Előfizetés

Biztonsági emberek vezették ki az újságírót a sajtótájékoztatóról, ahol a fideszes polgármester bejelentette: nem indul újra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.09. 13:37

Fotó: Kriza Ákos facebook oldala
A jegyző száll ringbe Miskolcon a kormánypárt jelöltjeként.
Kriza Ákos Miskolc fideszes polgármestere pénteken váratlanul bejelentette: mégsem indul az őszi önkormányzati választásokon, s döntését azzal indokolta, hogy tíz éve egy rosszindulatú betegséggel küzd. Jelöltként maga helyett Alakszai Zoltánt, a város jelenlegi jegyzőjét ajánlotta, ki korábban az ő korábbi kabinetfőnöke volt, aki azzal híresült el, hogy a kormánypártnak kedvezve rajzolta át a város lélekszámvesztése miatt újratervezett választási határokat: emiatt a bíróság is kifogást emelt, s új eljárásra kötelezte a törvényesség őrét. A visszalépést bejelentő sajtótájékoztatón Kriza Ákoson és Alaxai Zoltánon kívül jelen volt Kósa Lajos és Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő is, de a döntésről a szűkszavú bejelentésen kívül semmit nem lehetett megtudni, az újságírók nem kérdezhettek. A jelenlegi polgármester visszavonulása azért meglepő, mert július közepén Kriza Ákos maga jelentette be, hogy elindul, és bemutatta csapata tagjait, vagyis a körzetek képviselőjelöltjeit is. A minap.hu tudósítása szerint úgy fogalmazott: „megvan a polgármester-jelöltünk, már most bemutattuk az önkormányzati képviselőjelöltjeinket, van programunk, és világos jövőképpel állunk a miskolciak elé. Véleményem szerint, ha ezek közül egy is hiányzik valakinél, akkor az már politikai kalandorságnak minősül”. Az ellenzék közös polgármesterének, Veres Pálnak, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának eddig is jók voltak az esélyei a poszt elnyerésére, Kriza visszalépésével azonban ezek jelentősen megnőttek. A pedagógus népszerűsége még a kormánypárti szavazók között is erős, s eddig nem tudtak rajta fogást találni. Alaxai Zoltán Krizánál jóval kevésbé ismert, egyik helybéli informátorunk szerint „pehelysúlyú versenyző”, s ringbe küldésével a Fidesz gyakorlatilag lemondott Miskolcról.

Kitoloncolt nyilvánosság

Nem engedték be a döntésre bejelentő sajtótájékoztatóra Pusztai Lászlót az eszakhirnok.com főszerkesztőjét, akit biztonsági őrökkel vezettetett ki a városháza sajtósa. A sajtótájékoztatóra az MTI kivételével az országos médiumok munkatársai nem kaptak meghívót, s a helyi nyilvánosság is csak korlátozottan lehetett jelen: lásd Pusztai eltávolítását. 

Vajna Tímea egyik vállalkozásán lakat, a másik képtelen osztalékot fizetni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.09. 13:20
Forrás: Facebook/Vajna Tímea
Sem a fánkbiznisz, sem a gyémánt nem találkozik piaci igényekkel.
Még a TV2-n futó kétrészes riportban beszélt Andy Vajna özvegye arról, hogy nemcsak a Mr. Funk kasszájából szedték ki a pénzt a dolgozók, de a gyémántos cégük is elég rosszul áll, a többi között amiatt, mert „folyton loptak belőle”, írja a 24.hu. A Dorottya Diamond Palace Kft. az Opten céginformációs adatai szerint négy éve négy alkalmazottal indult, amiből egy hónappal későbbre tizenhat lett. Az idei áprilisi tízfős létszám pedig májusra lenullázódott, azaz mindenkit elküldtek. A Vörösmarty tértől nem messze lévő üzlet bejáratán hatalmas lánc és lakat tudatja, hogy itt bizony már nem lehet ékszereket beszerezni. A bolt már május elején bezárt, ami egybecseng a cég létszámadatainak változásával. A cégen két végrehajtás van. A 24.hu megkereste a Caprice céget is, aminek a gyémántjait a Dorottya Diamond Palace-ban forgalmazták és ami a cég szakmai partnere is lett. A cég szentendrei gyárának vezetékes telefonszáma – a Dorottya utcai boltéhoz hasonlóan – ki se cseng, előfizető nem kapcsolható. E-mailes megkeresésre azt írták, a 24.hu forduljon a Dorottya Diamond Palace-hoz, így a kör bezárult. Ráadásul a Vajan fánkbiznisze sem pörög túlzottan: a Mr. Funk két hónapos csúszással leadott mérlegéből az derül ki, hogy A cég az előző évhez képest 50 millió forinttal tudta növelni a bevételét, ugyanakkor (a húszmillióval kevesebb anyagjellegű ráfordítás mellett) ennek csak annyi köszönhető, hogy az adózás utáni eredmény nem mínusz 168 millió lett, mint 2017-ben, hanem csak 92. A negatív eredmény miatt a cég osztalékot nem fizet.  

Lebukott a férfi, aki véletlenül a korrupt ügyintéző kollégáját próbálta megvesztegetni

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.09. 10:56
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Azt hitte, hogy a nő egy másik okmányirodai ügyintéző, aki valótlan tartalmú közokiratok kiállításában vesz részt.
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki megpróbált megvesztegetni egy okmányirodai ügyintézőt, mert azt hitte, korrumpálható, de összekeverte egy másik emberrel - tájékoztatta a fővárosi főügyészhelyettes pénteken az MTI-t. Üveges Andrea közleményében azt írta: a 33 éves férfi 2016 márciusában egy XXIII. kerületi buszmegállóban megszólított egy nőt, a XX. kerületi okmányiroda egyik ügyintézőjét. 
A férfi azt hitte, hogy a nő egy másik okmányirodai ügyintéző, aki valótlan tartalmú közokiratok kiállításában vesz részt.

A férfi a megszólított hatósági ügyintézőtől azt kérte, hogy olyan külföldi állampolgároknak állítson ki útlevelet, akik nem beszélnek magyarul, illetve az igénylő okiratoktól eltér a személyazonosságuk.
A vádlott az ügyintézőnek dokumentumonként 300 ezer forintot ígért, azzal, hogy naponta öt-tíz embert tudna hozzá vinni. A hatósági ügyintéző a felkérést elutasította, és jelezte felettesének a történteket.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Az ellen, akivel a férfi összekeverte a megszólított ügyintézőt, az ügyészség már vádat emelt májusban. A 31 éves nő 2015 júniusa és 2016 decembere között 
mintegy kétszáz hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt állított ki nem uniós - többek között ukrán, orosz, azeri, iráni és albán - polgároknak.