Előfizetés

Nincs hétfőn spanyol meccs

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.08.11. 19:52

Fotó: ANDREAS GEBERT / AFP
A madridi kereskedelmi bíróság ítéletben tiltotta meg a hét első napján spanyol labdarúgó bajnoki mérkőzések rendezését, a liga a tévés szerződések miatt fellebbez.
Komoly galibát okozott a spanyol labdarúgásban a madridi kereskedelmi bíróság ítélete, amely megtiltotta, hogy hétfő este bajnoki mérkőzéseket rendezzenek. Spanyolországban a bajnokságot a liga szervezi és ő köti meg a televíziós szerződéseket is. Luis Rubales, a futballszövetség (RFEF) elnöke már júliusban jelezte, hogy gondok lehetnek a hétfő estére tervezett mérkőzésekkel, az időpont ellen több szurkolói csoport is tiltakozott. A ligának aláírt televíziós szerződése van erre az időpontra, ezért ragaszkodott a hétfő estéhez és ez alapján állította össze a pénteken kezdődő bajnokság programját. 
A bíróság múlt szerdán négy órán át hallgatta meg a liga, a szurkolói csoportok képviselőinek és az RFEF-nek az érveit. Akkor nem született ítélet, mert a felek nem jutottak egyezségre, Andres Sanchez bíró pedig gondolkodási időt kért ítélete meghozatalához. A bíró ítéletét pénteken késő este hozták nyilvánosságra, a liga vasárnap bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen. Az ítélet azonnal hatályba lép, ezért az első fordulóban jövő hétfőre kiírt Mallorca-Eibar és Betis-Valladolid találkozókat be kell illeszteni a hétvégi programba. A péntek este 21 órára tervezett Athletic Bilbao-Barcelona mérkőzést nem érinti a bírósági ítélet. Az indoklás szerint a hétfő esti kezdési időpont nem szolgálja a szurkolók érdekeit. 
A bíróság szerint ez fontosabb bármilyen üzleti szempontnál. Magyarországon a spanyol bajnoki találkozókat az előző idényhez hasonlóan a Spíler2 közvetíti.

Bundesliga két évet kell még kibírni

Németországban szezononként öt élvonalbeli bajnoki mérkőzést rendeznek hétfőn, ha nincs első osztályú találkozó a hét első napján, akkor a második vonal valamelyik meccse kezdődik este 20:30-kor. Az időpont ellen különböző formában tiltakoztak a drukkerek, az élvonalbeli meccsek rendszeresen késve kezdődtek el, mert a nézők vagy teniszlabdákat szórtak a játéktérre, vagy WC-papír tekercsekkel lehetetlenítették el a pontos kezdést. A másodosztályú találkozókon transzparensekkel és rigmusokkal fejezték ki nemtetszésüket a drukkerek a hétfő este ellen. A Német Labdarúgó-liga (DFL) tavaly novemberben döntött úgy, hogy a 2021/2022-es szezontól úgy köti meg az új televíziós szerződéseket, hogy a programban nem lesznek hétfői meccsek. A DFL indoklása szerint a hétfő esti kezdés gondot okoz a mérkőzésekre több száz kilométert utazó vendégdrukkereknek, akik csak éjjel vagy hajnalban érnek haza, de nem kedvez a futballt szerető gyermekeknek sem, akiknek másnap reggel föl kell kelniük és iskolába menni.

Liu Shaolin Sándor: hányingerem volt magamtól, de lassan múlik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.11. 13:02

A gyorskorcsolyázó nem akar többet bulizni, hízni, újra olimpiai bajnok akar lenni.
Különösen kegyetlennek érezte az edzőtábort Liu Shaolin Sándor, mert májusban és júniusban rengeteg megkeresése volt, nem tudott a munkára figyelni, rosszul is mentek az edzések, írja a nemzetisport.hu. "Nagyon akartam már, hogy csak az edzésekre figyelhessek, és megint egyre jobb legyek – már csak azért is, mert még mindig olyan vagyok, mint egy disznó.  Nyolcvannégy kiló vagyok, az olimpián hetvennyolc voltam, az előző szezonban meg nyolcvan. Az elmúlt hetekben már hányingerem volt magamtól, de lassan múlik. És ugyanígy kezd újra meglenni a motivációm is" - nyilatkozta a gyorskorcsolyázó. Aki szerint elég nehéz az újrakezdés egy-egy jó idény után. Viszont ahogy tavaly, idén sem lesz ezen a téren probléma, úgy érzi, a nehezén túl van. A csapat még egy hétig marad az olaszországi Courmayeurban, aztán következik egy hét pihenő – de nem Liu Shaolin Sándornak. 
"Én ugyanis nem megyek nyaralni, hanem Hollandiába utazom, ott edzek a legjobbakkal. Nagyon izgatott vagyok, a briteken kívül még sohasem dolgoztam együtt más csapattal. Nem akarok bulizni, nem akarok hízni, dolgozni akarok: újra olimpiai bajnok akarok lenni. Immár egyéni számban is."

