Előfizetés

A budai várfal csinosítására is elmegy 8,6 milliárd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.07. 21:47
Az Országos Széchényi Könyvtár épülete
Fotó: Népszava
Van ahol az alapozást kell javítani, de párkányokat bontanak el és restaurálnak is falrészeket a tervezett beruházás során.
A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. három év alatt 8 milliárd 655 millió forintból kívánja felújítani, illetve helyreállítani a budai Vár falait – írja a Napi.hu. A nyílt tenderfelhívást az ajánlatkérő Várkapitányság tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A hírportál megjegyzi, a 8 milliárd 655 millió forint keretösszegnek számít. Ebből - egyebek mellett - a következőket kell elvégezni:
• több esetben kiderült, hogy a több rétegben épült történeti falaknak vagy nincs vagy nem megfelelő az alapozása, ezért elsődleges az alapok vizsgálata, föltárása és kiegészítése, • a történeti falak közül vannak, melyek a korábbi műemléki helyreállítás során középkori felületükkel mutatkoznak meg és vannak, melyek a 19. század folyamán készült köpenyezést mutatják - a középkori falfelületek esetében a munka restaurátori felügyelettel végezhető csak, • a hiányok pótlására csak a meglevő kő- és tégla anyaghoz minőségben, színben és textúrában hozzá igazított elemeket lehet használni, • a II. világháború után készült javítások esetében cementes (sokszor a környezetnél sokkal erősebb) anyagokat használtak falazáshoz és fugázáshoz, az ilyen fuga-felületeket mindenhol el kell távolítani, a környezetében okozott károkat pedig cserével megoldani, javítani, • a falak mellvéd részét többször átalakították, ezeket a legtöbb helyen félköríves párkány választja el a várfaltól - a rossz állapotuk miatt a teljes bontás és visszaépítés a megoldás.  
Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben műemléki védettségű, valamint világörökségi helyszínen lévő várfalon ellátott felújítási és/vagy helyreállítási munkálatokból legalább nettó 250 millió forint árbevétele származott. Az ajánlattételi határidő szeptember 10. Az értékelésnél az ár 70, míg a minőség 30 súlyszámmal szerepel. A beruházás előzménye, hogy a Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én alakult meg a Várkapitányság Nonprofit Zrt. Az új cég a budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre. Júliusban a Csikós udvar déli nyaktagja építésére írt ki tendert a Várkapitányság. Februárban egy kormányhatározat 5,8 milliárd forintot adott nekik.

Hárommilliárdért taníttat pilótákat a Debreceni Egyetem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.07. 21:19
Képünk illusztráció
Fotó: JAN WOITAS / AFP
És ez így is félmilliárd forinttal olcsóbb, mint amennyire eredetileg becsülték a másfél éves képzés árát.
A helybeli Pharmaflight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. végezheti a Debreceni Egyetem műszaki karán induló légijármű-üzemeltető szakmérnök képzés keretében az elméleti és a gyakorlati oktatást.  A becsült ellenérték 3 milliárd 494 millió forint volt, az egyedüli ajánlattevő 3 milliárd 54 millió forintért vállalta az oktatást – szúrta ki a Napi.hu az uniós közbeszerzési értesítőben.
A  nyílt, de gyorsított tender eredményét az ajánlatkérő Debreceni Egyetem közölte. A képzés 3 féléves és 15 mérnökhallgatóval indul – nekik 146 elméleti órán kell részt venniük. A gyakorlati órák száma 140, ebből 45 órát merevszárnyú repülőn, míg 95 órát helikopteren kell teljesíteni; a dokumentumból az is kiderül, hogy a program célja elsősorban helikopter pilóták képzése lesz. A nyertessel július 25-én kötött szerződést az egyetem.

Szakított a Microsoft a T-Systems-szel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.07. 20:21

Fotó: Erdős Dénes
Részletesebb magyarázat nélkül döntöttek a szerződésbontásról, de ok lehet az is, hogy a 4iG megjelenésével a T-Sytems túl közel került a Mészáros-érdekeltségekhez.
Felülvizsgálta a T-Systems-szel kötött szerződését a Microsoft Magyarország, és úgy döntöttek, hogy nem folytatják tovább az együttműködést a 4iG által felvásárolt telekommunikációs céggel – tudta meg a hvg.hu. A Microsoft a lap kérdésére megerősítette a szerződés felbontását: döntésüket azzal indokolták, hogy évről évre felülvizsgálják a partnereikkel kötött megállapodásaikat, és "követve a sztenderd üzleti gyakorlatunkat, úgy döntöttünk, hogy nem újítjuk meg az augusztus 31-ével lejáró megállapodásunkat a T-Systems-szel".  
A T-Systems szerint feléjük indoklás nélkül történt a szakítás, holott eddig eredményes volt a partnerségük. „A döntésről a T-Systems augusztus elsején kapott értesítést. A változás nem azonnal, hanem 2019. szeptember 1-jével lép életbe" - közölték. A vállalat azt is hozzátette, hogy „A T-Systems Magyarország és a Magyar Telekom már megkezdte a jogosultságok és a Microsoft partneri kapcsolathoz kötődő tevékenység átszervezését a Magyar Telekomba, melyről korábban informálták a Microsoftot". Vagyis a T-Systems 4iG általi felvásárlása után ezek átkerültek volna a Telekomhoz. A 4iG egyébként úgy látja, a szerződésbontás nincs semmilyen kihatással arra, hogy átveszik a T-Systemset.
A hírportál szerint a döntésben közrejátszhatott, hogy a Mészáros Lőrinchez közeli 4iG felvásárolja a T-Systemset. Ezt azonban nem erősítették meg. A szakítás eredményeképpen a T-Systems ezentúl nem vehet közvetlenül a Microsofttól forgalmazás céljából termékeket, megszűnt közöttük a partneri megállapodás. 
A szakítás nem sokkal azután történt, hogy a Microsoft korrupciós ügybe keveredett: a cég beismerte, hogy legalább 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. Az anyagcég ezért peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, aminek keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését vállalta.