Let It Be

Publikálás dátuma
2019.08.14. 13:30

Fotó: JIJI PRESS / AFP
Beatles-dalok ihlette különböző műfajú versek magyar közéleti kontextusba helyezve - ironikus, önironikus és néha nosztalgikus alkotások Bolgár György kötetében.
Egykor és most: a költészetben gyakori időszembesítésre épülnek a kötet versei. Mindegyikük egy-egy klasszikus Beatles-dal címére épül, olykor a Lennon/McCartney szerzeményekből szövegrészek, jellegzetes motívumok emelődnek át a költeményekbe. Az örökzöld slágerek evidensen a kora ifjúság atmoszféráját idézik fel, a Bolgár-művek viszont rendre az időskor nyűgeit sorjázzák, az „eliramlik az élet” élményét hangsúlyozzák, s ettől az egész kollekció költői attitűdjét szükségképp az irónia/önirónia uralja. Átszínezve némi enyhe nosztalgiával. A versek végén – afféle kislexikonként – a szerző megadja a címadó Beatles-számok filológiai adatait, utánuk pedig kiemel ugyanabból a periódusból valamilyen karakteres hazai eseményről szóló hírt. Ez az apparátus tovább fokozza az alapszövegek erős iróniáját. Tudatosítja bennünk például azt, hogy az akkori mindennapjaink milyen kisszerűek, szürkék és provinciálisak voltak, és ehhez a sivársághoz képest milyen színesnek és csillogónak tűnt a dalokban fölsejlő világ. A játékosságot erősíti e költemények műfaji és ritmikai sokszínűsége. Találhatunk közöttük hagyományos dalt és szonettet, szabad verset és majakovszkiji, lépcsőzetesre tördelt alkotást. Van hangsúlyos és időmértékes verselésű – sőt, akad hexameterekben írt mű is, melyben a daktilusok és spondeusok lüktetése kifejezetten viccesnek tűnik. Bolgár György tehát halmozza az ötleteket, a poénokat, bőségük olykor már szinte zavarja a lényegi üzenetek befogadását. Mert persze, mégiscsak alapvetően fájdalmas, elégikus itt az uralkodó szólam. Amennyiben a romlandóságról, a hajdani remények és hitek veszendőségéről, a takaréklángra vett vágyakról, a régi fölívelést követő lejtmenet melankóliájáról vall többnyire a lírai én. S a Beatles halhatatlan dalaiban lüktető fergeteges életöröm, a „miénk a világ” oly sodró dinamikája ezekben a versekben jobbára múltidőbe tevődik. S noha nem szűnik meg, de átalakul a gombafejűek számaiban méltán meghatározó szerelem varázslatos, titkokkal teli élménye, szerepe is. Az élet legnagyobb „kalandjából” végső menedékké válik: alighanem az egyedüli vigasszá a semmi végzetes fenyegetésére. Csupa Beatles: a kötet alapötletének, szerkezeti elvének természetesen van a játékos-önironikus költői szerep megteremtésén túlmutató funkciója is. Ez pedig leginkább abban összegezhető, hogy akik az 1960-as években voltak tizenévesek, azoknak életét masszívan végig kísérik Lennon, McCartney és Harrison zseniális alkotásai. A She Loves You jottányit sem fakul, a Let It Be sosem válhat unalmassá. Az én nemzedékemnek még megadatott a csúcsminőségű populáris kultúra – szoktam volt mondogatni a fiaimnak. Infó: Bolgár György: Amikor 64 leszek. Csupa Beatles Kossuth Kiadó, 2019 
Frissítve: 2019.08.14. 14:34
Fotó: Mudra László / Rockstar Photographers

"Addig zenélünk, amíg le nem zavarnak" - zárónap a Szigeten

A címben lévő kijelentést Dave Grohl tette, a fesztivál utolsó napját záró Foo Fighters zenekar frontembere. Az érkező hidegfront sem tudta elrontani a hangulatot, a többség elégedetten térhetett haza, különösen az a fiú, akit kerekesszékével felkapott a tömeg, majd a két és fél órás koncert zárásaként a színpadon odaverhette Grohl gitárját.

