Előfizetés

Megvan, kit indít rá az LMP az ellenzék közös, független jelöltjére Pécsett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.11. 12:21
Az LMP EP-listájának második helyén álló Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika társelnökei az LMP 45.
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Nem volt ilyen szándékom - ezzel a felütéssel jelenti be Kóbor József biofizikus, hogy polgármester-jelöltként indul a pécsi önkormányzati választáson. Az LMP politikusa - jelenleg is aktív városi képviselő - szerint színre lépésre azért volt szükség, mert Pécset már régóta nem a polgármester és nem az önkormányzat vezeti, Páva Zsolt feje felett egy informális, fideszes politikusokból álló csoport hozza meg a döntéseket. Viszont szerinte az ellenzék és a civilek közös jelöltje Péterffy Attila egy korábbi, bukott garnitúra embere, azaz győzelme esetén nem lenne jó csere. Megjegyzendő: a 2018 országgyűlési választáson Pécsett a baloldali ellenzék független jelöltje lenyomta a kormánypárt emberét, noha az LMP és a Jobbik akkor külön indult. (Utóbbi most besorolt Péterffy mögé).

Kövér László meghirdette a jómagyarság új feltételét: több unoka, mint ujj

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.11. 11:41

Fotó: Veres Nándor / MTI
A házelnök szerint nem azért jó magyarnak lenni, "mert utálom a szlovákokat és a románokat".
Kövér László szerint a demográfiai helyzet javításához a gyermekvállalás útjában álló akadályok lebontásán túl mentalitásváltásra is szükség van - az Országgyűlés elnöke Gyergyószentmiklóson beszélt erről szombaton délután, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborában szervezett pódiumbeszélgetésen. Elmondta: Magyarország élen jár Európában abban, hogy a hazai összterméke (GDP) közel öt százalékát fordítja a népesedéspolitikára, de a kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából. Hozzátette: a munka neheze azonban csak ezután jön, mert a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van. Divattá kell tenni a többgyermekes családmodellt. Hozzátette: erre Székelyföldön van már pozitív példa. Egy meg nem nevezett községben a születések száma meghaladta a temetésekét, mert divattá vált a 2-3-4 gyermekes család. Úgy vélte: a gyermekvállalási kedvet a közösség mintaadó ereje befolyásolja. Szerinte rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9-16 unokája van, valamennyien magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt. Kövér László kijelentette: egy pénzügyileg stabil, gazdaságilag prosperáló, népesedésben jövőt ígérő, nemzetközi szempontból növekvő tekintéllyel bíró, erős családokból, erős lokális és egyházi közösségekből felépülő Magyarországot szeretnének látni, amely a magyarok által is lakott országokkal kölcsönösen előnyös kapcsolatok sűrű szövedékén keresztül kapcsolódik össze. Kövér László szerint büszkeségre ad okot, hogy a magyar nemzettudatnak pozitív tartalma van. "Ha azt kell megválaszolnunk, hogy miért jó magyarnak lenni, ezernyi jó választ tudunk felhozni, és senkinek nem jut eszébe, hogy azért, mert utálom a románokat vagy a szlovákokat. Ez bennünket jobb helyzetbe hoz, mint azokat, akik ebből a helyzetből nem tudnak kilépni" - fogalmazott.

Hatszor támadhat még a titokzatos bűz Budapestre, de legalább kiderült, hogy orosz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.11. 11:26

Fotó: Shutterstock
A speciális trágya szaghatása mindent visz.
Az Óbarok-Újbarok-Bodmér közötti földekről hozta a szél azt az orrfacsaró bűzt, ami a napokban az egész fővárost és környékét ellepte. Ezen a vonalon ugyanis egy kerti vasút hálózatot alakítanak ki, a talaj-előkészítés érdekében pedig csütörtökön speciális orosz trágyával végzett trágyázást az Óbarok Kerti vasút Kft., írja a agrarszektor.hu. A cég szerint még legalább hatszor kell majd hasonló szaghatásra számítania a lakosságnak, legközelebb azonban igyekeznek majd a szélviszonyokat is figyelembe venni.  Emlékeztetőül: csütörtökön iszonyatos bűz kezdett el terjengeni Budapesten és környékén,a széljárás alapján először sokan Zsámbékra gyanakodtak, a Budaörsi Infó azonban kiderítette, honnan jön az orrfacsaró bűz.  Az Óbarok Kerti vasút Kft. a talaj-előkészítés érdekében csütörtökön vizes bázisú trágyázást végzett egy speciális orosz kompozit trágyával, hogy a növénytelepítés az elkövetkezendő hetekben el tudjon kezdődni.