önkormányzati választás;

2019-08-09 09:00:00

Megfizettetik a rendszer fenntartási járulékát - interjú Pikó Andrással

A jelenlegi VIII. kerületi önkormányzat politikája nagyjából az, hogy rohadjon el minden, aztán adjuk el, amilyen gyorsan csak tudjuk – állítja Pikó András, a józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt.

Miért tartja kötelezőnek azt, hogy ma egy civilnek lépnie kell a politika irányába?

Nem tartom annak, de nálam ez természetes volt. Újságíróként és civilként egyre inkább azt éreztem, a társadalmi problémák diagnosztizálása már nem elegendő. Innentől kezdve csak a lépcsőket másztam meg. Természetesen szükség van a mai magyar politikában az eredeti szakmámra is, kell ugyanis a diagnosztika, de olyan emberek is, akik gyógyítanak.

Hiába lépett át másik szakmába, nem látszik, hogy a Momentum kérte fel a VIII. kerületi polgármester-jelöltségre, a többi, önt támogató pártról nem is beszélve.

Az ellenzéki pártok – a Jobbik kivételével – támogatnak. Most szokjuk meg egymást.

Nehezen megy az összecsiszolódás?

Sokkal jobban, mint vártam. Mindenkinek közös a célja: egy jobb, élhetőbb Józsefváros.

Azért nem mindenkinek ugyanaz a célja: Körmendi Gábor Attila, aki öt éve még az MSZP-DK-MLP képviselőjelöltje volt a kerületben, most önmagát a baloldal polgármesterjelöltjeként meghatározva szállt harcba, és láthatóan nagy kedvvel bírálja önt.

Nem változott semmi, csak a Fidesz polgármester-jelöltjeinek száma duplázódott meg. A mögöttem álló egység erős és töretlen, ugyanazok a pártok, a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Szolidaritás, valamint a C8 Civilek Józsefvárosért civil szervezet támogatnak, mint amikor elindultam.

A Facebookon már elindította a kampányát, többek között mikroadomány-gyűjtést szervez. Mennyien adtak eddig pénzt és mennyi kellene?

Világos, hogy soha nem lesz annyi pénzünk, amennyi kellene és amihez képest a Fidesznek nem lenne százszor több. De hát tudjuk az honnan van. Június 14-én indult ez az akciónk, sok adományozó jelentkezett, akik százezres tétellel szálltak be a kampányomba. Egyre több a pár ezer forintos felajánlás is.

Azt mondta a minap, hogy politikai vitát akar kezdeményezni fideszes ellenfelével szemben, sőt erre biztatta a többi ellenzéki jelöltet is. A NER-ben is dolgozott újságíróként. Ezt komolyan gondolta?

Én is feltenném ezt a kérdést magamnak, hiszen valóban leszoktunk arról, hogy normálisan gondolkodjunk. Ki kell mondani alapvető igazságokat, amelyek magától értetődőek voltak még nekünk is korábban. A demokrácia lényege a szabad sajtóhoz való hozzáférés, a sportszerű politikai verseny és a nyilvános vita. A Fidesz ugyanakkor ezeket elfelejtette velünk.

Mondana egy példát arra, hogy mit nem mondunk ki?

Itt van például Berki Krisztián, bocsánat, hogy idehozom. Mindenki tudja, hogy ő Rogán Antal találmánya, mégsem mondja ezt ki senki. Vannak olyan újságíró kollégák, akik úgy beszélnek vele, mint egy létező jelölttel, tehát a Fidesz ebben is elérte a célját.

Hogyan próbálja megértetni a helyiekkel, hogy nem járnak feltétlenül rosszul, ha ellenzéki vezetésű lesz a VIII. kerület?

Most vannak rossz helyzetben. Olyan önkormányzatunk van, amelynek az erőforrásai jelentős része a Fidesz korrupt rendszerét olajozza. A XIII. kerület ellenzéki vezetésű és a többszörösét tudták teljesíteni az utóbbi években nálunk. Ezt nem lehet mással magyarázni, csak azzal, hogy „a rendszer fenntartási járulékát” ők nem fizették meg. Józsefváros igen.

Kocsis Máté, vagy Sára Botond a jobb polgármester?

Nem gondolom, hogy bármelyikük is jó, vagy jó lett volna. A saját logikájukban egyébként Kocsis Máté volt a hatékonyabb. Sára Botond politikailag nem beazonosítható, vannak olyan hírek is, hogy nem költözött be Kocsis egykori polgármesteri szobájába. Kocsis úgy politizált, mint a Fidesz: ellenséget keresett, hangulatot keltett, minden problémát valamilyen rendpárti megoldással próbált kezelni. Miközben engem vádolnak azzal, hogy hajléktalanokkal árasztanám el a kerületet, Józsefvárosban az ő vezetésük alatt nem lett kevesebb hajléktalan. Csupán kommunikálni tudnak.

Van olyan utca Józsefvárosban, amelyen félne sétálni este tíz után?

Józsefváros már nem a balhé és a bűn szinonimája.

Ezt akkor mégis megoldották Kocsis Mátéék. Mi az amin azonnal változtatni kell?

Bűnösen felelőtlenül majdnem 900 saját tulajdonú bérlakás áll üresen, leromlott állapotban. El kell indítani egy műszaki és egy jogi állapotfelmérést. Amíg Józsefvárosban én vagyok a polgármester nem lesz olyan kilakoltatás, amelyben gyerekeket, családokat tesznek az utcára. Akiknél gondot találunk és ki kell, hogy költözzenek méltányos, átmeneti krízisotthonba helyezzük. Az általam hivatkozott XIII. kerületben tíz év alatt a bérlakásállomány 80 százalékát komfortosították. A jelenlegi önkormányzat politikája nagyjából az, hogy rohadjon el minden, aztán adjuk el, amilyen gyorsan csak tudjuk. Józsefvárosban van a legkevesebb zöldterület. EU-s pénzből a meglévőket rendbe rakták, de nem üzemeltetik ezeket. Szeretnénk nagyjából 5 ezer négyzetméternyi új zöldfelületet, már az első évben. A köztisztaság kérdése is kulcsfontosságú. Az erre fordított önkormányzati pénzt átcsoportosítással azonnal meg kell duplázni.

Áprilisban még azt mondta, „ha bukok egy tisztességeset, akkor valószínűleg visszamegyek rádiózni.” Van visszaút?

Áprilisban még nem volt világos, hogy a pártok elfogadják-e a feltételeimet. Ma már egyre kevésbé fontos nekem, hogy van-e visszaút.