Erősen sajnálkozik a BKV a pótlóbuszokon mért gatyarohasztó hőség miatt

Publikálás dátuma
2019.08.11. 13:51
Az első vadonatúj Volvo, az Euro 6-os kibocsátási normának megfelelő, dízel-elektromos hajtású hibrid csuklós autóbusz halad a S
A klíma menet közbeni meghibásodása kiszámíthatatlan – írják azzal kapcsolatban, hogy pénteken 40,8 fokot is mértek egy Combino-pótlón.
„Nagyon sajnáljuk, hogy ennek ellenére utasainknak nem tudtuk a megfelelő hőmérsékletet biztosítani és ezzel kellemetlenséget okoztunk” - így válaszolt a BKV megkeresésünkre azzal kapcsolatban, hogy az utasok pénteken extrém hőséggel találkozhattak a 4-6-os villamospótló buszokon. A Népszava a Közlekedő Tömeg Egyesület Facebook-posztja nyomán számolt be róla, hogy péntek délután 12, hőmérővel bevizsgált pótlóbuszon is elképesztő forróság volt: a klímaberendezés az egyesület szerint egyik járművön sem működött, és a legalacsonyabb mért hőmérséklet is 30 fok felett járt, de volt busz, amelyen 40,8 foknál állt meg a digitális mérő kijelzője.
Kérdéseinkre - hogy miként fordulhatott ez elő; a klímaberendezések a kérdéses időpontban működtek, be voltak-e kapcsolva, és ha nem, miért; terveznek-e az ügyben felülvizsgálatot - a közlekedési társaság szabadkozva, de kitérően válaszolt.
 „Sajnos a berendezés menet közbeni meghibásodása előre kiszámíthatatlan, de azon vagyunk, hogy kivédjük az ilyen problémákat, ezért a megelőzésre törekszünk, azaz a járművek klímaberendezését rendszeresen ellenőrizzük. Amennyiben napközben meghibásodást észlel a járművezető és jelzi azt a műszaki szolgálatnak, és van klímával rendelkező tartalékjármű, a meghibásodott autóbuszt még a vonalon lecseréljük, a garázsba visszaérkező járművön pedig szakembereink azonnal elvégzik a szükséges javításokat” - írták. 
A menetközbeni meghibásodás persze előfordulhat, 
de azt nehéz elhinni, hogy a „meghőmérőzött” tucatnyi buszon- melyeket a Közlekedő Tömeg rendszám, időpont szerint is felsorolt - pont a mérés perceiben döglött be légkondicionálás.

A BKV-tól arra viszont választ kaphattunk, mi történik, ha valaki az ő járatukon, bizonyíthatóan az ő hibájukból lesz rosszul, kap hőgutát vagy szívinfarktust: utas-balesetbiztosításuk ugyan nincs, az okozott károkat azonban felelősségbiztosításukból rendezik, „a biztosítási szerződésben meghatározott kártérítési limit mértékéig.” A társaság hozzátette, ha valaki esetleg rosszul lenne valamelyik járatukon, a járművezető „az eddigi gyakorlat szerint” azonnal hívja a mentőket, hogy az utas mielőbb segítséghez jusson. 
Szerző

Megvan, kit indít rá az LMP az ellenzék közös, független jelöltjére Pécsett

Publikálás dátuma
2019.08.11. 12:21
Az LMP EP-listájának második helyén álló Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika társelnökei az LMP 45.
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Nem volt ilyen szándékom - ezzel a felütéssel jelenti be Kóbor József biofizikus, hogy polgármester-jelöltként indul a pécsi önkormányzati választáson. Az LMP politikusa - jelenleg is aktív városi képviselő - szerint színre lépésre azért volt szükség, mert Pécset már régóta nem a polgármester és nem az önkormányzat vezeti, Páva Zsolt feje felett egy informális, fideszes politikusokból álló csoport hozza meg a döntéseket. Viszont szerinte az ellenzék és a civilek közös jelöltje Péterffy Attila egy korábbi, bukott garnitúra embere, azaz győzelme esetén nem lenne jó csere. Megjegyzendő: a 2018 országgyűlési választáson Pécsett a baloldali ellenzék független jelöltje lenyomta a kormánypárt emberét, noha az LMP és a Jobbik akkor külön indult. (Utóbbi most besorolt Péterffy mögé).
Szerző
Témák
Pécs LMP
Frissítve: 2019.08.11. 21:32

Kövér László meghirdette a jómagyarság új feltételét: több unoka, mint ujj

Publikálás dátuma
2019.08.11. 11:41

Fotó: Veres Nándor / MTI
A házelnök szerint nem azért jó magyarnak lenni, "mert utálom a szlovákokat és a románokat".
Kövér László szerint a demográfiai helyzet javításához a gyermekvállalás útjában álló akadályok lebontásán túl mentalitásváltásra is szükség van - az Országgyűlés elnöke Gyergyószentmiklóson beszélt erről szombaton délután, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborában szervezett pódiumbeszélgetésen. Elmondta: Magyarország élen jár Európában abban, hogy a hazai összterméke (GDP) közel öt százalékát fordítja a népesedéspolitikára, de a kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából. Hozzátette: a munka neheze azonban csak ezután jön, mert a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van. Divattá kell tenni a többgyermekes családmodellt. Hozzátette: erre Székelyföldön van már pozitív példa. Egy meg nem nevezett községben a születések száma meghaladta a temetésekét, mert divattá vált a 2-3-4 gyermekes család. Úgy vélte: a gyermekvállalási kedvet a közösség mintaadó ereje befolyásolja. Szerinte rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9-16 unokája van, valamennyien magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt. Kövér László kijelentette: egy pénzügyileg stabil, gazdaságilag prosperáló, népesedésben jövőt ígérő, nemzetközi szempontból növekvő tekintéllyel bíró, erős családokból, erős lokális és egyházi közösségekből felépülő Magyarországot szeretnének látni, amely a magyarok által is lakott országokkal kölcsönösen előnyös kapcsolatok sűrű szövedékén keresztül kapcsolódik össze. Kövér László szerint büszkeségre ad okot, hogy a magyar nemzettudatnak pozitív tartalma van. "Ha azt kell megválaszolnunk, hogy miért jó magyarnak lenni, ezernyi jó választ tudunk felhozni, és senkinek nem jut eszébe, hogy azért, mert utálom a románokat vagy a szlovákokat. Ez bennünket jobb helyzetbe hoz, mint azokat, akik ebből a helyzetből nem tudnak kilépni" - fogalmazott.
Szerző