Szerző

Megosztás

A San Franciscó-i opera lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo koncertjét

Publikálás dátuma
2019.08.14. 06:16

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
A Metropolitanben is fellép a tenor, de ők megvárják a vizsgálat eredményét.
A San Franciscó-i opera kedden lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo október elejére tervezett koncertjét. Az operaház közleményben jelentette be, hogy noha az operaénekes-igazgató elleni vádak szerint a szexuális zaklatás nem San Franciscóban történt, a dalszínház elkötelezett a szexuális zaklatások elleni szigorú politikája iránt és elvárja a társulat minden tagjától, hogy szakmai viselkedésével eleget tegyen a legmagasabb szintű elvárásoknak. Kedden a Los Angeles-i opera bejelentette, hogy külső tanácsadókat kér fel a sztár elleni vádak kivizsgálására. Kedden egyébként a Philadelphiai Zenekar is visszavonta Domingo meghívását az évadnyitó koncertre. Az AP amerikai hírügynökség kedden adott hírt arról, hogy nyolc énekesnő és egy balerina szexuális zaklatással vádolta meg Domingót, aki 2003 óta a Los Angeles-i operaház főigazgatója, korábban pedig művészeti tanácsadója is volt. A riport szerint Domingo évtizedeken keresztül visszaélt beosztásával és a művésznőket szexuális viszonyra kényszerítette. Aki erre nem mutatkozott hajlandónak, annak állítólag csupán jelentéktelenebb szerepeket osztott, vagy el is vette tőlük a szerepeket. Az amerikai újságíróknak az ügyről beszámoló és névtelenséget kérő művészek elmondták: az esetek jó része még az 1980-as években történt. Az egyik - szintén névtelenséget kérő - operaénekesnő pedig részletekkel is szolgált Domingo viselkedéséről. Az AP mindehhez hozzáfűzte: művészberkekben ismert volt, hogy Domingo szerette a női társaságot. A botrány kirobbanásakor a Los Angeles-i opera közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta: "Plácido Domingo három évtizede dinamikus alkotója a Los Angeles-i Operának és Los Angeles művészeti életének. Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük alkalmazottainknak és művészeinknek azt a szakmai környezetet, amelyben nyugodtan alkothatnak". Az NPR amerikai közszolgálati rádiónak megküldött nyilatkozatában a kaliforniai operaház azt is leszögezte: "hitünk szerint minden alkalmazottnak és művésznek joga van a tiszteletre és arra, hogy biztonságban érezhesse magát a munkahelyén". Plácido Domingo rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat. Hozzáfűzte: "mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult". A washingtoni Kennedy Központ, ahol más színházak mellett a washingtoni operaház is működik, kedden nyilatkozatban határolódott el a szexuális zaklatásoktól, de leszögezte, hogy Plácido Domingo 2011 óta nem igazgatója az amerikai főváros operaházának. A New York-i Metropolitan - ahol Domingo novemberben Puccini Pillangókisasszony című operájában lép fel - nyilatkozatában azt közölte: tudomásul veszik a szexuális zaklatásokról szóló híreket, de mindaddig nem döntenek a művész és az operaház együttműködéséről, amíg a vádakkal kapcsolatos vizsgálat be nem fejeződik.

Szegeden fellép

A világhírű tenor augusztus 28-án Szegeden lép fel. A koncertet szervező Plácido Domingo Classics Fesztivál képviselője, miután lapunk megkérdezte, a távirati irodának kiadott közleményben úgy fogalmazott, ők szeretettel várják a művészt, aki Salzburgból érkezik majd Szegedre.

Szerző
Frissítve: 2019.08.15. 18:40