Készüljön a legrosszabbra: hétfőtől két sávra szűkül a Rákóczi út a kiskörút előtt

Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:55
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Összesen két sávra, egy erre, egy arra.
Hétfőtől két sávra szűkül a Rákóczi út az Erzsébet híd felé a kiskörút előtt a Főtáv által végzett fővárosi hőgyűrű távhővezeték-építési és -bővítési munkái miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szombaton. Meghosszabbítják munkaterületet, ezért várhatóan szeptember elejéig már a kiskörúti csomópont előtt is csak két sáv lesz járható. A Kossuth Lajos utcában a munkaterület mellett továbbra is irányonként két forgalmi sávot lehet használni - tették hozzá.
Szerző
Témák
közlekedés

Látott már babát pelenkázó törzsőrmestert? Ezektől a képektől olvadozik most a Facebook

Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:24
Kincses Kitti és Nagy József rendőrök, babagondozás közben
Fotó: Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság - Szekszárd
Kétgyermekes anyán segítettek a paksi autópálya-rendőrök, négy hónapos babáját altatták, tisztába is tették.
Nincs az a hivatalos kampány, ami ennyire valódi, emberi oldalukról mutatná be a mindennapi munkájukat végző rendőröket: több százan osztották meg eddig Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság Facebbok-bejegyzését, amiben a paksi autópálya-rendőrök pénteki akciójáról számoltak be.
A két törzsőrmestert, Kincses Kittit és Nagy Józsefet a kora délutáni órákban riasztották az  az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalára. Egy 41 éves, két gyermekével utazó asszonytól jött a hívás, aki vezetés közben rosszul lett, és ezért félrehúzódott a leállósávba.
A két rendőr azonnal intézkedett: Kincses Kitti a  négy hónapos lánycsecsemőt és a tízéves fiút édesanyjuk beleegyezésével – a szolgálati autóba vitte, és megkezdte gondozásukat - járőrtársa pedig a mentők kiérkezéséig a láthatóan rosszul levő nőt nyugtatta. Rövid időn belül az Országos Mentőszolgálat munkatársai is megérkeztek, akik kórházba szállították az anyát, a két rendőr pedig utána vitte a gyerekeket.  Kincses Kitti és Nagy József a nagyszülők megérkezéséig ellátták és gondozták a bajba jutott asszony gyermekeit – mint a képen is látható, Nagy törzsőrmester a pelenkázással is egész jól elboldogult. 
Szerző

Levizelt matrac, éhes ágyi poloskák: döbbenetes körülmények a BKV munkásszállóján

Publikálás dátuma
2019.08.10. 09:20
Képünk illusztráció, nem a BKV munkásszállóján készült
Fotó: Shutterstock
Apró szobákban élnek, lepusztult közös mosdókat használnak a lakók – a közlekedési szakszervezet szerint börtönre emlékeztető körülmények várják a BKV sofőrjeit.
Siralmas állapotok fogadják a BKV munkásszállóiba költöző sofőröket, dolgozókat, van, akit poloskák kergettek ki az amúgy luxusverziónak számító egy ágyas, fizetős szobájából- írja a Privátbankár.hu.

Az előző lakó néha bepisilt

A lap egy buszsofőr, József viszontagságain keresztül mutatja be a Méta utcai szállón tapasztalt állapotokat. 
„A 62-es szoba kulcsát kaptam meg. A szobát elfoglalva lettem figyelmes a kellemetlen szagokra. Mint kiderült előttem egy epilepsziás lakta a szobát, aki betegségéből adódóan időnként ágyba vizelt. A matrac dohos volt. Ezt jeleztem és kicserélhettem egy másikra, ami ugyan nem volt nedves az ürüléktől, de foltos és lyukas volt, gondolom cigarettával kiégethette valaki”

– írja a BKV-nak szánt és a hírportálhoz is eljuttatott méltányossági kérelmében József, aki ráadásul a felvételi plakáton szereplő ingyenes elhelyezés helyett az egy ágyas fizetős szobát választotta. Az ingyenesség ugyanis csak a több ágyas szobákban történő elhelyezés esetén biztosított, amelyekben a pihenés eléggé korlátozott a különböző műszakokban dolgozó emberek folytonos jövés-menése miatt.

