Előfizetés

A játékvezető is kérhet videózást a Bundesligában

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.08.08. 11:30

Fotó: INA FASSBENDER / AFP
Más rendszerben használják a videóbírót a jövő pénteken kezdődő élvonalbeli német labdarúgó-bajnokságban, mostantól a bíró is rákérdezhet a kétes helyzetekre.
Több órás megbeszélésen találkoztak egymással a német élvonalbeli klubok vezetői, edzői, a játékvezetők, a videóbírós rendszer működtetői és a bajnokságot lebonyolító Német Labdarúgóliga (DFL) vezetői. A minden bajnoki rajt előtt hagyományos találkozón ismertették a jelenlévőkkel a június 1-től hatályba lépett változásokat (a lecserélt játékos a hozzá legközelebb eső oldalvonalnál hagyhatja el a játékteret, szabadrúgásnál az ellenfél játékosainak legalább egy méterre kell állniuk a sorfaltól, nem jár szabadrúgás azért, ha úgy ér valaki kézzel a labdához, hogy a keze nincs a teste mellett, de természetes mozdulatot végez, például becsúszásnál leteszi a kezét a földre). 
Jochen Drees, a videóbírók vezetője arról beszélt, hogy a mostani lesz a harmadik szezon, amikor technikai segítséget kapnak a játékvezetők a munkájukhoz. 
„Az elsők között vezettük kezdtük el használni Németországban a videóbírót, úgy gondolom, jó úton járunk, természetesen az sem vitás, hogy van még hova fejlődnünk – mondta Drees. – A kluboktól összesen közel hatvan módosító javaslatot kaptunk, ezek rengeteget segítettek a felkészülésünkben az előttünk álló szezonra. Szeretnénk lecsökkenteni a holtidőt a mérkőzéseken és jogos igény volt a világosabb kommunikáció is. Fontos, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, miért áll a játék, milyen döntésre kell várni.” 
Drees bejelentett egy másik változtatást is: mostantól nemcsak a központból szólnak a játékvezető fülére, ha kétes helyzetben elemzik a felvételt, hanem a játékvezetők is kérhetnek segítséget a videóbírótól, ha nem biztosak az ítéletük helyességében. Az edzők fölvetették, hogy jó lenne, ha más sportágakhoz (pl: amerikaifutball, tenisz, vívás) nekik is lenne lehetőségük félidőnként egyszer vagy kétszer videózást kérni, de ez a kérés nem teljesülhet, ilyen módosításról csak a sportág nemzetközi szabályalkotó testülete dönthet. 
Lutz Michael Fröhlich, a játékvezetők irányítója arról beszélt, hogy a csapatok részére összeállítottak egy videóanyagot 40 vitatott kezezéses esetről az előző bajnokságból. A visszajelzésekból az derült ki, hogy az esetek túlnyomó többségében a csapatok és a bírók is ugyanúgy ítélték meg a látottakat. 
„A kezezés megítélése továbbra is nagyon nehéz lesz, de jó jelnek tartom, hogy az alapelvekben egyezik a véleményünk a klubokkal – hangsúlyozta Fröhlich. – Az új szabályokkal talán kevesebb lesz a vita. Minden évben fejlődik a videóbírós rendszer, olyan esetek viszont mindig lesznek, melyek eldöntése még a lassított, kimerevített felvételek megtekintése után is vitára adnak okot. Ezt semmilyen rendszer nem tudja kivédeni.” 
A klubok álláspontját Simon Rolfes, a Bayer Leverkusen sportigazgatója ismertette. 
„Az vitathatatlan, hogy mindenki a legjobbat akarja és sokkal jobban működik a videóbíró, mint két évvel ezelőtt, amikor bevezették – emelte ki a vezető. – Jó úton járunk, ez egyértelmű, örülünk neki, hogy a felmerülő problémákról nyíltan tudunk egymással beszélni és látjuk a jobbító szándékot minden érintett részéről.”