Dovizioso ismét utolsó kanyarban győzte le Márquezt Spielbergben

Forgács Milán írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.08.11. 00:00

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Nagy izgalmakat hozott a gyorsaságimotoros világbajnokság (MotoGP) oszták futama.
A világbajnoki tabellát összetettben vezető Marc Márquez egyetlen egy olyan pályája a Spielbergi, ahol még nem tudott győzni. Azért, hogy ez megváltozzon, mindent megtett: pályacsúccsal megszerzett pole-pozíciójával várhatta a piros lámpák kialvását, az első sorba még Andrea Dovizioso és Fabio Quartararo fért be.
A rajt után Márquez és Dovizioso kishíján kiejtették egymást, vissza is estek az 5.,illetve a 4. helyre. A kör végén az olasz azonban már a 2. pozícióban haladt, Quartararo-Dovizioso-Rins-Miller-Márquez sorrendben. Rins hamar visszaesett a hatodiknak a Suzuki gyenge egyenesbeli sebessége miatt. A KTM hazai futama nem indult jól: Pol Espargaro Cal Crutchlowwal ütközött. Márquez később Miller mellett is elment, feljött a harmadik helyre. Néhány kör múlva Dovizioso megelőzte az élen Quartararót, de Márquez is egyből megelőzte a franciát. Valentino Rossi jó rajtjának köszönhetően kisebb lemaradásban már az ötödik helyen haladt megelőzve Vinalest és Rinst. 
A verseny harmadához érve Miller elesett az előkelő negyedik helyről, Márquez megint megelőzte az élen Andrea Doviziosót. 
Az elkövetkező szakaszban megmerevedtek az erőviszonyok: Dovizioso szorosan követte Márquezt, azonban egy-egy ijesztésen kívül valódi előzést nem tudott bemutatni. Őket már nagy lemaradásban követte a három Yamaha, valamint a Suzukival Rins.
9 körrel a vége előtt azonban az egyes kanyarban az olasz megelőzte a Ducatival Repsolos riválisát és átvette a vezetést az élen. Rossit pedig időközben utolérte a Vinales-Rins duó. Kisebb meglepetésre mögöttük feltűnt az eddig gyenge idényt futó Bagnaia, valamint a Tech3-as KTM-mel a portugál Miguel Oliveira, Petrucci a csalódást keltő 9. pozícióban szerénykedett. 
3 körrel a leintés előtt viszont elindult az elképesztő adok-kapok csata a győzelemért. Marquez és Dovizioso oda-vissza előzgették egymást, az utolsó kört Marquez kezdte meg az élről, viszont Dovizioso mindent egy lapra feltéve az utolsó kanyarban megpróbálta az előzést, és egy elképesztő manőverrel megelőzte riválisát és sikerült megszereznie a győzelmet! Fordított helyzetben is sikerült nyernie, ugyanis 2017-ben Márquez vetődött be az utolsó kanyarban, az olasz akkor viszont jobban gyorsított ki és az utolsó métereken visszaelőzte. Itt viszont sikerült olyan ívet választania, amivel kivédte Márquez jó kigyorsítását. A harmadik helyen az idei év eddigi legnagyobb meglepetése, Quartararo végzett, majd utána érkezett a gödörből kilábaló Rossi. Vinales, Rins, Bagnagnia, a mai megleptésember Oliveira, Petrucci valamint Morbidelli végzett az első 10-ben. 
Márquez ezzel együtt is 58 ponttal vezet Dovizioso előtt, a harmadik helyen pedig a másik gyári Ducatival Petrucci áll az összetettben. Folytatás két hét múlva Silverstone-ban.