Előfizetés

Jobban növeli a rák kockázatát az elhízás, mint eddig hitték

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.13. 09:32
Illusztráció
Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
A túlsúly legalább kétszer jobban növeli a daganatok kialakulásának kockázatát egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint.
A véltél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát a túlsúly és az elhízás egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint. A tanulmányt, amely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne – írta a Medicalxpress.com.
A kutatócsoport az elhízással összefüggést mutató daganatok nyolc gyakori típusának genetikai elemzését végezte el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit még azzal a céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg.
A túl nagy mennyiségű testzsírról már bizonyították, hogy fontos tényező a rák kockázatában: a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset hat százaléka írható a számlájára a becslések szerint. Az új elemzés eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen nagyobb ennél. Richard Martin, a Bristoli Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzora a lapnak elmondta: az új elemzés rámutatott, a múltban 
alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára, a korábban véltnél sokkal nagyobb szerepet játszik a daganat kialakulásában.

Egy újonnan kifejlesztett filmréteg teheti sötétben láthatóbbá az útjelzéseket

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.12. 17:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Olyan vékony "okos" filmréteget fejlesztettek ki kínai és amerikai tudósok, amely fényesen világít és színét is változtatja a sötétben, ha megvilágítják. A találmányt a közúti közlekedésben az útjelzéseknél lehet felhasználni.
A kutatók a Science Advances folyóiratban publikálták tanulmányukat az energiahatékony, költségkímélő filmrétegről, amely remekül látható különböző szögekből, ha fehér fény világítja meg.  
A polimer mikrogömbökből álló filmréteget egy közönséges átlátszó szalag ragacsos oldalára viszik fel. Amikor este a sötétben egy fehér fény világítja meg, néhány megfigyelő egyetlen, stabil színt lát visszatükröződni, mások viszont változó színeket látnak, attól a szögtől függően, hogy hol állnak, illetve, hogy mozog-e a fényforrás. 
A Futan Egyetem és a Buffalói Egyetem kutatói sebességkorlátozó tábla betűit és számait készítették el az új filmrétegből. Elhelyeztek a közelben egy fehér fényforrást, amely megvilágította a táblát. Amikor egy gyorsan közlekedő autó elhaladt mellette, a sofőr úgy érzékelte, hogy a tábla jeleinek színei villóznak, amint a látószöge változott menet közben.
A kutatók az út szélét jelző útjelekre is felvitték az új filmet. Amint egy autó közelített, lámpája hatására a jelek erős színnel villantak fel. Az út mellett álló gyalogos számára az autó elhaladó lámpája miatt villóztak a jelek.
A filmréteg ellenáll a víznek és a szélsőséges hőmérsékletnek is, mínusz 196 Celisus-foktól 100 Celsius-fokig. Vu Li-min, a tanulmány társszerzője, az anyagtudományok professzora elmondta, hogy a filmréteget akár hirdetésekhez is fel lehet használni, de alkalmas a közúti biztonság fokozására, és hamisítás elleni eszközöknél is bevethető.

Ez az év strandétele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:14

Fotó: Facebook/Tiki Beach Bisztró
Kovászosuborka-leves nyerte az idén ötödször kiosztott Év Strandétele-díjat.
Idén ötödször választotta meg az Év Strandételét a We Love Balaton és a Balatoni KÖR. Mint írják, a versenyre összesen 16 étellel neveztek a vendéglátóhelyek, érdekes módon főleg a Balaton déli partjáról. 
A korábbi évekhez képest változás, hogy a büfék, éttermek több étellel is jelentkezhettek, és mivel olyan erős lett a döntő mezőnye, újdonság az is, hogy a nyertes mellett dobogósokat is hirdettek.
A zsűri kóstoláson is alapuló döntése alap az Év Strandétele 2019-ben a Zamárdiban lévő Tiki Beach Bisztró Kovászosuborka-levese, a második pedig a balatonmáriafürdői Port Burger Marhaszegyes ciabattája lett. A bronzérmet a lellei Málna Büfé Tex-Mex salátájának ítélték oda, míg az Év Felfedezettjének a nagypapától örökölt, két fiatal által üzemeltetett keszthelyi Pinyó, több mint büfé nevű helyet választották.
A hattagú zsűri a verseny két korábbi győzteséből, a Magyar Konyha felelős szerkesztőjéből, a Street Kitchen gasztronómiai újságírójából, a We Love Balaton főszerkesztőjéből és a Balatoni Kör szóvivőjéből állt. A döntésüknél figyeltek arra, hogy az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készüljön, egyszerű, de kreatív, nyárias legyen. Fontos szempont volt, hogy az uralkodó lángos-hekk irányon túlmutasson, gyorsan és büfékben is elkészíthető és elvitelre is alkalmas legyen.