Blamával indult a szezon

Az új szezon első tétmérkőzésén egyértelmű kiállítást "nézett el a videóbíró". Szombaton a Borussia Dortmund és a Bayern München játszott egymással a német Szuperkupáért, a mérkőzést 2-0-ra nyerték a dortmundiak. A mérkőzésen a müncheniek válogatott játékosa, Joshua Kimmich a pályán kívül szándékosan rálépett a dortmundi Jadon Sancho lábára, amikor utóbbi a labdáért ment, hogy elvégezzen egy bedobást. A játékvezető, Daniel Siebert nem látta az esetet, a fülére pedig azt mondta a videóbíró, hogy adjon sárga lapot Kimmichnek. "Hibázott a videóbíró, az lett volna a helyes döntés, ha megkéri Siebertet, hogy nézze meg az eset felvételét a pálya szélén a monitoron és utána döntsön - ismerte el Drees. - Biztos vagyok benne, hogy a bíró ebben az esetben piros lapot mutatott volna fel a vétkes játékosnak, hiszen egyértelműen tettlegesség történt, amiért minden kétséget kizáróan kiállítás jár. Ez emberi tévedés volt, amit sosem lehet teljesen kiszűrni, hiszen emberek működtetik a rendszert."  

Az FTC megtekerte a Dinamót

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.07. 17:05

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem ért még célba, de jó úton jár a Ferencváros a Bajnokok Ligájában, a horvát élcsapat otthonában elért iksz derék produkció.
Kezd labdarúgó-csapatra hasonlítani a Ferencváros, a Bajnokok Ligája selejtezőkörében már öt meccset játszott, és még egyszer sem kapott ki. A három győzelem mellett két döntetlent ért el, ebből a legutóbbit egészen komoly együttes ellen, ráadásul idegenben. A horvát Dinamo Zagreb elleni 1-1-gyel egészen kecsegtető helyzet lavírozta magát az FTC a visszavágóra. A tét és a nemzetközi helyzet fokozódik: a zöldek továbbjutásuk esetén már csak egy párharcnyira lennének a BL főtáblától!
A szerdai iksz önmagán túlmutató jelentősége, hogy noha az FTC rögtön a meccs elején, már a nyolcadik percben hátrányba került – a spanyol Dani Olmo, az U21-es Európa-bajnokság legértékesebb játékosa juttatta előnyhöz a Dinamót –, de innen volt visszaút. Pánikreakció helyett nagyfiúk módján folytatták a ferencvárosiak, egyenlítettek és ha némi szerencsével is, de végig kibírták a horvátok nyomását. 
A perdöntő mozzanat Sigér Dávidhoz fűződik, akinek kapus fölött átszálló fejesét ugyan kirúgta a kapuból a védő, de mint kiderült, ezt már a gólvonalon túlról tette – ezzel egyenlített az FTC. „A gólomat megelőzően kicsit kaotikus helyzet alakult ki, a horvátoknak nem sikerült kivágniuk a labdát a beadás után, amiből jött a lövés. A kapus kiütötte, pont a fejemre. Igyekeztem átemelni fölötte, és sikerült! Ugyan mentett a védő, de már a gólvonalon túl volt a labda. Őszintén megmondom, tartottam attól, hogy a bíró les miatt nem adja meg, ezért először nem is mertem örülni, de aztán nagy örömömre kiderült, hogy szabályos gól volt” – emlékezett a döntő momentumra Sigér Dávid a klub honlapján. Elmondta, jó eredménynek tartja az 1-1-gyet, ám ez még csak az első felvonás volt. „Nem volna helyes, ha most elbíznánk magunkat és átesnénk a ló túloldalára, bár kétségtelen, hogy elég jól néz ki ez az eredmény. Testközelből megtapasztalhattuk, hogy a Zágrábban mennyire komoly és jó futballisták vannak. Főleg a támadóik voltak erősek, többször megbontották a védelmünket. Az elején nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, nem csak a gól miatt, hanem a sárga lapok miatt is. Ezért óvatosabban kellett játszani több csapattársamnak. Ez főleg akkor jött ki, amikor egy az egyben hozták ránk a labdát. Nagyon oda kell figyelni a visszavágón” – szögezte le a meccs magyar hőse.
Szerhij Rebrov vezetőedző úgyszintén óvatosságra intett: „Nagyon erős, támadó csapat ellen játszottunk. Ha megnézik, mennyit érnek a horvátok futballistái, akkor láthatják a különbséget. Lehet, hogy nem lőttünk sokat kapura, de szereztünk egy gólt, ami nagyon fontos volt. Egy ilyen párharcban különösen. Jól kezdett a Dinamo, gólt lőtt, de mi nagyon jól reagáltunk. 
Koncentráltak voltunk, sokat birtokoltuk a labdát, és a második félidőben ez a koncentráltság, nyugodtság vezetett a gólunkhoz. Ezzel együtt teljesen másfajta visszavágóra számítok. Van egy kis előnyünk az első félidő után. Most jöhet a második félidő Budapesten” – elemezte a szerdai meccset Rebrov.
Lovrencsics Gergő szerint is komoly eredményt értek el, mert a horvát csapat nem ok nélkül szerepel minden évben a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében. Nem lepte meg az erős horvát kezdés, ám a bekapott gólt elkerülhetőnek tartotta: „Az elején voltak problémáink, pedig tudtuk, hogy Petkovicra ívelik majd a labdákat, és a lepattanókat akarják megszerezni. A gólt is így kaptuk, mert ugyan megnyertük azt a párharcot, de a lepattanónál nem voltunk jó helyen, és ezt egyből kihasználták. Ez az erősségük, jó játékosiak vannak, nem véletlenül vannak minden évben a csoportkörben” – foglalta össze a lényeget a klub honlapján. Sigér Dávid gólját nem látta pontosan, mert egy kontrára készülve hátul állt, így csak a partjelző mozdulatából szűrte le, hogy gólt szerezett a Ferencváros.
Úgy látszik, Rebrov edző beleverte a fejekbe az ellenfél tiszteletét, mert Lovrencsics szavai egy az egyben a vezetőedző véleményére rímeltek: „Örülök, hogy jó eredményt értünk el, de nincs lefutva a párharc. A Dinamo is tud jobb lenni, és nekünk is a maximumot kell nyújtani a visszavágón. Biztos, hogy agresszívabbak lesznek, de felkészülünk erre. Az első meccs sok tanulsággal szolgált, sok plusz információt adott nekünk és a mesternek is. Bebizonyítottuk, hogy jobb csapatok ellen is tudunk jól játszani, eredményesek lenni. A saját táborunk előtt kizárólag a győzelemre hajtunk.”
A visszavágót jövő kedden 20 órától rendezik a Groupama Arénában. A párharc győztese a BL-selejtező negyedik fordulójában a norvég Rosenborggal vagy a szlovén NK Mariborral találkozik, a vesztese pedig az Európa-liga-selejtező negyedik körében folytathatja az izraeli Makkabi Tel-Aviv vagy a litván FK Suduva ellen.

