Vízi ejtőernyőzés elszakadt kötéllel - majdnem tragikus véget ért egy magyar család nyaralása

Publikálás dátuma
2019.08.12. 12:03
Képünk illusztráció
Fotó: SONNY TUMBELAKA / AFP
Szinte zuhanva ereszkedett 250 métert zuhant egy testvérpár Horvátországban.
Egy budapesti édesanya, Orsolya a párjával és két gyermekével, valamint a lánya barátjával nyaralt Horvátországban, a napfényes Omis üdülővárosában. Mint a Bors Online írja, két gyermeke, a 19 éves Liza és a 17 éves Marci ki szerette volna próbálni az úgynevezett para­sailingezést, a vízi ejtőernyőzést, ami annyit tesz, hogy egy hajóról egy ejtőernyő segítségével a levegőbe engedik a turistákat, akik aztán a magasból gyönyörködhetnek a tenger és a part szépségeiben.
"Izgultam, már akkor is, amikor felemelkedtek, de ez természetes. Utána viszont láttam, hogy a személyzet kapkodni kezd, korrigálni próbáltak, gázt adtak, mivel megrogyott a kötél" – idézte fel az édesanya.
Aztán egyszer csak elszakadt a kötél.

A két fiatal nagyjából 200–250 méteres magasságban volt ekkor, és mert az ernyő több helyen szándékoltan lyukas, hamar süllyedni kezdtek. "Nagyjából egy perc telt el, míg a vízbe csapódtunk, nagy szerencse, hogy nem egy sziklás részre" – mesélte Marci. Leérkezéskor Liza az egyik karját beütötte, ezen kívül nem esett bajuk, és hamar besegítették őket a hajóba.
Az egész 500 kunába, nagyjából 22 ezer forintba került, amit az életveszélyes baleset után visszakapott a család.
Szerző
Témák
nyaralás baleset

Harmadik napja lángol egy szeméttelep a Balatonnál

Publikálás dátuma
2019.08.12. 12:00

Fotó: Mátyus Tamás / MTI
Még 900 négyzetméteren ég a királyszentistváni hulladéklerakó, a lángok szombaton csaptak fel.
Hétfő reggel még mintegy kilencszáz négyzetméternyi területen ég a hulladék a Veszprém megyei Királyszentistván egy szeméttelepen, írja közösségi oldalán a katasztrófavédelem. A lángok oltásán a veszprémi, a pétfürdői, a siófoki, a székesfehérvári, a pápai, az ajkai és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók közös erővel dolgoznak.
A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végez a környező településeken. Azt írják, a mérések sehol nem mutatták ki veszélyes anyag jelenlétét a levegőben.
A tűz még szombat délután ütött ki a királyszentistváni hulladéklerakóban, teszi hozzá az index.hu.
Szerző
Témák
tűzeset

Őrző-védő cégek vezetői ellen indított eljárást a NAV, egy hajót is lefoglaltak (videó)

Publikálás dátuma
2019.08.12. 11:58

Fotó: Shutterstock
A jelenlegi adatok szerint a hálózat csaknem egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.
Százötvenmillió forintot tartottak maguknál készpénzben annak a vagyonvédelemmel foglalkozó adócsaló céghálózatnak a vezetői, amit a napokban vont ki az őrző-védő piacról a NAV. Az országos akcióban összesen 800 millió forint értékű vagyontárgyat és készpénzt foglaltak le a pénzügyőrök, a bűnszervezet irányítói és könyvelői letartóztatásban vannak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Facebook-oldalán. Az őrző-védő hálózatot a gyanú szerint két Pest megyei férfi mozgatta, vállalkozásaik az ország minden megyéjében foglalkoztattak vagyonőröket. Egy dél-alföldi cég nevében szerződtek a partnerekkel, de kiderült, hogy az alkalmazottak jelentős része a láncolatban szereplő más cégekhez lett bejelentve. A dolgozók foglalkoztatását fiktív számlákkal igazolták és járulékot sem fizettek utánuk. A cégeket 3-4 havonta cserélgették, többet közülük külföldi állampolgárra írattak. A jelenlegi adatok szerint
csaknem egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV pénzügyi nyomozói, revizorai, informatikusai és végrehajtói országosan mintegy 30 helyszínen tartottak kutatásokat és foglaltak le bizonyítékokat, vagyontárgyakat, köztük egy nagy értékű hajót. A bűnszervezet egyik vezetőjének széfjében 97 millió forintot, a másik vezetőjénél egy szekrényben több mint harmincmillió forintnyi készpénzt, valamint a cég irodájában lévő széfben egy készpénzzel teli táskát is találtak. A cégháló könyvelési anyagát, ötszáz bélyegzőt, valamint a szervergépet és számítógépeket egy titkos raktárhelyiségben találták meg. A dél-alföldi pénzügyi nyomozók nyolc személyt hallgattak ki gyanúsítottként bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, amiért akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható.
Szerző
Témák
NAV adócsalás