Baljós dolgokat művel Matolcsy jegybankja

Publikálás dátuma
2019.08.09. 06:53

A baráti cégeket támogatja meg hátulról a bóvli kötvényeket is vásárló MNB.
Baljós, amit újabban a magyar központi bank csinál. Erre figyelmeztet a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung miután a Nemzeti Bank a második félév óta vásárolja iparvállalatok kötvényeit, ily módon is igyekezve megtámogatni a kormány politikáját. Ám a lépésnek immár semmi köze az MNB hagyományos feladatköréhez, hiszen az a pénzpolitika alakítása. Hasonló programot persze az Európai Központi Bank is végrehajtott már, hogy lendületet adjon a gazdaságnak és a kívánt szintre hozza az inflációt, de a magyar központi bank tovább megy egy lépéssel: a GDP 0,7 százalékát kívánja ilyen célokra költeni. Vagyis a cégek alternatív finanszírozási lehetőséghez jutnak, túl a kereskedelmi bankok nyújtotta hiteleken.  A jegybank összesen 300 milliárd forintot szán ilyen célokra és kész megvenni az egyes értékpapírok akár 70 százalékát is. Nem válogatós, szó lehet akár bóvli kötvényekről is. De mivel a vállalati piacon összesen 20 milliárd értékben forognak a papírok és nem várható tömeges kibocsátás, a Nemzeti Bank alighanem minden esetben kénytelen lesz elmenni a felső határig. Vagyis az egész egy iparfinanszírozási tervnek felel meg. Egyben mutatja, hogy mi várható a populista kormányoktól a gazdaságpolitikában: az állam mind jobban beleavatkozik a gazdaságba, egyre inkább összekeveredik az állam és a gazdaság. Csakhogy idáig az ilyesmi még soha nem vezetett jóra.
Szerző

A szövetségnek vége, Salvini új választásokat akar

Publikálás dátuma
2019.08.08. 21:34
Matteo Salvini
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
A kormánykoalíció összeomlásáról beszélt az olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.
Matteo Salvini, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani, 
A bejelentés előzménye, hogy  Giuseppe Conte miniszterelnök Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt. A tárgyalások után Salvini közleményben tudatta: azt mondta a miniszterelnöknek, hogy összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciója, ezért „gyorsan vissza kellene adni a választást a szavazóknak”. Hozzátette: a jövő héten összehívhatják a parlamentet az ehhez szükséges eljárások megtétele érdekében - írja az MTI. Di Maio szintén közleményben reagált: azt írta, hogy az M5S nem fél az új választásoktól. „Készen állunk, a legkevésbé sem érdekel minket a kormányzati pozíciók betöltése, soha nem is érdekelt” - fogalmazott. Azzal vádolta a közvélemény-kutatásokat jelenleg magasan vezető Salvinit, hogy „becsapta az országot”, ami miatt - mint mondta - az olaszok előbb vagy utóbb "ellene fordulnak". A Liga csütörtökön már a nap folyamán is új választásokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megegyezésre jutnia az Öt Csillag Mozgalommal. A korábban is marakodó koalíciós partnerek újabb konfliktusát az idézte elő, hogy az M5S az olasz felsőházban (szenátus) szerdán benyújtott egy indítványt, amely leállította volna a Torino-Lyon közötti nagysebességű vasútvonal építését, amelyet a Liga támogatott.  A felfokozott hangulatban több magas szintű találkozóra is sor került. Sergio Mattarella államfő a nap folyamán fogadta a miniszterelnököt. Az államfő később Di Maióval is egyeztetett. A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága nagyjából a felére, 17 százalékra csökkent.
Szerző
Frissítve: 2019.08.08. 21:51

A tengeren ragadt menekültek megsegítését kéri az Európai Parlament új elnöke

Publikálás dátuma
2019.08.08. 20:16
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / AFP or licensors
Ha Európa nem tudja megvédeni a jobb életre törekvőket, akkor elvesztette szívét és lelkét – figyelmeztetett David Sassoli.
A Földközi-tengeren egy hete veszteglő Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet hajója által kimentett migránsok számára azonnali segítség nyújtására, valamint tisztességes elosztásuk megszervezésére kérte az Európai Bizottság leköszönő elnökét David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke csütörtökön -írja az MTI.  Az új összetételű képviselő-testület elnöke Jean-Claude Junckernek írt levélben hangsúlyozta, azokban az időkben, amikor az önérdek előtérbe kerül, az uniós intézmények számára különösen fontos kötelezettségeinek teljesítése, amely a gyors humanitárius beavatkozás koordinálását és a migránsok tisztességes elosztásának megszervezését jelenti
Noha a humanitárius segítségnyújtásnak önkéntesnek kell lennie, a helyzet súlyossága azonnali fellépést igényel -mondta az EP új elnöke, aki szerint
„Ha az Európai Unió közömbös marad a hajón rekedt menekültek sorsa iránt, azzal a szenvedést szenvedésre halmozza. Biztos vagyok abban, hogy szívük legmélyén az európai szerződések őrei is úgy gondolják, hogy ez nincs rendjén.”

Sassoli hangsúlyozta, ha Európa nem tudja megvédeni a jobb életre törekvőket, az azt jelenti, hogy "elvesztette szívét és lelkét". Mint már sokszor tette, az Európai Parlament támogatni fogja az Európai Bizottságot erőfeszítéseiben - tette hozzá az EP új vezetője.
Eközben továbbra is kikötési engedélyre vár a Proactiva Open Arms hajója, amely már egy hete vesztegel a Földközi-tengeren, egy léket kapott hajóról a líbiai partok közelében fedélzetére vett 121 menedékkérővel. Információk szerint harminc gyermek és két csecsemő is van a hajón, amely a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől nem messze várakozik. A bevándorlásellenes Liga kormánypárt elnöke, Matteo Salvini belügyminiszter - aki nemrég azzal került a hírekbe, hogy mocskos cigánynak nevezett egy őt szidó roma asszonyt - megfenyegette a segélyszervezetet, hogy az olasz hatóságok elkobozzák a hajót, ha engedély nélkül belép az ország területi vizeire . Emellett a Proactiva Open Arms súlyos pénzbírságot is kockáztat. 
Szerző