A siker gyógyító ereje

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.07. 16:20

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Nyolc hónap kényszerpihenő után márciusban tért vissza a pályára Balázs Attila, aki két és fél hete döntőt vívott az umagi tenisztornán, ezt követően pedig karriercsúcsot jelentő 136. helyre jött fel a világranglistán.
Azóta egy helyet rontott, ugyanakkor megfontolt versenyválasztással szeretne még előrébb kúszni a ranglétrán.
„Az év elején úgy gondoltam, a legjobb 200-ban kéne maradni 2019-ben, de változott a helyzet. Szeretnék idén még 140-150 pontot összegyűjteni, és ezzel a top 100-ba kerülni, ami már elég lenne ahhoz, hogy januárban az Australian Openen életemben először főtáblás legyek egy Grand Slam-tornán” – nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján a 30 éves teniszező, akinek korábbi sérülése miatt nincsenek megvédendő pontjai a szezon hátralévő részében. Mint mondta, salakos challenger-versenyeken próbálja összeszedni a szükséges ranglistapontokat, így kihagyja az augusztus végén rajtoló US Open selejtezőjét.
Balázs felelevenítette, senki sem tudta, hogy mi baja van a lábának, és kilátástalannak érezte helyzetét. Az idő múlásával jobban lett, azonban pontosan ő sem tudja, hogy a sok masszázs és injekció közül végül mi segített. Ugyanakkor továbbra is kezelésekre szorul, lévén a sorozatterhelésnek köszönhetően elő-előjön a fájdalom.
A hétszeres országos bajnok játékos szót ejtett a szeptemberi Davis Kupa-osztályozóról is, amit hazai környezetben vív majd meg a magyar csapat „Fucsovics Marci visszatérése nagy előny és segítség lesz a válogatottnak az ukránokkal szemben, vele mi vagyunk az esélyesek, ezzel együtt nem számítok könnyű párharcra. Valószínűleg nem fogok kipihenten pályára lépni Budapesten, mert előtte négy olaszországi torna vár rám, de a meccsrutin biztosan meglesz” – szögezte le.
A Budai Tenisz Centrumban tartott sajtóeseményen részt vett Köves Gábor szövetségi kapitány is, aki örömét fejezte ki, hogy Balázs Attila a közelmúltban sok meccset nyert meg, azt pedig nagy lehetőségnek tartja, hogy másfél év után újra teljes csapatot tud kiállítani a Davis-kupában.