Jöttek a poloskák is

A férfi bevásárolt tisztítószerekből és szépen kiglancolta a szobát. Ám reggelente fáradtan, kialvatlanul ébredt és egyre több csípésnyom jelent meg a testén. Egész nap vakaródzott.
A gondnoknő ágyi poloskára gyanakodott és azt tanácsolta neki, hogy egy szál alsógatyában költözzön át a szomszéd szobába, bár az még nem volt kitakarítva.

József inkább az autóban aludt. Pár nap múlva az új, tiszta szobában hajtotta álomra a fejét, de ismét felriadt és „két bogarat sikerült összenyomnia” a gondosan mosott-vasalt lepedőn. Ez már több volt a soknál, azóta az autójában és a barátoknál alszik. Így megy másnap buszt vezetni a korántsem stresszmentes fővárosi forgalomban. Levelében egyébként említést tesz még a szállón tapasztalt mérhetetlen alkoholfogyasztásról és dohányzásról, valamint a higiénia hiányáról. Mindezek az ott lakó emberek hétköznapjait szerinte teljesen ellehetetlenítik. Ráadásul pénzügyileg is rosszul járt. A szobáért 30 ezer forintot kértek tőle, miközben elesett a 15-18 ezer forintos üzemanyag-térítéstől, ez ugyanis a szállón lakóknak nem jár. Ezt a térítési díjat kérte vissza a fentebb említett körülményekre tekintettel.

Egymás nyakába lihegnek

A fenti eset a BKV Dél-Pesti Üzemigazgatóságon dolgozók elhelyezését szolgáló Méta utcai munkásszállón történt, de Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke szerint a többiben se sokkal jobb a helyzet. Akad olyan hely, ahol a kicsit magasabb buszsofőr csak összekuporodva fér el a gyerekekre méretezett ágyon. Apró szobák, lepusztult mosdók, kosz és lehangoltság mindenütt. Ennél a börtönökben is jobb körülmények lehetnek – véli a lapnak nyilatkozó szakszervezeti vezető. Mint Naszályi elmondta, a szobákban időnként négy ember zsúfolódik össze, mindenhonnan lógnak a ruhák, csurig pakolva az ágy feletti polcok. De még két embernek is szűkös a hely, hiszen a hónap 30 napjából nem ritkán 25 napot itt élnek, itt alszanak, mosnak, esznek, pihennek és innen mennek dolgozni. Csakhogy ehhez valójában nincs elég tér. Az ágyak között alig 60-70 centiméternyi közlekedő folyosó marad, a száradó ruhák szinte a nyakukba lógnak. Mindenki egymás nyakába liheg, ami még pedáns tisztaság, kiváló minőségű bútorzat, felszerelt konyha és jó minőségű fürdő esetén is embert próbáló lenne, nemhogy mindezek hiánya esetén.

BKV: annyira azért nem rossz ez

A BKV nem látja ilyen rossznak a helyzetet. A Privátbankár.hu körülményeket firtató kérdésére egy felsorolással válaszoltak, miszerint a szobákban az ágy, a ruhásszekrény mellett éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa is van, sőt egyes szobákban még hűtőszekrény is. Igaz saját fürdőszoba nincs. Viszont kialakítottak közös helyiségeket, így társalgót, sőt egyes munkásszállókon konditerem is van. A BKV Zrt. tulajdonában egyébként jelenleg három munkásszálló van, ezek közül kettőt a BKV leányvállalata üzemeltet. (Ide tartozik a Méta utcai is.), illetve a budai oldalon dolgozóknak férőhelyeket bérelnek. Várhatóan idén ősszel egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit, így összesen mintegy 350 munkavállaló elhelyezése biztosított. A BKV nem tagadja, hogy a munkaerőhiány csökkentése érdekében biztosítanak ingyenes elhelyezést a járművezetői-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozóknak, amelynek következtében meg is nőtt az érdeklődés a munkásszállók iránt. 
Szerző