Matolcsy György;jegybank;Szabad szemmel;

2019-08-09 06:53:43

Baljós dolgokat művel Matolcsy jegybankja

A baráti cégeket támogatja meg hátulról a bóvli kötvényeket is vásárló MNB.

Baljós, amit újabban a magyar központi bank csinál. Erre figyelmeztet a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung miután a Nemzeti Bank a második félév óta vásárolja iparvállalatok kötvényeit, ily módon is igyekezve megtámogatni a kormány politikáját.

Ám a lépésnek immár semmi köze az MNB hagyományos feladatköréhez, hiszen az a pénzpolitika alakítása. Hasonló programot persze az Európai Központi Bank is végrehajtott már, hogy lendületet adjon a gazdaságnak és a kívánt szintre hozza az inflációt, de a magyar központi bank tovább megy egy lépéssel: a GDP 0,7 százalékát kívánja ilyen célokra költeni. Vagyis a cégek alternatív finanszírozási lehetőséghez jutnak, túl a kereskedelmi bankok nyújtotta hiteleken. 

A jegybank összesen 300 milliárd forintot szán ilyen célokra és kész megvenni az egyes értékpapírok akár 70 százalékát is. Nem válogatós, szó lehet akár bóvli kötvényekről is. De mivel a vállalati piacon összesen 20 milliárd értékben forognak a papírok és nem várható tömeges kibocsátás, a Nemzeti Bank alighanem minden esetben kénytelen lesz elmenni a felső határig. Vagyis az egész egy iparfinanszírozási tervnek felel meg. Egyben mutatja, hogy mi várható a populista kormányoktól a gazdaságpolitikában: az állam mind jobban beleavatkozik a gazdaságba, egyre inkább összekeveredik az állam és a gazdaság. Csakhogy idáig az ilyesmi még soha nem vezetett jóra.