Liu Shaolin Sándor: hányingerem volt magamtól, de lassan múlik

Publikálás dátuma
2019.08.11. 13:02

A gyorskorcsolyázó nem akar többet bulizni, hízni, újra olimpiai bajnok akar lenni.
Különösen kegyetlennek érezte az edzőtábort Liu Shaolin Sándor, mert májusban és júniusban rengeteg megkeresése volt, nem tudott a munkára figyelni, rosszul is mentek az edzések, írja a nemzetisport.hu. "Nagyon akartam már, hogy csak az edzésekre figyelhessek, és megint egyre jobb legyek – már csak azért is, mert még mindig olyan vagyok, mint egy disznó.  Nyolcvannégy kiló vagyok, az olimpián hetvennyolc voltam, az előző szezonban meg nyolcvan. Az elmúlt hetekben már hányingerem volt magamtól, de lassan múlik. És ugyanígy kezd újra meglenni a motivációm is" - nyilatkozta a gyorskorcsolyázó. Aki szerint elég nehéz az újrakezdés egy-egy jó idény után. Viszont ahogy tavaly, idén sem lesz ezen a téren probléma, úgy érzi, a nehezén túl van. A csapat még egy hétig marad az olaszországi Courmayeurban, aztán következik egy hét pihenő – de nem Liu Shaolin Sándornak. 
"Én ugyanis nem megyek nyaralni, hanem Hollandiába utazom, ott edzek a legjobbakkal. Nagyon izgatott vagyok, a briteken kívül még sohasem dolgoztam együtt más csapattal. Nem akarok bulizni, nem akarok hízni, dolgozni akarok: újra olimpiai bajnok akarok lenni. Immár egyéni számban is."
Szerző

Dovizioso ismét utolsó kanyarban győzte le Márquezt Spielbergben

Publikálás dátuma
2019.08.11. 00:00

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Nagy izgalmakat hozott a gyorsaságimotoros világbajnokság (MotoGP) oszták futama.
A világbajnoki tabellát összetettben vezető Marc Márquez egyetlen egy olyan pályája a Spielbergi, ahol még nem tudott győzni. Azért, hogy ez megváltozzon, mindent megtett: pályacsúccsal megszerzett pole-pozíciójával várhatta a piros lámpák kialvását, az első sorba még Andrea Dovizioso és Fabio Quartararo fért be.
A rajt után Márquez és Dovizioso kishíján kiejtették egymást, vissza is estek az 5.,illetve a 4. helyre. A kör végén az olasz azonban már a 2. pozícióban haladt, Quartararo-Dovizioso-Rins-Miller-Márquez sorrendben. Rins hamar visszaesett a hatodiknak a Suzuki gyenge egyenesbeli sebessége miatt. A KTM hazai futama nem indult jól: Pol Espargaro Cal Crutchlowwal ütközött. Márquez később Miller mellett is elment, feljött a harmadik helyre. Néhány kör múlva Dovizioso megelőzte az élen Quartararót, de Márquez is egyből megelőzte a franciát. Valentino Rossi jó rajtjának köszönhetően kisebb lemaradásban már az ötödik helyen haladt megelőzve Vinalest és Rinst. 
A verseny harmadához érve Miller elesett az előkelő negyedik helyről, Márquez megint megelőzte az élen Andrea Doviziosót. 
Az elkövetkező szakaszban megmerevedtek az erőviszonyok: Dovizioso szorosan követte Márquezt, azonban egy-egy ijesztésen kívül valódi előzést nem tudott bemutatni. Őket már nagy lemaradásban követte a három Yamaha, valamint a Suzukival Rins.
9 körrel a vége előtt azonban az egyes kanyarban az olasz megelőzte a Ducatival Repsolos riválisát és átvette a vezetést az élen. Rossit pedig időközben utolérte a Vinales-Rins duó. Kisebb meglepetésre mögöttük feltűnt az eddig gyenge idényt futó Bagnaia, valamint a Tech3-as KTM-mel a portugál Miguel Oliveira, Petrucci a csalódást keltő 9. pozícióban szerénykedett. 
3 körrel a leintés előtt viszont elindult az elképesztő adok-kapok csata a győzelemért. Marquez és Dovizioso oda-vissza előzgették egymást, az utolsó kört Marquez kezdte meg az élről, viszont Dovizioso mindent egy lapra feltéve az utolsó kanyarban megpróbálta az előzést, és egy elképesztő manőverrel megelőzte riválisát és sikerült megszereznie a győzelmet! Fordított helyzetben is sikerült nyernie, ugyanis 2017-ben Márquez vetődött be az utolsó kanyarban, az olasz akkor viszont jobban gyorsított ki és az utolsó métereken visszaelőzte. Itt viszont sikerült olyan ívet választania, amivel kivédte Márquez jó kigyorsítását. A harmadik helyen az idei év eddigi legnagyobb meglepetése, Quartararo végzett, majd utána érkezett a gödörből kilábaló Rossi. Vinales, Rins, Bagnagnia, a mai megleptésember Oliveira, Petrucci valamint Morbidelli végzett az első 10-ben. 
Márquez ezzel együtt is 58 ponttal vezet Dovizioso előtt, a harmadik helyen pedig a másik gyári Ducatival Petrucci áll az összetettben. Folytatás két hét múlva Silverstone-ban.
Témák
MotoGP
Frissítve: 2019.08.11. 19:50

