint a mélygarázs bejáratánál lévő, földből kiemelkedő oszlop legfeljebb arra alkalmas, hogy egy autó behajtását megakadályozza, de egy motoros például már bármikor, „kérdezés nélkül” elmegy mellette.

A még márciusban tartott ülésen meghívottként részt vett Tóth László dandártábornok, az Országgyűlési Őrség parancsnoka is, aki válaszában elmondta: számos problémát jeleztek már az Országgyűlés Hivatalának a mélygarázs működésével kapcsolatban. Az őrök például csak a behajtó autók rendszámát tudják ellenőrizni, azt viszont már nem, hogy ki vezeti a járműveket, valamint, hogy mit visz benne. Meglepő őszinteséggel azt is elárulta, hogy felvetéseikre nem kaptak semmilyen érdemi választ, így csak próbálják „a biztonság látszatát fenntartani”.

Kósa Lajos szerint már a bankoknál is több körös azonosítás előzi meg a járművek beléptetését, egy ilyen rendszer kiépítést pedig ő maga „a haverokkal megbütyköli egy hétvége alatt”.

Tóth László szerint az is baj, hogy sokan egyszerűen nekimennek a földből kiemelkedő bukóoszlopnak, nem is figyelnek rá, ha pirosan világít. Ezt követően azzal próbálta nyugtatni a bizottság tagjait, hogy a Tisza István szobor miatt úgy kellett megépíteni a garázs bejáratát, hogy csak személyautó férjen be rajta, abba pedig „legfeljebb 200 kilogramm robbanószer fér be”. Ennek megfelelően még ha valaki tele is pakolja az autóját robbanóanyaggal és felrobbantja a garázsban, az is „maximum a többi autóban tesz kárt”, a felszínen nem veszélyeztet senkit. Az ülésen végül nem döntöttek új szabályokról vagy tervekről. (Szakértők szerint egyébként annak igen kicsi az esélye, hogy egy esetleges terrortámadást a Parlament parkolóján keresztül hajtanak végre, a kivitelezés ugyanis bonyolult lenne, ráadásul hasonló energiabefektetéssel, ám más helyszínt választva sokkal nagyobb pusztítást is lehetne okozni.)

Ennél égetőbb kérdés volt a DK-s Vadai Ágnes felvetése arról, hogy a női parlamenti őrök számára nincs megfelelő öltöző az épületben, ezért a nők kénytelenek a képviselői irodaházat használni a Jászai Mari téren. Ennek következtében a női őrök jellemzően nem is a Parlamentben teljesítenek szolgálatot.

Tóth László válaszában elismerte, hogy az őrség számára olyan kevés helyiség áll rendelkezésre a Parlamentben, hogy egyszerűen nincsenek meg a fizikai feltételek arra, hogy „a női kollégáknak megfelelő hátteret biztosítsanak”, és akkora a zsúfoltság, hogy „minden négyzetcentiméterért harc folyik”. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy egyetlen zuhanyzó sincs a 24 órás szolgálatot is ellátó őrség tagjai részére a Parlamentben.