Előfizetés

Amit még nem tudott a kedvelt nyári gyümölcsről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 14:14

Fotó: GARDEL Bertrand / hemis.fr / AFP
Annak ellenére, hogy a nagy része víz, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a már késő őszig is termő sárgadinnye.
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 éve termesztették. Fajtáit általában két csoportra osztják; a cukordinnye cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a kantalup típus pedig gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. A sárgadinnye héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált is, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál aranysárga színűvé válik az érett gyümölcs. 
A sárgadinnye nagyjából 90 százaléka víz, így remek hűsítő és segít a hidratálásban is. Magas a szénhidrát-, de a cukortartalma is, ezért cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak mértékkel ajánlott fogyasztani. Tartalmaz ásványi anyagokat: kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm és vitaminokat: A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin is, de a legjelentősebb a magas béta-karotin tartalma. Több van benne, mint a barackban, a grapefruitban, a narancsban, a kajsziban, a nektarinban, majdnem annyit tartalmaz, mint a sárgarépa. Ez az erős antioxidáns adja a sárga színét, és A-vitaminná alakulva hozzájárul a szem, a vér és az immunrendszer egészséges működéséhez. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, rostjai élénkítik a bélrendszert, hatékony vékony- és vastagbélgyulladásra is. Élénkíti a veseműködést, a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere is, de női problémák kezelésére is alkalmas. 
A sárgadinnyeszezon a korábbiakhoz képest hosszabb: már májustól késő őszig lehet hazai gyümölcsöt kapni.
Ahogy a görögdinnyénél, a sárgánál sem mindegy, milyet választunk. Olyat keressünk, amelyik nem sérült, nincs rajta puha folt, repedés. Minél intenzívebb az édes illata, annál érettebb. A tetején, a kocsánynál lágyabbnak kell lennie, mint a középen.
Hűtőszekrényben három-öt napig is eláll, de nem árt tudni, hogy minden más étel is sárgadinnye illatú lehet. Frissen fogyasztva a legjobb, de készíthető belőle leves, desszertek, sonkával pedig az olaszok egyik kedvenc előétele.

Érdemes lesz a hét elején az égre nézni

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.10. 11:11
Illusztráció
Fotó: Alex Conu/leemage / AFP
Ha a Hold engedi, kedd hajnalban figyelhető meg leginkább az augusztusi csillaghullás.
A Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradóra várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.
A csillagász szerint ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telehold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni - mondta. A csillagász szerint 
hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

 Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, mindenképpen érdemes olyan helyszínt találnia, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás - tette hozzá. A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, szabad szemmel láthatók a legjobban.
Hullócsillagok éjszakája elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat, így például augusztus 9-én és 11-én Csillebércen a Budai Szabadtéri Színházban koncerttel és tudományos előadással készülnek, hétfőn pedig Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, valamint a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra az érdeklődőket, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is. Ekkor rendezik Keszthelyen a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiát, amelyre csaknem félszáz országból érkeztek középiskolás diákok, hogy összemérjék csillagászati és asztrofizikai tudásukat.

Égitest csapódott a Jupiterbe (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.09. 16:16

Fotó: AFP/NASA
Fényes felvillanással egy kis égitest ütközött a Jupiterbe. Az óriásbolygót éppen videózó amerikai amatőrcsillagász meg is örökítette a ritka eseményt.
Augusztus 7-én magyar idő szerint 06:07-kor Ethan Chappel amerikai amatőrcsillagász felvételeket és videót is tudott készíteni a Jupiter korongján váratlanul kialakuló rövid, egy-két másodpercig tartó villanásról – írta a Csillagászat.hu
Néhány órával később japán amatőrök is felvételeket készítettek az óriásbolygóról, amelyeket az ALPO (The Association of Lunar and Planetary Observers) japán honlapján közzé is tettek. A felvételeken nem látszanak olyan látványosan a becsapódás nyomai, mint a 25 évvel ezelőtti, illetve a 2009-ben és 2010-ben történt kisebb ütközések utániakon.
A becsapódó égitest az eddigieknél kisebb méretű és mozgási energiájú, a szakértők következtetése szerint meteorid, kisbolygó vagy kisebb üstökösmag, holdtöredék lehetett.
A Jupiter hatalmas tömegvonzásával sok kis égitestet térít el eredeti pályájáról maga felé. Előfordul, hogy az óriásbolygóval való ütközési pályára kisbolygók, üstökösök, illetve már körülötte keringő kisebb holdak, az árapály hatásra szétszedett égitestek töredékei kerülnek.