Honosítások a szőnyegen

Publikálás dátuma
2019.08.10. 12:30

Fotó: Czagány Balázs / MTI
Nincs nemzetközi szinten erős magyar szabadfogású birkózó, ezért a külföldiek ide hozatala jelenti az átmeneti megoldást.
Tizenhat éve nem nyert aranyérmet magyar szabadfogású birkózó nagy világversenyen: 2003-ban Ritter Árpád lett Európa-bajnok. A lapunknak nyilatkozó, áprilisban kinevezett szövetségi kapitány, Dvorák László is elismerte, hogy nagy a baj. 
– Legutóbb 2003-ban, Rigában volt példa arra, hogy magyar szabadfogású birkózó aranyérmet szerezzen az Európa-bajnokságon. Mennyire tükrözi a siker távolsága a fogásnem hazai helyzetét? – Nem vitatkozhatunk azzal, hogy a magyar szabadfogás gödörben van. Az eredményekből kiindulva úgy vélem, a középmezőny végén vagyunk jelenleg világszinten. Nem titkolhatjuk, vannak problémáink, ám az a feladatunk, hogy ezeket megoldjuk, és fejlesszük az ütőképességünket a nemzetközi porondon. 
– Mindenekelőtt, maradjunk a problémáknál… – Rendkívül hosszú folyamat következménye a mostani helyzet. A legáltalánosabb gond véleményem szerint, hogy kötöttfogású stílussal birkóznak a magyar szabadfogásúak. Ez megengedhetetlen manapság, amikor a fénykorát éli a szakág, világszerte hihetetlen fejlődésen ment keresztül fogásnem. A kétezer-tizennyolcas, budapesti világbajnokságon elképesztő iramú, lélegzetelállító technikájú versenyzőket láthattunk. Többen jegyezték meg szarkasztikusan, hogy mi soha nem juthatnak el ilyen magasságokba, ám ezt cáfolnám: hiszek benne, képesek vagyunk csodát tenni a szőnyegen. 
– Mely változások a legszükségesebbek az imént említett cél érdekében? – Először rendet kell rakni a fejekben; a sportolóknak hinniük kell magukban. Nagyon sok elszánt, fiatal srác van, akik ügyesek is. Ők hamarosan központosítva dolgozhatnak a szeptemberben átadásra kerülő Kozma István Birkózóakadémiában, és ez nagy előrelépés. A legfontosabb ugyanakkor az, hogy az a néhány, kiváló szabadfogású szakember, aki megmaradt, fogjon össze a közös cél érdekében, és hasonló szakmai koncepció alapján dolgozzon. 
– Edzőprobléma is tapasztalható a szakágban? – Kevesen vagyunk. A legtöbb olyan mester, aki alkalmas volt arra, hogy megtanítsa a sportág csínját-bínját a fiataloknak, kiöregedett vagy eltávolodott a birkózástól. És persze, az sem segít a helyzetünkön, hogy nagyon sok, kiemelkedő kvalitású gyereket csábítanak át a kötöttfogásba.
– Új módszerhez folyamodtak: honosítani kezdték a sportolókat. Két versenyző érkezett Oroszországból, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg), az ex-ukrán Olejnik Pavlo (97 kg) és Asarin Roman (65 kg) pedig már több mint egy éve versenyez magyar színekben. Ha pedig az utánpótlást nézzük: szintén Oroszországból jött Gamzatgadzsi Halidov (61 kg), aki két olyan fiatal előtt végzett a válogatókon, aki korábban már bizonyította rátermettségét a világversenyeken. Ez a helyes út? – Mi csupán megfelelünk a nemzetközi trendnek, nem vagyunk egyedül ezzel a módszerrel. Napjainkban már arra is van példa, hogy monacói vagy San Marinó-i versenyzők szereznek érmeket Európa- vagy világbajnokságon. De nem azért, mert olyan magas szinten van ezeknek az országoknak az utánpótlás-nevelése… Az egész a Szovjetunió szétválásával kezdődött, azóta egyre gyakoribb a honosítás. Nekünk rövidtávú megoldást kellett találnunk az eredményességre, és ez volt az egyetlen járható út. Bízunk benne, motiválja a magyar fiatalokat, hogy jobbak legyenek náluk, és reméljük, minél többet tanulnak a külföldiektől.
– A kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmes Vida Csabáról (74 kg) több szakember mondja, hogy az egyik legígéretesebb hazai versenyző. Az ő súlycsoportjába jött Kuramagomedov, Csaba emiatt el sem ment a válogatóversenyre. Ugyanebben a kategóriában szerepel a kontinensbajnoki ötödik Gulyás Zsombor is, akit kétszer győzött le technikai tussal Kuramagomedov. – Ha a hírek igazak, akkor Vida visszavonult az élsporttól. Sajnálom, mert valóban zseniális dolgokra képes. A birkózás a harcról szól, nem lehet feladni csak azért, mert jött egy jó ember mellé. A versenysport lényege, hogy te legyél a legjobb. Ha nem ez a célja valakinek, akkor minek edzett keményen, hosszú éveken át? A szándékunk ennek az ellenkezője: szeretnénk, hogy felvegyék a kesztyűt ezekkel a birkózókkal. Akiben látjuk az eltökéltséget arra, hogy jobb legyen, mindent megadunk neki a helyzet megoldásáért.
Témák
birkózás