Már három ágazatban több a cégalapítás, mint a törlés

Publikálás dátuma
2019.08.12. 19:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Új belépő az ingatlan.
Az építőipar és az energetika mellett immár az ingatlan is felsorakozott ama területek közé, ahol több vállalkozást alapítanak, mint amennyi megszűnik – vonja le a céginformációval foglalkozó Opten közleményében az év első hét havának tapasztalatait Pertics Richárd igazgató. A többi ágazatban – amiként a hazai társaságok egészét tekintve is – csökkent a vállalkozások száma. Az ingatlanárak emelkedése és az építőipar menetelése ismeretében talán nem is olyan meglepő, hogy hosszú idő után ismét több az új ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozás, mint a törölt. A közel 40 ezer ilyen társaságon belül több a külföldi hátterűek aránya, mint a többi területen. Az építőiparnak változatlanul minden mutatója kiugró. A cégek nagy mennyiségén túl rekordszintű az 1200-as bővülési szám éppúgy, mint az alapítások és a törlések szintje. A szintén bővülést mutató energetikában ugyan kevesebb a cég, ám ezek jóval eredményesebbek és megbízhatóbbak. A vendéglátás viszont idén is inkább kedvezőtlen értelemben lógott ki a sorból. Az ágazatban – különösen a kiemelkedő törlési arány miatt - rendkívül gyors a cégcserélődés. Összességében - az együtt adminisztrációsnak nevezett - kölcsönzést-üzemeltetést, utazásszervezést, egyéb gazdaság támogató tevékenységet végző társaságok, illetve biztonsági szolgálatok se büszkélkedhetnek. Arányaiban itt a legnagyobb, 10,5 százalék a törlési arány. Százezres létszámával a legnépesebb ágazat a kereskedelem-gépjárműjavítás, szintén magas cserélődési aránnyal. Az év első hét havában itt 4 ezer cég alakult, de 1712-vel több szűnt meg.
Szerző
Témák
cég Opten

Házhoz ment a pofonért a Csíki Sör: csak magyarul reklámoznak, bírságolt a román fogyasztóvédelem

Publikálás dátuma
2019.08.12. 10:28

Fotó: Veres Nándor / MTI
A marketingben gátlástalanul a nemzeti érzésekre építő "Tiltott" sörnek nem először kell fizetnie ugyanezért.
Házhoz ment a pofonért a Csíki Sör: csak magyarul hirdetett meg egy nyereményjátékot, ezért 10 ezer lejre - nagyjából 690 ezer forintra - büntette a román fogyasztóvédelem, derül ki a Székelyhon.ro cikkéből. Lénárd András, a sört gyártó cég tulajdonosa - aki Lázár Jánossal is koccintott már, és akit korábban embercsempészettel vádoltak meg az Egyesült Államokban - az ügyben arról panaszkodott, "szinte kéthetente" járnak hozzájuk vizsgálódni a hatóságok. A fogyasztóvédelem ugyanezért - a csak magyar reklámért - pedig rendszeresen bírságolja őket.
A sörgyár közösségi oldalán arra hivatkozott, hogy Székelyföldön, ahol magyar reklámjaik megjelennek, a lakosság 70 százaléka magyar. Másként nézve, a bírsággal Magyarországon országos megjelenést szerzett a korábban is nacionalista felhangokban gazdag ügyeivel turnézó, magát "tiltottnak" átkeresztelő sör, ami alig 700 ezer forintért egészen jutányos.
Szerző
Témák
Csíki sör

324,38 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.08.12. 08:12
Népszava fotó
Erősödött egy hajszálnyit a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfőre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a péntek esti 324,48 forintos jegyzés után hétfő reggel nyolc órakor kissé alacsonyabban, 324,38 forinton jegyezték.
A dollár és a svájci frank forintjegyzése is enyhén csökkent, a dolláré 289,45 forintról 289,37-re, a svájci franké 297,65-ről 297,60 forintra.
Szerző