Antiszemita fenyegetések miatt határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát

Publikálás dátuma
2019.08.06. 19:52
-
Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP
Az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak.
Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát és a hozzátartozó irodát antiszemita fenyegetések miatt - jelentette be kedden a litvániai zsidó közösség honlapján. "A felszított feszültségek közepette sem a közösség, sem a zsinagóga nem képes biztosítani a betérő emberek biztonságát, köztük olyanokét is, akiket a nácik üldöztek a holokauszt idején" - olvasható a közleményben. A litvániai zsidó közösség szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak. "A (politikai) pártok és képviselőik antiszemita nyilatkozatainak megtűrése és a büntetlenségük arra ösztökél minket, hogy elgondolkodjunk a saját biztonságunkról" - áll továbbá a közleményben. A zsidó közösség emellett hangsúlyozta: a hatóságok egyértelmű állásfoglalását szeretné hallani a zsidók megsemmisítésében szerepet játszó személyek dicsőítésével összefüggésben. Hozzátette azt is, hogy máig nem kaptak semmiféle választ az ügyben. Az ügy a Litvánia szovjet megszállása ellen folytatott harc két egykori vezéralakjának emlékével kapcsolatos. A zsidóellenes indulatokat ugyanis az váltotta ki, hogy levették Kazys Skirpa emléktábláját, és átnevezték a korábbi Jonas Noreika utcát. Mindketten antiszemita tevékenységükről ismertek. Híveik viszont azt vallják, hogy a két történelmi figura szovjetellenes szerepe hangsúlyosabb állítólagos antiszemita meggyőződésüknél. Szerdára egyébként a litván nacionalista erők felvonulást szerveznek "Litvánia szabadságharcosai" emlékének támogatására. Litvánia zsidó közössége a második világháború kitörése előtt több mint kétszázezer főt számlált, a náci üldözés nyomán azonban elvesztette tagjai 90 százalékát.
Szerző

Egyre népszerűbbek a golyóálló iskolatáskák

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:39

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Az iskolaszezon közeledtével ismét népszerűek az amerikai boltokban a golyóálló funkcióval ellátott, páncélszerű iskolatáskák - írja a 444. A kereslet a 2018 februárjában történt parklandi mészárlás után lendült fel. (A floridai Marjory Stoneman Douglas középiskola egykori diákja, Nikolas Cruz ölt meg 17 embert egy gépfegyverrel.) A jellemzően 100-200 dollár (30-60 ezer forint) közti árfekvésű táskák több helyen már ki is fogytak a készletből. Egy Miami magániskolában már a parklandi lövöldözés előtt árultak olyan golyóálló paneleket, amiket a diákok a táskájuk belső hátlapjához tudnak erősíteni. Egy személyi védelemre specializált, kommandós felszereléseket gyártó izraeli cég már olyan táskákat is forgalmaz, amelyek krízishelyzetben kibonthatóak, a táskánál nagyobb felületen is képesek felfogni golyókat, és állítólag AK-47-es és M-16-os gépfegyverek lövedékei ellen is védelmet nyújthatnak. Egy ilyen táska 5 kilogrammot nyom, úgyhogy csak egy izmos diákok háta bírja el. A Times-írásban megszólalnak elkeseredett jogvédők és aktivisták is, akik szerint nonszensz, hogy magáncégek már abból termelnek nyereséget, hogy országszerte szülők tízmilliói küldik rettegve iskolában gyermekeiket. Ahelyett, hogy a kormány és a kongresszus végre közösen, és szövetségi szinten szigorítanák a fegyvertartás szabályozását.  
Szerző

Atomfegyverek nélküli világot sürgettek

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:22

Fotó: Naoya Masuda / Yomiuri
„Az egyetlen olyan országként, amely háborúban megtapasztalta az atomtámadás következményeit, kitartóan kell dolgoznunk az atomfegyvermentes világért. Országunk küldetése egy békés, reménnyel teli korszak" - mondta Abe Sindzó japán miniszterelnök a Hirosima elleni atomtámadás 74. évfordulóján kedden. Kilencven ország képviselői vettek részt a Béke-emlékparkban tartott eseményen. A város lakói gyertyát gyújtottak, koszorúkat helyeztek el és fejet hajtottak az egykori áldozatok emlékére. Hirosimára 1945. augusztus 6-án, helyi idő szerint 8 óra 15 perc körül az Egyesült Államok hadseregének B-29 Enola Gay bombázója dobta le az atombombát. A város fölött szétrobbanó bomba sugárfelhője 140 ezer ember halálát okozta. Két nappal később a Nagasakira ledobott atombomba 74 ezer áldozatot követelt, majd kapitulációra kényszerítette Japánt és elhozta a második világháború végét. Hirosima polgármestere, Kazumi Matsui megemlékező beszédében a város nevében szólította fel a japán kormányt, hogy írja alá az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményt. Abe Shinzo miniszterelnök ugyan arról beszélt, hogy elkötelezettek az atomfegyverek nélküli világ mellett, de egyelőre a japán kormány sem írta alá még az egyezményt. ''Azt kérem a japán vezetőktől, bizonyítsák be az alkotmányunkba foglalt pacifizmusunkat, ezáltal is tegyünk egy lépést a nukleáris fegyverek nélküli világért.”, fogalmazott a polgármester. Matsui egyben a világ vezetőihez is felhívást intézett, arra kérte őket, menjen el Hirosimába és személyesen tapasztalják meg a Béke-emlékpark üzenetét. Ferenc pápa ez év során ellátogat Japánba és Hirosimára is. Amerikai hivatalban lévő elnökei közül elsőként – és egyben utolsóként – Barack Obama ment el a bombázás helyszínére, de ő sem kért bocsánatot hajdani elődjének, Harry Truman elnöknek a döntéséért, amellyel engedélyezte az atombomba ledobását. Obama viszont Hirosimában is az atommentes világ megteremtésének szükségességét hangsúlyozta, amelytől a világ inkább rohamléptekben távolodik. Az ENSZ 2017-ben fogadta el az atomfegyverek tilalmáról szóló egyezményt 122 ország jóváhagyása mellett, de az azóta eltelt két év alatt még a kezdeményező államok fele sem írta alá. Nem beszélve arról, hogy a világ összes nukleáris hatalma viszont ellenzi azt. Épp a napokban, hat hónap sikertelen amerikai-orosz tárgyalás után szűnt meg hivatalosan is az Egyesült Államok és Szovjetunió által 1987-ben aláírt, a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött INF-szerződés. Washington és Moszkva kölcsönösen egymást vádolja az egyezmény megszegésével. Az ázsiai térségben sem békés a hangulat. Észak-Korea tegnap is két újabb rakétatesztet hajtott végre, a két atomnagyhatalom, India és Pakisztán újból a háború szélére sodródott. 

Szimbolikus lépések

A hirosimai bombázás emlékére augusztus 6 a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja. Az ENSZ 2009-ben augusztus 29-ét a nukleáris tesztek elleni világnappá nyilvánította, 2013-ban szeptember 26-át pedig a nukleáris leszerelés világnapjává. 

Szerző
Témák
Hirosima