Előfizetés

Négy bronzérmet szereztek a magyarok a csillagászati diákolimpián

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.12. 11:47

Fotó: Facebook/IOAA 2019 - XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofiz
Hatan kiemelt dicséretet kaptak, így minden induló szerzett valamilyen elismerést és az arany- és az ezüstérmes csapatban is volt magyar diák a Keszthelyen megrendezett 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián – tudatták a szervezők.
A szombaton véget ért verseny volt a magyar diákok eddigi legjobb szereplése, minden induló szerzett valamilyen elismerést: négy bronzérem mellett hatan kiemelt dicséretet kaptak. A pontversenyen kívüli csapatversenyben az aranyérmes és az ezüstérmes csapatban is volt magyar diák. 
Ezek az eredmények azért értékesek különösen, mert sok résztvevő országtól eltérően Magyarországon a csillagászat nem önálló iskolai tantárgy. Míg bizonyos országokban külön intézetek specializálódnak a csillagászati tehetséggondozásra, itthon csak iskolai és egyesületi csillagászati szakkörökben és egyetemi oktatók, akadémiai kutatók, amatőrcsillagászok, egyetemi hallgatók által tartott felkészítőkön képezhetik magukat az érdeklődő diákok – írták a közleményben.
A csillagászati diákolimpián összesen 17 aranyérmet, 52 ezüstérmet és 58 bronzérmet osztottak ki. Az augusztus 2-10. között megrendezett versenyre 46 országból több száz középiskolás érkezett Keszthelyre. Bár az egyes országokból csapatokban érkeztek a versenyzők, a vetélkedés jobbára mégis egyéni volt. A legtöbb pontot a vietnámi Quan Nguyen Manh érte el, ő az idei olimpia győztese.
A versenyzők először adatelemzésben mérték össze tudásukat. Ezt követően az éjszakai megfigyelésben égi objektumokat kellett megtalálniuk a keszthelyi Pethe Ferenc Kollégium sportpályáján felállított 88 csillagaszati távcsővel. Az elméleti fordulóban fizikai, matematikai, csillagászati, kozmológiai és mechanikai feladatokat oldottak meg, míg a planetáriumiban három vetített égboltképekhez kapcsolódó feladatok szerepeltek. Végül csapatverseny zárta az olimpiát.
A versenyen a jó helyezést elérők ajánlólevelet szerezhetnek a világ legjobb egyetemeire, például a Harvardra – közölte Kiss Áron Keve olimpiai biztos.
A 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia főszervezője a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja volt. A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia ötlete 2006-ban született, Magyarország először 2011-ben vett részt a megmérettetésen.

Amit még nem tudott a kedvelt nyári gyümölcsről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 14:14

Fotó: GARDEL Bertrand / hemis.fr / AFP
Annak ellenére, hogy a nagy része víz, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a már késő őszig is termő sárgadinnye.
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 éve termesztették. Fajtáit általában két csoportra osztják; a cukordinnye cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a kantalup típus pedig gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. A sárgadinnye héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált is, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál aranysárga színűvé válik az érett gyümölcs. 
A sárgadinnye nagyjából 90 százaléka víz, így remek hűsítő és segít a hidratálásban is. Magas a szénhidrát-, de a cukortartalma is, ezért cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak mértékkel ajánlott fogyasztani. Tartalmaz ásványi anyagokat: kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm és vitaminokat: A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin is, de a legjelentősebb a magas béta-karotin tartalma. Több van benne, mint a barackban, a grapefruitban, a narancsban, a kajsziban, a nektarinban, majdnem annyit tartalmaz, mint a sárgarépa. Ez az erős antioxidáns adja a sárga színét, és A-vitaminná alakulva hozzájárul a szem, a vér és az immunrendszer egészséges működéséhez. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, rostjai élénkítik a bélrendszert, hatékony vékony- és vastagbélgyulladásra is. Élénkíti a veseműködést, a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere is, de női problémák kezelésére is alkalmas. 
A sárgadinnyeszezon a korábbiakhoz képest hosszabb: már májustól késő őszig lehet hazai gyümölcsöt kapni.
Ahogy a görögdinnyénél, a sárgánál sem mindegy, milyet választunk. Olyat keressünk, amelyik nem sérült, nincs rajta puha folt, repedés. Minél intenzívebb az édes illata, annál érettebb. A tetején, a kocsánynál lágyabbnak kell lennie, mint a középen.
Hűtőszekrényben három-öt napig is eláll, de nem árt tudni, hogy minden más étel is sárgadinnye illatú lehet. Frissen fogyasztva a legjobb, de készíthető belőle leves, desszertek, sonkával pedig az olaszok egyik kedvenc előétele.

Érdemes lesz a hét elején az égre nézni

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:11
Illusztráció
Fotó: Alex Conu/leemage / AFP
Ha a Hold engedi, kedd hajnalban figyelhető meg leginkább az augusztusi csillaghullás.
A Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradóra várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.
A csillagász szerint ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telehold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni - mondta. A csillagász szerint 
hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

 Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, mindenképpen érdemes olyan helyszínt találnia, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás - tette hozzá. A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, szabad szemmel láthatók a legjobban.
Hullócsillagok éjszakája elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat, így például augusztus 9-én és 11-én Csillebércen a Budai Szabadtéri Színházban koncerttel és tudományos előadással készülnek, hétfőn pedig Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, valamint a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra az érdeklődőket, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is. Ekkor rendezik Keszthelyen a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiát, amelyre csaknem félszáz országból érkeztek középiskolás diákok, hogy összemérjék csillagászati és asztrofizikai tudásukat.